Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2018 12:07 - В Кеймбридж откриха как алкохолът увеличава риска от рак на генетично ниво
Автор: antoninus Категория: История   
Прочетен: 1464 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2018 12:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пиенето на алкохол произвежда вреден химикал в тялото, който може да нанесе генетични увреждания в стволовите клетки и да ги предразположи към мутиране в ракови. Това показва ново британско проучване, публикувано в научните журнали тази седмица и цитирано от "Ройтерс".

Проучвания отдвана са потвърдили връзката на алкохола с някои видове рак, включително и като пряка причина за седем от най-разпространените онкологични заболявания. По тази причина Световната здравна организация класира алкохолните напитки в първата група по степен на вреда - тази на най-тежките и рискови вещества. Сега изследването на Медицинския изследователски център и лаборатория по молекулярна биология в Кеймбридж се опитва да даде отговор на въпроса защо, като търси обяснението за този ефект на генетично ниво.

Чрез лабораторни експерименти, хромозомни анализи и секвениране на ДНК на мишки, учените открили точния механизъм, по който става увреждането на клетките заради алкохола. Известно е, че в основата на това увреждане стои веществото ацеталдехид, което самото тяло произвежда по време на молекулярната обработка на алкохола.

Учените установили, че веществото поврежда конкретно кръвните стволови клетки, като трайно нарушава генетичните им кодове. Оттам стволовите клетки, които имат свойствата да се трансформират в различни видове клетки според необходимостите на тялото, са с нарушени функции и могат да мутират в лоша за здравето посока. Някои видове рак се зараждат именно след увреждане на стволовите клетки и развиването им в злокачествени форми. Такива увреждания на стволовите клетки могат да се получат и заради други фактори, но без съмнение приемът на алкохол е водещ сред тях, поясняват британските изследователи.

Според статистчески анализ от 2011 г., това е обяснението за около 4% от всички новодиагностицирани онкологични случаи във Великобритания. Над 12.8 хиляди болни всяка година са предизвикали заболяването си със злоупотреба с алкохол, припомня "Ройтерс".

Същото ново проучване се опитва да установи и какви защитни механизми използват клетките в човешкото тяло, за да се пазят от вредното влияние на ацеталдехида. Първата естествена линия са група ензими, наречени алкохолдехидрогенази, които се опитват да разбият органичното съединение и да го усвоят като енергия. В лабораторните експерименти проличало, че при мишките, при които липсват такива ензими или те не функционират добре, се наблюдават четири пъти повече увреждания върху генетичния код под влиянието на вредното вещество.

Има и втора естествена линия на защита в клетките - система от различни механизми, които се опитват да поправят повредите в ДНК щом ги усетят. Но в някои случаи и при някои хора (особено много при хората от азиатски произход), тези механизми са много неефективни и повредите върху генетичния им код са значително повече. Британските учени обаче предупреждават, че и при всички останали хора, рисковете от редовната консумация на алкохол са високи.

Изт.: https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/05/3107154_v_keimbridj_otkriha_kak_alkoholut_uvelichava_riska_ot/


Тагове:   алкохол,   рак,   вреда,


Гласувай:
2



1. radostinalassa - Алкохолът алкализира организма
11.01.2018 18:22
както и цигарите, лекарствата, месото, млякото, захарните изделия. като променим РН на кръвта си , започват болестите ни до последният стадий, който е рак.
цитирай
2. antoninus - До radostinalassa
17.01.2018 05:33
radostinalassa написа:
както и цигарите, лекарствата, месото, млякото, захарните изделия. като променим РН на кръвта си , започват болестите ни до последният стадий, който е рак.


Здравейте,
да има и много други вредни неща, всеки трябва да прецени сам за себе си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 798274
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930