Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2013 22:21 - Здравословен живот III част
Автор: antoninus Категория: История   
Прочетен: 2076 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 30.03.2013 22:23


 В на­шия текст, след су­хо­зем­ни­те жи­вот­ни са раз­гле­да­ни вод­ни­те. Тук са да­де­ни съ­що два бе­ле­га - чи­сти са оне­зи, ко­ито имат пер­ки и люс­пи. Мо­же би не всич­ко мо­жем да обяс­ним от здрав­на глед­на точ­ка, но Бог, Кой­то е съз­дал всич­ко, ни ог­ра­ни­ча­ва, не за да ни ли­ши от не­що доб­ро, но за да ни пред­па­зи от за­бо­ля­ва­ния. Един от най-доб­ри­те на­ши спе­ци­алис­ти доц. Ма­ри­нов, от Ин­с­ти­ту­та по би­оло­гия, счи­та, че при пре­ми­на­ва­не на риб­ни­те па­са­жи през не­чис­ти во­ди, люс­пи­те слу­жат ка­то за­щит­на бро­ня и не поз­во­ля­ват про­ник­ва­не­то на от­ро­ви в плът­та на ри­ба­та.Упот­ре­бя­ва­ни­те у нас ри­би без люс­пи са со­мът, зми­ор­ка­та, кал­ка­нът. Но тъй ка­то тук са вклю­че­ни всич­ки вод­ни жи­вот­ни, а не са­мо ри­би­те, тряб­ва да не се упот­ре­бя­ват и ми­ди­те, ра­ци­те, ска­ри­ди­те и жа­би­те, за­що­то са без люс­пи.
След вод­ни­те жи­вот­ни са по­со­че­ни пти­ци­те. При тях не е да­де­но об­що пра­ви­ло, а по­имен­но са из­б­рое­ни не­чис­ти­те пти­ци. Ма­кар че не всич­ки ви­до­ве в то­зи текст мо­гат да бъ­дат иден­ти­фи­ци­ра­ни, все пак то­ва са пре­дим­но граб­ли­ви пти­ци или та­ки­ва, ко­ито се хра­нят с мър­ша или ри­ба.

Стих 20 го­во­ри за кри­ла­ти­те на­се­ко­ми, на­ре­че­ни "кри­ла­ти пъл­зя­щи".

Стих 29 и 30 заб­ра­ня­ват пъл­зя­щи жи­вот­ни за кон­су­ма­ция. То­ва е ед­на сме­се­на гру­па, ко­ято включ­ва вле­чу­ги, гри­за­чи, и ня­кои дру­ги жи­вот­ни. Левит 11:44 е мно­го за­бе­ле­жи­те­лен:„За­що­то Аз Съм Йе­ова, ва­ши­ят Бог; и та­ка, ос­ве­те­те се и бъ­де­те свя­ти, по­не­же Аз Съм свят; и да не се ос­к­вер­ни­те с ни­как­во жи­вот­но, пъл­зя­що по зе­мя­та.”

То­зи стих по­каз­ва, че има тяс­на връз­ка меж­ду свя­тост и ди­етич­ни прин­ци­пи. Свя­тос­т­та сле­до­ва­тел­но включ­ва пос­лу­ша­ние и към здрав­ни­те за­ко­ни, да­де­ни от Съз­да­те­ля. За да прик­лю­чим та­зи гла­ва, тряб­ва да ка­жем ня­кол­ко ду­ми и за на­пит­ки­те и опи­яти­те.

И тук е ва­ли­ден об­щи­ят здра­вен прин­цип в Биб­ли­ята. Всич­ко, ко­ето ру­ши здра­ве­то е грях. В Ст. За­вет ня­ма стро­га заб­ра­на на спир­т­ни­те на­пит­ки. Те бя­ха заб­ра­не­ни са­мо за ду­хов­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те на пра­во­съ­ди­ето (Ле­вит 10:9; Пр. 31:4,5). Бог то­ле­ри­ра­ше упот­ре­ба­та на ви­но, как­то то­ле­ри­ра­ше и мно­го­жен­с­т­во­то, са­мо по­ра­ди не­ве­жес­т­во­то на ста­ри­те вре­ме­на. Но зли­ни­те и вред­ни­те пос­ле­ди­ци бя­ха яс­но по­со­че­ни на на­ро­да:

„Вuнoтo е прис­ме­хул­ник и cпuртно­то пи­тие - кра­мол­ник; и кой­то се ув­ли­ча по тях е неб­ла­го­ра­зу­мен”. Пр. 20:1

„На ко­го го­рест? На ко­го скръб? На ко­го ка­ра­не? На ко­го оп­лак­ва­не? На ко­го yдapu без при­чи­на? На ко­го под­пух­на­ли очи?- На оне­зи, ко­ито се бaвят око­ло ви­но­то, ко­ито оти­ват да вку­сят под­п­ра­ве­но ви­но. Не гле­дай ви­но­то, че е чер­ве­но... че се пог­лъ­ща глад­ко, за­що­то пос­ле тo ха­пе ка­то змия и жи­ли ка­то ехид­на. Очи­те ти ще гле­дат чуж­ди же­ни и сър­це­то ти ще из­риг­ва раз­в­рат­ни не­ща...” Пр. 23:29-33

Апос­тол Па­вел из­тък­ва в Деяния 17:30, че вре­ме­на­та на не­ве­жес­т­во­то са ве­че от­ми­на­ли и Бог е дал свет­ли­на по вся­ка точ­ка: „А Бог, без да дър­жи смет­ка за вре­ме­на­та на не­ве­жес­т­во­то, се­га за­по­вяд­ва на всич­ки чо­ве­ци нав­ся­къ­де, да се по­ка­ят."

Днес, ко­га­то на­ука­та изяс­ни, че ал­ко­хо­лът е про­топ­лаз­ме­на от­ро­ва и науката потвърди Ду­хът на про­ро­чес­т­во­то, което ни дос­та­ви тол­ко­ва поз­на­ния по ди­ети­ка, ни­кой не би мо­гъл да оп­рав­дае упот­ре­ба­та на ал­ко­хол. Ал­ко­хо­лът е стра­шен со­ци­ален бич, кой­то дег­ра­ди­ра лич­нос­т­та. Един мис­ли­тел за­явя­ва, че във ви­но­то са се уда­ви­ли по­ве­че хо­ра, от­кол­ко­то във всич­ки мо­ре­та и оке­ани. Хрис­ти­ян­с­ки­ят иде­ал е пъл­но въз­дър­жа­ние от ал­ко­хол­ни на­пит­ки, вклю­чи­тел­но и би­ра, за­що­то и тя е вред­на. Ни­то чаш­ка, ни­то кап­ка! Биб­ли­ята пре­дуп­реж­да­ва, че пи­яни­ци­те ня­ма да нас­ле­дят Бо­жи­ето цар­с­т­во – 1 Кор. 6:10: „Ни­то крад­ци­те, ни­то среб­ро­люб­ци­те, ни­то пи­яни­ци­те, ни­то ху­ли­те­ли­те, ни­то гра­би­те­ли­те ще нас­ле­дят Бо­жи­ето цар­с­т­во."

Съг­лас­но Авакум 2:15 про­из­веж­да­не­то, тър­го­ви­ята и по­чер­п­ки­те със спир­т­ни на­пит­ки са не­съв­мес­ти­ми с хрис­ти­ян­с­кия жи­вот: „Гор­ко на он­зи, кой­то упо­ява ближ­ния си - на теб, кой­то из­ли­ваш ярос­т­та си, още и ги опи­ваш, за да гле­даш го­ло­та­та им!"

Име­ни­ти уче­ни днес са на мне­ние, че един не­до­бър хра­ни­те­лен ре­жим е пър­вич­на­та при­чи­на за вле­че­ни­ето към ал­ко­хол. На 22-я меж­ду­на­ро­ден кон­г­рес про­тив ал­ко­хо­лиз­ма в Хел­зин­ки бъл­га­ри­нът д-р К. Нейчев из­тък­нал:

“Ед­на осо­бе­но важ­на при­чи­на за упот­ре­ба­та на ал­ко­хол е неп­ра­вил­но­то хра­не­не... без ве­ге­та­ри­анс­ка ди­ета ня­ма си­гур­но ле­кар­с­т­во про­тив зло­то на ал­ко­хо­лиз­ма. "

Той под­чер­тал, че бо­га­то­то на бел­тъ­чи­ни ме­со за­сил­ва вле­че­ни­ето към ал­ко­хо­ла, осо­бе­но ако е подп­ра­ве­но със сол, пи­пер, оцет, гор­чи­ца и др. Чуд­но е, че пре­ди 3000 го­ди­ни мъд­ре­цът е по­со­чил връз­ка­та меж­ду ло­ша­та ди­ета и упот­ре­бе­та на ал­ко­хол – Пр. 23:20: „Не бъ­ди меж­ду­оне­зи, ко­ито се на­пи­ват с ви­но, меж­ду не­въз­дър­жа­ни хо­ра, ко­ито пре­яж­дат с ме­со."

Тук тряб­ва да из­тък­нем, че тю­тю­нът е бав­но дейс­тва­ща, но мно­го сил­на от­ро­ва. Хи­ля­ди за­ги­ват от сър­де­чен ин­фаркт и рак на бе­ли­те дро­бо­ве вслед­с­т­вие тю­тю­но­пу­ше­не. Jay M. Arena отбелязва в книгата си Poisoning/Toxiology, че никотинът е по-смъртоносен от арсена и стрихнина.

Араб­с­ко­то ка­фе и ан­г­лийс­ки­ят (ки­тайс­ки­ят) чай съ­сип­ват нер­ви­те и сър­це­то, ко­га­то се упот­ре­бя­ват сис­тем­но. Всич­ки нар­ко­тич­ни сред­с­т­ва тряб­ва да бъ­дат ра­ди­кал­но изос­та­ве­ни. Те во­дят до пъл­но из­раж­да­не на лич­нос­т­та и ран­на смърт.
Пре­яж­да­не­то и с по­лез­на хра­на е грях, за­що­то е из­к­лю­чи­тел­но вред­но. В хра­не­не, труд и по­чив­ка, в об­лек­ло и раз­в­ле­че­ния и във вся­ка дейност, злат­но­то пра­ви­ло на жи­во­та е въз­дър­жа­ние и уме­ре­ност. То­зи прин­цип мо­же да бъ­де фор­му­ли­ран та­ка: Пъл­но въз­дър­жа­ние от вред­ни­те не­ща и уме­ре­на упот­ре­ба на по­лез­ни­те.
Вдъх­но­ве­ни­ят бо­гос­лов на хрис­ти­ян­с­т­во­то ап.­Па­вел ни пред­ла­га в края един уни­вер­са­лен ду­хо­вен прин­цип –
1 Кор. 10:31: „И та­ка, яде­те ли, пи­ете ли, вър­ши­те ли не­що, всич­ко вър­ше­те за Бо­жи­ята сла­ва."

То­ва оз­на­ча­ва, че хрис­ти­яни­нът тряб­ва да ре­ша­ва всич­ки кон­к­рет­ни въп­ро­си с ос­ве­те­ния си ум. Ако на­ши­те при­вич­ки, хра­ни­те­лен ре­жим, и изоб­що стил на жи­вот, са здра­вос­лов­ни, то­га­ва ние жи­ве­ем за Бо­жия сла­ва. Всич­ко то­ва ще обус­ла­вя в края и окон­ча­тел­на­та оцен­ка на на­шия жи­вот.


Изт.:

 

 

 
http://biblebg.com




Гласувай:
3



1. antoninus - Цигареният дим води до генетични увреждания
28.06.2013 18:56
Остатъчно вещество от тютюневите изделия тровело пушачи и непушачи

http://inews.bg/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_l.a_c.390_i.299688.html
цитирай
2. antoninus - Изследване: Мозъкът “изгнива” от цигарите
28.06.2013 19:33
Мозъкът “гние” заради пушенето, то уврежда паметта, способността за учене и мисловната дейност. Това са изводи от изследване, направено в King’s College в Лондон и цитирано от Би Би Си.

http://offnews.bg/index.php/128352/izsledvane-mozakat-izgniva-ot-tsigarite
цитирай
3. antoninus - Алкохолът е вреден във всякакви количества
28.06.2013 19:35
Макар всички да сме чували за благоприятните ефекти на червеното вино върху организма, учени доказаха, че алкохолът оказва негативно влияние върху мозъчните клетки и способността за запомняне, дори да се консумира умерено. След проведени експерименти с лабораторни плъхове е доказано, че дори да се консумира с мярка, алкохолът е отговорен за спад от 40% в производството на нови мозъчни клетки.
В по-далечен план, той може да причини и намалена способност за запомняне на нова информация. Дългосрочните последствия от консумацията на алкохол са налице дори при ограничени количества и липса на други здравословни последствия за консумиращия.

http://hicomm.bg/news/alkoholyt-e-vreden-vyv-vsjakakvi-kolichestva.html/
цитирай
4. antoninus - Д-р Сотир Марчев: Не е доказано, че виното е полезно. Добър алкохол няма
28.06.2013 19:36
http://e-vestnik.bg/7465
цитирай
5. antoninus - Наистина ли малко вино е добро за сърцето
28.06.2013 19:36
http://maranatha.blog.bg/lifestyle/2012/12/16/naistina-li-malko-vino-e-dobro-za-syrceto.1031868
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 799359
Постинги: 231
Коментари: 505
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930