Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2014 10:47 - Истината за месото
Автор: antoninus Категория: Други   
Прочетен: 22623 Коментари: 22 Гласове:
4

Последна промяна: 28.09.2014 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази статия има за цел малко или много да отрезви всички месо-любители, че месото е най-подходящата и здравословна за тях храна.

image

Знамениятият шведски учен Карл Линей казва: “Сравнителният анализ на вътрешното и външното устройство на тялото на човека и животните показва, че естествената храна за хората са плодовете и зеленчуците."
Според 
Библията всичко свързано с тялото не е вън от кръга на вярата, а е съществена част от библейската религия.
Човешкият организъм не е пригоден за консумацията на толкова много месо, колкото сe консумира от много хора в днешни дни. Нека да сравним нашата храносмилателна система с тази на хищниците:

           
     
Месоядни 
         
   Тревопасни
 Човек

Имат нокти

Имат пори по кожата; организмът се охлажда чрез кожата


Остри предни (резци) за разкъсване на месото


Много слабо развити 
слюнни жлези (тъй като месото не се нуждае от предварителното храносмилане) 


Кисела слюнка несъдържаща питалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете


Нямат плоски кътници необходими за предъвкването на храната


Силна солна киселина в стомаха необхосима за изяденото месо и кости


Стомашният тракт е само три пъти по-дълъг от тялото и позволява гниещото месо бързо да бъде изхвърлено от тялото

Нямат нокти

Много пори по кожата, чрез които се осъществява потоотделянето


Тъпи резци 



Добре развити слюнни жлези, необходими за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете


Алкална слюнка, съдържаща питалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете



Имат плоски кътници, необходими за стриването на храната



Солната киселина в стомаха е десет пъти по – слаба от тази при месоядните



Стомашният тракт е 6 – 10 
пъти по – дълъг от тялото им (растителната храна се разлага много по – бавно от месната, за това може да стои по – дълго в червата)
 Нямат нокти


Много пори по кожата, чрез които се осъществява потоотделянето


Тъпи резци


Добре развити слюнни жлези, необходими за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете



Алкална слюнка, съдържаща питалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете



Има плоски кътници, необходими за стриването на храната



Солната киселина в стомаха е десет пъти по – слаба от тази при месоядните



Стомашният тракт е 6 пъти по – дълъг от тялото


1. Уста
– процесът на храносмилане започва още в устата ни, където с дъвченето и отделянето на слюнка се подготвя храната за стомаха и се отделят жизнено важни ензими. Но разликата между нашата слюнка и тази на хищниците е, че човешката слюнка е алкална, докато тази на хищниците е киселинна. Киселинността е предпоставка за разграждането на месото.
Нашите зъби също ни показват, че ние не би трябвало да сме месоядни същества.
Нямаме остри и дълги зъби, с които да разкъсваме плячката си, челюстите ни не са издължени. Зъбите ни са плоски, равни, гъсто разположени – идеални за сдъвкването на растителна храна така, както е и при растителноядните животни. Докато ядем месо, между зъбите ни остават късчета, които е много трудно да извадим и престоявайки там започват да загниват. Това почти не се случва с хищниците, тъй като техните зъби не са плоски, равни и гъсто разположени, а точно обратното.

2. Стомахсолната киселина, която е необходима за доброто разграждането на месото и се произвежда в стомаха, е над 10 пъти по-малко, отколкото произвежданата в стомасите на хищниците. Техните стомаси са идеални за тази цел, но нашите трудно се справят със смилането на месо, приемано 3 пъти на ден, всеки ден, през цялата година.
3. Черва – вече влязла в устата ни, храната изминава дълъг път, докато излезе от нас. Ние имаме много по-дълги черва от тези на хищниците. Техните черва са много по-къси от нашите и отпадъците от месото бързо излизат навън, докато при нас тези отпадъци престояват ненужно дълго, продължавайки да загниват, ферментират, а цялата тази гнилост се абсорбира отново от дебелото черво, вредните вещества преминават отново в кръвта и ако имате лениви черва ужасът се засилва още повече.
4. Месото подкиселява нашия организъм. Това оказва силно влияние върху здравината на костите ни и работата на органите ни. Увеличената киселинност е предпоставка за развитието на много болести и най-вече на остеопорозата, тъй като, за да компенсира силната киселинност в организма ни, тялото извлича калция от костите.

5. Прекомерното приемане на животински мазнини блокира натрупването и усвояването на калций, тъй като се образуват устойчиви съединения (биохимични сапуни), които се изхвърлят от организма. И така, ще си набавите ли необходимия калций след като си похапвате месо.
6. Месото, което купувате, си е всъщност мърша. Още след самото умъртвяване на животното, в тялото му започват процеси на разлагане. Колко дневна мърша мислите, че ядете? Животното се коли, разфасова, складира, транспортира, като не винаги се спазват нужните хигиенни и температурни условия, месото престоява в магазините, ако не се изкупи, се овкусява с червени или зелени подправки за скара, ако пак не се купи се прави на каймичка, оттам на кюфтенца или плънка за нещо с неизвестен произход, сроковете за годност се подменят, или като крайна фаза месото се дава в ресторантите на безценица за термично „доубиване“ или се приготвя в самите магазини на ароматни кебапчета с розово-лилаво оцветяване. Попадайки в дебелото черво, месото продължава да загнива и да ни трови. Продажбата на старо месо е световна практика и се прави дори в Западна Европа. 
7. Ние не сме хищници – никой от нас няма желанието да отива в гората и с голи ръце да дебне тревопасното животно и да откъсва със зъби от топлата плът парче месо. Много по-добре бихме оцелели ако не консумирахме месо. Нямаше да има толкова болести, гняв, смърт. А списъкът на болести, предизвикани от консумация на месо, е твърде дълъг.
8. Животните са на върха на хранителната пирамида – заедно с храната, която приемат, в тялото им постъпват всичките пестициди, тежки метали, радиоактивни елементи, фунгициди и много други токсини от околната среда. Консумирайки такова месо, ние приемаме всички тези вредни химични елементи и съединения, които разстройват нашето здраве, тровят ни.
9. В днешни дни месопроизводителната индустрия дотолкова се е изродила, че ако всички хора, ядящи месо, имаха шанс да погледнат със собствените си очи целия процес, щяха веднага да се откажат от консумацията му – да видят при какви условия се отглеждат животните, с какво ги хранят, как ги убиват, при какви условия се съхранява месото, как се произвеждат любимите колбаси, кренвирши, филета… Има много филми на тази тема – един от тях е „Земляни“ /Earthlings/. Знаете ли, че обикновено, когато се разболее прасе от болест, която го убива бавно, обикновено му се дават тонове антибиотици, с цел да се поддържа живо, а ако показва признаци, че ще умира, бързо се умъртвява и се дава на кланиците като качествено месо. Да не си мислите, че има някакъв контрол от страна на държавата. На болните млекодаващи крави също се дават антибиотици и други лекарства, с цел да оздравеят или като превантивна мярка, а всички тия антибиотици ги поемаме ние хората, и още по-лошо – нашите деца. Месо от щастливи прасета – по-добре отидете и вижте колко са щастливи.
10. Колбас или кренвирш от истинско месо!?!? – хората, които са работили в цех за производство на кренвирши или пастет, никога не ядат от тях, защото виждат какви боклуци се слагат в тях и колко отблъскващо протича целият процес.

Друга цена, която сме принудени да плащаме за консумацията на месо, е ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА. Месото изхранва ограничен брой хора  за СМЕТКА НА МИЛИОНИ ДРУГИ. Заради производството на месо зърното, с което биха могли да се изхранят хората, се превръща в храна за добитъка. По данни на Департамента за селското стопанство на Съединените щати повече от 90% от зърното произвеждано в Америка, отива за изхранването на крави, свине, овце и кокошки, които в последствие се оказват на трапезата. Използването на зърно за произвотство на храна е БЕЗУМНО РАЗХИЩЕНИЕ. Статистическите данни побликувани от Департамента за селското стопанство на САЩ, свидетелстват, че ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ЕДИН КИЛОГРАМ МЕСО СЕ ИЗПОЛЗВАТ 16 КИЛОГРАМА ЗЪРНО под формата на храна за добитъка.
В книгата си “Диета за една малка планета” Франс Мур Лапе ни предлага да си представим, че сме седнали пред чиния, в която има дебел бифтек. “А сега си представете – продължава той, - че в същата стая стоят още 40 – 50 души, но пред всеки от тях има празна чиния. Зърното  изразходвано за производството на вашия бифтек би било напълно достатъчно, за да напълни чиниите на тези гладни 50 души с полезна, калорична, вкусна зърнена каша.
В развитите страни добитъкът не се храни само със зърно, но и с богати на белтъчини продукти, внасяни от слаборазвитите страни. Георг Боргстрьом, специалист по география на разпределението на хранителните продукти, е изчислил, че една трета от фъстъчената реколта на Африка (а фъстъците съдържат същото количество белтъци като месото) се озовават в стомасите на едрия рогат добитък от Западна Европа!
В слабо развитите страни един човек употребява средно около 200 кг зърно годишно, по – голямата част, от което консумира директно като храна. В същото време средният европеец или американец, по данни на Лестър Браун, водещ специалист в областта на храненето, употребява 1000 КИЛОГРАМА  зърно годишно, 90% от които отива за угояване на добитъка, тоест за произвеждане на месо. По такъв начин средният европеец или американец, който консумира месо, изразходва средно 5 пъти повече храна от средния колумбиец, нигериец или индиец.
Подобни факти дават основание на специалистите в областта на храненето да твърдят, че ПРОБЛЕМЪТ С ГЛАДА НА ПЛАНЕТАТА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН. Дори днес в света се произвеждат много повече хранителни продукти, отколкото е необходимо, за да бъде изхранено цялото население на планетата. Просто хората безсмислено ги разхищават.
По оценки на диетолога Джийн Мейър от Харвърд, ако намалим производството на месо само с 10%, това ще освободи количеството зърно достатъчно да нахрани 60 МИЛИОНА ДУШИ.
Дру проблем са отпадните води, изхвърлени от месокомбинатите и животновъдните ферми, са един от основните замърсители на реките и другите водоеми. Вече за никого не е тайна, че източниците на питейна вода на планетата не само се замърсяват, но и застрашително се изчерпват, и че месодобивната промишленост употребява вода особено разточително. Геотг Боргстрьом твърди,  че отточните води от животинските ферми замърсяват околната среда десет пъти повече, отколкото градската канализация, и три пъти повече в сравнение с отпадните води на промишлените предприятия.
В книгата си “Население, ресурси и околна среда” Пол и Ан Ерлих пишат, че за производството на един кг пшеница са необходими всичко 60 л. вода, докато за производството на един кг месо се изразходват от 1250 до 3000л вода!!!
През  1973г. “Ню Йорк пост” побликува статия, която разкри престъпни разхищения на най – ценния природен ресурс, водата: една от крупните американски птицеферми изразходва 400 000 КУБИКА ВОДА ДНЕВНО – количество достатъчно да задоволи водните нужди на цял град с население 25 000 души.

Не е за пренебрегване и икономическият фактор - ако намалим консумацията на месо, това ще ни спести значителна сума пари, които можем да използваме за други цели.


Като вземем предвид всички изнесени данни, трудно ни е да разберем по-скоро как някой не би искал да ограничи консумацията на месо. Ако не искаме да се откажем от консумацията на месо, нека го правим разумно и с мярка, и то да не присъства всеки път, щом седнем на масата.


Изт.:
 www.zemianazaem.com; www.spoonrevolution.info




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. antoninus - Здравословен живот I част
28.09.2014 13:45
http://antoninus.blog.bg/drugi/2013/03/28/zdravosloven-jivot-i-chast.1069121
цитирай
2. antoninus - Здравословен живот II част
28.09.2014 13:45
http://antoninus.blog.bg/drugi/2013/03/29/zdravosloven-jivot-ii-chast.1069378
цитирай
3. antoninus - Здравословен живот III част
28.09.2014 13:46
http://antoninus.blog.bg/history/2013/03/30/zdravosloven-jivot-iii-chast.1069933
цитирай
4. antoninus - Дали Библията е била права, че свинското наистина не е чисто месо?
28.09.2014 13:59
http://biopogled.com/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82/
цитирай
5. antoninus - Перат месото с накисване
28.09.2014 14:00
http://www.earths-book.com/2013/02/perat-mesoto-s-nakisvane.html
цитирай
6. antoninus - Месото вреди на здравето
28.09.2014 14:03
http://animalrights.aresistance.net/animals-for-food/14-meat-is-unhealthy
цитирай
7. antoninus - Яденето на месо увеличава риска от рак с до 300%
28.09.2014 14:04
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en%7Cbg&u=http%3A%2F%2Fbusiness.inquirer.net%2F66739%2Feating-meat-increases-cancer-risk-by-up-to-300&ei=YJnjUMfhCMWPqwHO44CIDA
цитирай
8. antoninus - Едно изследване
28.09.2014 14:21
Всекидневната консумация на червено месо - говеждо, свинско или агнешко, значително увеличава риска от смърт. Опасността от фатален край е още по-значителна, ако това месо е под формата на пържолки, бекон, наденички, различни колбаси.
Заменянето на порция говеждо, свинско или агнешко с риба или птиче месо намалява със 7-19% риска в зависимост от храната, ползвана като заместител, заяви ръководителката на изследването Ан Пан от Харвардския университет.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1278341
цитирай
9. antoninus - Консумацията на месо е вредна за морала
28.09.2014 14:24
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5297511
цитирай
10. antoninus - Трябва ли Християните да бъдат вегетарианци?
28.09.2014 14:31
http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/01/16/triabva-li-hristiianite-da-bydat-vegetarianci.1042703
цитирай
11. antoninus - Дяволът в чинията!
28.09.2014 14:32
http://antoninus.blog.bg/history/2013/05/30/diavolyt-v-chiniiata.1115146
цитирай
12. antoninus - 9% от свинското в САЩ – заразено с опасни бактерии
28.09.2014 14:33
http://snaiper-bg.net/2012/11/69-ot-svinskoto-v-sasht-zarazeno-s-opasni-bakterii/
цитирай
13. antoninus - Древни библейски истини за здравето
28.09.2014 14:34
http://antoninus.blog.bg/drugi/2013/10/12/drevni-bibleiski-istini-za-zdraveto.1191386
цитирай
14. antoninus - ТЯЛОТО – ХРАМ НА БОЖИЯ ДУХ 1. Месото - храната на греха
28.09.2014 14:36
http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/05/28/tialoto-hram-na-bojiia-duh-1-mesoto-hranata-na-greha.960210#last_comment
цитирай
15. antoninus - Древни библейски истини за здравето
28.09.2014 15:02
http://antoninus.blog.bg/drugi/2013/10/12/drevni-bibleiski-istini-za-zdraveto.1191386
цитирай
16. lightsaber123 - Според мен
29.09.2014 08:55
не се числим нито към хищниците, нито към тревопасните - по-скоро към всеядните. Тревопасните доколкото знам са преживни животни, за разлика от нас хората. Поправете ме ако греша.
Лично моята диета е около 80-90% постно и 10-20% телешко или пилешко месо. Свинско не ям от 2003 г.
цитирай
17. antoninus - Благодаря Ви, че посещавате блога ми.
29.09.2014 12:13
lightsaber123 написа:
не се числим нито към хищниците, нито към тревопасните - по-скоро към всеядните. Тревопасните доколкото знам са преживни животни, за разлика от нас хората. Поправете ме ако греша.
Лично моята диета е около 80-90% постно и 10-20% телешко или пилешко месо. Свинско не ям от 2003 г.


Здравейте,
това че не ядете свинско месо, и че консумирате основно растителни храни е много добре за Вашето здраве. Аз не съм диетолог, но ако не го правите, може да консумирате и риба (пъстърва, скумрия) за сметка на телешко месо (истина е, че поради индустриализацията замърсявания има навсякъде днес).
Според Библията райската диета е била плодове и ядки и науката потвърждава, че тези храни са особено полезни:
Научно е доказана ползата от вегетарианския начин на живот http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/06/10/nauchno-e-dokazana-polzata-ot-vegetarianskiia-nachin-na-jivo.1118986

Дяволът в чинията! http://antoninus.blog.bg/history/2013/05/30/diavolyt-v-chiniiata.1115146

Божията аптека - лечебната сила на природата, закодирана в плодовете и зеленчуците http://antoninus.blog.bg/history/2013/07/31/bojiiata-apteka-lechebnata-sila-na-prirodata-zakodirana-v-pl.1135309

Хранене и физическа дегенерация http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/07/15/hranene-i-fizicheska-degeneraciia.1130002

Плодове, зеленчуци, мед и ядки трябва редовно да присъстван на трапезата ни.
цитирай
18. antoninus - Благодаря Ви, че посетихте блога ми.
29.09.2014 12:22
htsaber123 написа:
не се числим нито към хищниците, нито към тревопасните - по-скоро към всеядните. Тревопасните доколкото знам са преживни животни, за разлика от нас хората. Поправете ме ако греша.
Лично моята диета е около 80-90% постно и 10-20% телешко или пилешко месо. Свинско не ям от 2003 г.


Здравейте,
това че не ядете свинско месо, и че консумирате основно растителни храни е много добре за Вашето здраве. Аз не съм диетолог, но ако не го правите, може да консумирате и риба (пъстърва, скумрия) за сметка на телешко месо (истина е, че поради индустриализацията замърсявания има навсякъде днес).
Според Библията райската диета е била плодове и ядки и науката потвърждава, че тези храни са особено полезни:
Научно е доказана ползата от вегетарианския начин на живот http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/06/10/nauchno-e-dokazana-polzata-ot-vegetarianskiia-nachin-na-jivo.1118986

Дяволът в чинията! http://antoninus.blog.bg/history/2013/05/30/diavolyt-v-chiniiata.1115146

Божията аптека - лечебната сила на природата, закодирана в плодовете и зеленчуците http://antoninus.blog.bg/history/2013/07/31/bojiiata-apteka-lechebnata-sila-na-prirodata-zakodirana-v-pl.1135309

Хранене и физическа дегенерация http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/07/15/hranene-i-fizicheska-degeneraciia.1130002

Плодове, зеленчуци, мед и ядки трябва редовно да присъстват на трапезата ни
цитирай
19. lightsaber123 - Телешкото месо
29.09.2014 15:29
много ли е вредно?
цитирай
20. lightsaber123 - Бях веган
29.09.2014 15:31
в продължение на 1 цяла година - но го отхвърлих като крайно неудобно... светът е месояден и е много трудоемко да подбираш всяка една храна... само заради това го отхвърлих - иначе не се чувствах по-различно от стандартното ми меню :-)
цитирай
21. antoninus - Lightsaber123
29.09.2014 22:00
lightsaber123 написа:
много ли е вредно?


Според изследване на Johns Hopkins Kimmel Cancer Center високата температура, на която се пече телешкото, води до рак на простатата http://www.askmen.com/sports/foodcourt_150/183_eating_well.html

Червеното месо увеличава риска от сърдечни болести: http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/zashto-tochno-chervenoto-meso-e-vredno-za-syrceto-5669551
Във Великобритания правителството препоръчва да се консумира не повече от 70 грама червено или обработено месо на ден

Друга болест, която е следствие на високо количество пикочна киселина е подаграта http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1481870

Червеното месо води до значително увеличава опасността от болести

http://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8

Не трябва да забравяме, че днешното месо е по-вредно и съдържа всякакви химически вредни съставки, в това число и изкуствени хормони

lightsaber123 написа:
в продължение на 1 цяла година - но го отхвърлих като крайно неудобно... светът е месояден и е много трудоемко да подбираш всяка една храна... само заради това го отхвърлих - иначе не се чувствах по-различно от стандартното ми меню :-)


Аз също ям телешко / пилешко ако мои близки го сготвят - като цяло предпочитам растителни храни + по-рядко млечни продукти и риба.
Не е фатално да се консумира месо от време на време, но не мисля, че повече от 500 грама на седмица е добре - всеки сам си преценява.
цитирай
22. lightsaber123 - Аз също
30.09.2014 06:35
навън никъде не ям месо... точно по същия начин - снаха ми готви страхотно телешко задушено и горе долу да се събира 1 път на месец да го опитам... но пък вкъщи си купувам по-често (около 1 път на 2 седмици) телешки суджук или телешка пастърма за мезе :-)
също така си варя пилешки филета с подправки, отново за мезе за виното, но в никакъв случай не ям месо всеки ден. Най-вече предпочитам зеленчукови супи с много хляб. Абсолютно съм съгласен, че тъпчат животните с всякакви гадости... но пусто - така съм научен от дете, а вече ми е доста тегаво да променям начина си на хранене.

Жив и здрав :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796380
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031