Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2012 16:19 - Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) - секта или църква?
Автор: antoninus Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4069 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 08.12.2012 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За изготвяне на статията са ползвани "101 въпроса, които адвентистите задават" ав. Б. Бийч и Джон Грац, "Как да разпознаем Секта" ав. Бред Торп

Увод: В днешното общество ние се срещаме със защеметяващия брой възможности за избор. Промените понякога са бързи и сложни. Част от промяната в свободното общество е и началото на израстването на много религиозни организации. Тези организации често представляват широко разнообразие на философия и вярвания, които могат да имат отрицателно влияние върху обществото. До нас достигат някои крайни съобщения за "промиване на мозъци", изолиране на хора от техните семейства, разводи и дори понякога самоунийства от хова, които са повлияни от тези групи.
От друга страна, има много добри религиозни организации, които имат учения и практики, различни от тези на старите и добре познати църкви. Тези нови църкви често пъти водят хората и личността до по-дълбок духовен живот и допринасят полза на обществото. Те насърчават личността да работи за благото на народа и обществото, насърчават и подкрепят семейството, работят за личното и обществено здравеопазване, силно подкрепят образованието и личностното развитие. Тези организации често провеждат големи хуманитарни операции.
Проблемът с който се сблъскват много хора, има два големи апскета. Единият е как да различим организациите, които са истински и имат положително влияние в обшеството, от организациите, които са секти и имат отрицателно въздействие сред обществото. Вторият проблем е как свободното общество да се отнася към сектите.
За да си отговорим на тези въпроси, трябва да разберем смисловото значение на понятията: "секта", "култ", "деноминация", "ерес", "догма".

1. Какво смислово значение носят  понятията "секта", "култ", "деноминация", "ерес", "догма".
Според wikipedia:
Сектата - малка религиозна група от хора, която се е отделила от по-голяма и вече установена религия. Сектите имат много общо с религията, от която са се отделили, но същевременно имат разлики в доктрините, които изповядват. Думата секта идва от латинската дума secta, която означава организирана религиозна група или организация.
Култ, е религиозна група, чиито вярвания според представителите на "традиционните" религии са нови и рязко отличаващи се от тези на обществената среда. религиозна група или организация.
Деноминация - голяма, установена религиозна група за разлика от сектата, която е значително по-малка, обикновено е локална.
Ерес - название, с което християнската църква характеризира религиозните учения, отклоняващи се от официалната догма.
Догма (от гръцки δόγμα, δόγματα - установявам, утвърждавам) е установената вяра и доктрина от религия, идеология или организация, неподлежаща на обсъждане или съмнение и приета за безусловна истина. За християнството основа на вярата е Библията.

2. Отличителни черти на сектата.
След като разгледахме значението на думата секта, трябва да си зададем въпроса  кой има властта да нарича другите църкви "секти"? Първите християни са били считани са членове на "сектата на Христос". Ап. Павел казва, че е бил "фарисеи, т.е. отделен. Всяка нова група, която се отделя от друга, в социологически план може да бъде определена като секта". Първите протестанти са били секта от католиците и т.н. Повечето религиозни организации са секта от друга религия и - от своя страна - също има свои си секти. Сама по себе си църквата не е негативна, а обяснява една социологическа реалност. Но днес "секта" се използва в отрицателен смисъл. В Европа правителствата са публикували списък на "потенциално опасните секти". На практика всички секти са изложени на опастността да бъдат осъдени като "потенциално опасни". В популярната употреба думата "секта" се свързва с "изолиране, гуру, промиване на мозъци, насилие над деца, самоубийства, пари, престъпления..."
Второ, за да не бъдем считани за секта, следва всеки един адвентист да не постъпва като член на секта чрез проявяване на сектантски манталитет - т.е. да има изключителна представа за самите него като по-добри, по-святи от другите групи, като се отделяме от останалите хора и като избягваме обществото и неговите проблеми.
От библейска гледна точка, има много ясни отличителни характеристики на групи, които можем да наречем "секти" (в смисъл на "потенциално опасните групи", а не на малка религиозна група от хора, която се е отделила от по-голяма и вече установена религия). Това са вярвания, практики и организации, които Библията осъжда. Бог чрез нея ни предупреждава и ние не бива да се включваме в тези видове организации. Чрез Библията можем да видим шест отличителни черти на сектата:
2.1. Сектата се ръководи от влиятелен лидер, на който се приписва месианска сила и влияние.
Сектите се ръководени от лидер, който претендира, че е избран от Бога - или по откровение на Бога като Божествен пророк, или като учител, или като Божи авторитетен глас за отговаряне и решаване на съвременни спорни въпроси.
Някои от тези лидери проявяват необикновена сила във вършенето на чудеса или предсказания, които се сбъдват. Те претендират, че притежават необикновена сила като авторитетен Божи глас или, че са въплъщение на Божието откровение за днешния ден. От последователите си те изискват безропотно подчинение и вярност.
В Евангелието на Матей Исус Христос предупреди, че точно преди Неговото Второ Пришествие много фалшиви учители ще извършват велики чудеса, които ще измамят много хора (Мат. 24:5,11,24).
Апостол Павел в Деяния на апостолите 20:29,30 предупреди, че дори в християнската църква "ще се издигнат човеци, които ще говорят извратено, та ще отвличат учениците след себе си".
Апостол Йиан предупреди, че ще се повдигнат "антихристи", твърдящи, че Исус не е Бог в човешка плът. Те щяха да отнемат от авторитета на Христо (1Йоан. 4:2,3).
Истинската библейска религия води хората до Бога като Източник на върховен авторитет, и до Исус Христос и Библията като божествено отквровение за нашето съвремие.
Бог казва в Исая 45:22 "Към мене погледнете и спасени бъдете". В Йоан 8:32 и 17:17 Исус заявява: "...и истината ще ви направи свободни... Твоето Слово (Билията) е истина". В Йоан 4:11-16 Библията ни казва, че само Исус може да спасява хората. Давид в книгата Псалми съветва: "Не уповавайте на князе, нито на човешки син, в който няма помощ" (Пс. 146:3).
Истиснката библейска религия не се съсредоточава върху човешки организации или човешки авторитети. Тя води хората към една задълбочена духовна връзка с Бога и с Исус Христос и ги насочва към Бога и Библията като върховен авторитет за живота им. Човешките лидери и организации са важни, но за живота на вярващия те са от второстепенно значение. Исус и Неговото Слово трябва да бъдат върховен авторитет за християните.
 Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД)  отговаря на критериите за организация, водеща хората към една задълбочена духовна връзка основно вярване 1 и 4. ЦАСД приема  Елън Уайт за божия вестителка (основно вярване 18), и макар писанията й да осигуряват на църквата утеха, ръководство, съвети и изобличения, изключително силно и ясно се набляга в тях на факта, че единственно Библията е стандартът, според който трябва да се изпитват всички учения и духовни преживявания.
2.2. В сектата има насилие и принуда
Чрез насилие и принуда сектата се опитва да подчини човешката индивидуалност на една определена група. Групата е по-важна от личността. Психически тормоз, стимулиране чрез награди, физически торзмоз ограничения и т.н. се използват, за да наложат волята на групата над личността.
Бог не насилва нашата воля. Той никога не ни отнема правото на избор, дори когато Го отхвърляме. истинското христиняство умолява, но никога не използва насилие.
Библията заявява: "Изберете днес кому искате да служите..."; "И който е жаден, нека дойде. Който иска нека вземе даром от водата на живота", "И тъй моля ви, братя, да представите телата си в жива жертва..." (Исус Навин 24:15; Откровение 22:17: Римляни 12:1).
Същността на свободата е свободният избор, и когато ние приемаме Исус като наш личен Спасител, Той възстановава нашата истинска индивидуалност, предпазва ни и ни прави свободни. Вместо да ни насилва да служим на Бога, библейската религия поощрява истинската свобода.
Според основно вярване 7 Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД)  м
ъжът и жената са създадени по образ и подобие на Бога - със своя индивидуалност, със силата и свободата да мислят и да творят. Сътворени за слава на Бога, те са призовани да Го обичат, а така също да се обичат помежду си и да се грижат за земята.
2.3. Сектата се старае да изолира членовете на обществото и да прекъсне връзките с външния свят.
Сектите се стараят да откъснат членовете си от външните влияния и да насочат вниманието, енергията и силите на последователите си към онова, което се определя като "лична святост" и към дейностите на сектата.
Исус поучаваше, че истинските християни не трябва да се изолират от обществото. В Планинската проповед исус използва метафорите "сол" и "светлина", за да опише как Неговите последователи трябва да оказват едно разпространяващо се положително влияние върху обществото, а не отделяне от него (Мат. 5:13,14).
Исус Христос каза, че истината ще доведе до разделение между тези, които я приемат и тези, които я отхвърлят. Матей 10:35,36 и апосол Павел в 1Коринтяни 7:12,13 описват, че истината води до разделения, но християните трябва да обичат съчовеците си, въпреки обстоятелствата и да останат част от обществото и взаимоотношенията, докато невярващите не наложат разделението. Невярващите са тези, които поемат инициативата и налагат разделението, а не вярващите. Библията съветва християните: "дивейте в мир с всички човеци" (Рим. 12:18).
Според основно вярване 11 Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) ние сме призовани да израстваме по подобие на характера на Исус, общувайки ежедневно с Него в молитва,  да
служим от любов на хората около себе си и свидетелстваме за своето спасение.
2.4. Сектата насочва последователите си към човешки авторитети.
Лидерите на сектите си присвояват авторитета за ученията и начина на живот, принадлежащи само на Бог и на Библията. Те претендират, че Бог им е дал властта да променят или приспособяват ясните учения на Библията. В резултат на това последователите на сектата следват човешки учения, вместо ученията на Бога.
Исус посрещна изкушенията на Сатана с думите: "не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божията уста" А ясното "Писано е" следвано от цитат от Библията, отговори на обвиненията на Сатана (Мат. 4:4,7,10). Поведението на Христос е пример за истинските му последователи.
Исус се молеше на Отец за последователите Си и каза: "Освети ги чрез истината, Твоето Слово е истина" )Йоан 17:17). Мъдрецът Соломон заявява "Купувай истината и не я продавай (Притчи 23:23). Ап. Павел писа, че ученията ще ни предпазят от измама (2 Солунци 2:8-11). Исус предупреди за лъжеучителите със следните думи: "Напразно ми се кланят, като преподават за учения човешки заповеди" (Матей 15:9).
За истинските християни Исус и Библията са върховният авторитет. Лидерите трябва да бъдат уважавани и техните мнения зачитани, но в края истинският вярващ ще приеме и ще прилага само онова, което е подкрепено от ученията на Христос и ясните заявления на Библията.

Според основно вярване 1 и 4 Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) приема Билията като стандарт за характера, тест за опитността, авторитетно откровение на доктрините, и заслужаващ доверие доклад за Божията намеса в човешката история. Вечният Бог се е въплътил в Исус Христос. Чрез Него е сътворено всичко, чрез Него се разкрива характерът на Бог, чрез Него е постигнато спасението на човечеството и чрез Него светът ще бъде съден.
2.5. Сектата представя на своите последователи утопични идеали, които не могат да бъдат постигнати в този свят.
Лидерите на сектите често представят простички разрешения, които явно целят да обърнат света към вярата и да създадат едно "небе на земята".
Билията учи, че само когато Исус се завърне на земята, светът и условията в него ще се променят в пълна правда (Даниил 2:44,45). Самият Христос казва на последователите Си, "...в света ще имате скръб" (Йоан 16:33). Той обещава да се завърне и да спаси Своите последователи от този свят на скърби.
несъмнено християните ще търсят мир, просперитет и добри взаимоотношения в нашия свят. Но безусловният мир ще настъпи, когато Исус се завърне в този свят и установи Своето царство на мир.
Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) приема, че на на новата земя, където ще живее правда, Господ ще осигури вечен дом на Своите изкупени и идеална среда за вечен живот, любов, радост и познание в Неговото присъствие основно вярване  28.
2.6. Сектата отрича личността и налага пълно подичнение
Често сектите настояват техните последователи да се обличат и действат по определен начин. Формирането на групи е цел на лидерите на секти. Това става форма на контрол и "промиване на мозъци" и по този начин индивидуалността и лиността се отричат.
В днешния век на герои и подчинени, Бог ни е дал възможността да се отделим от изискванията на невярващият свят. Ние трябва да покажем превъзходството на Божиите пинципи в контекста на нашата собствена индивидуалност, и да не бъдем насилвани да бъдем модели и копия на друга личност или организация.
Християните трябва да са отделени не чрез формиране на групи, но чрез следване и практикуване принципите на Христос (Йоан 17:14,15; 2Коринтяни 5:14,15).
Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) не се опитва да налага хората в групи с цвл ограничение на кичността и не налага изисквания за облекло. Все пак е хубаво да се водим от божиите изисквания, изложени в Библията.
Това са отличитекните черти на една секта, на които както посочих
Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) не отговаря.

3. Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) - секта или църква?
Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) е световна църква. Ние имаме около 100 административни единици, наречени съюзи (съюзни конференции или съюзни мисии). Те имат голяма административна автономност, но принадлежат към световното братство на съюзите, съставящи градивните камъни на Генералната конференция (и нейните подразделения - дивизиите).
Kъм 30 юни 2011 г ЦАСД наброява над 17,2 млн. членове в над 200 страни. T.e. Църквата на адвентистите от седмия ден (ЦАСД) определено отговаря на критериите за деноминация, а не за секта.
Църквата на адвентистите от седмия ден е християнска цъква като останалите християнски църкви, но не защото сме решили да е така. Християнският статут на нашата Църква е признат от неадвентистите. Първо, ние участваме в Конференцията на световните християнски общества. Това общо-християнско "семейство" ни признава за християнска църква. Второ, Генералната Конференция е представена в Конференцията на американските църковни лидери, а представител на адвентистите от седмия ден в продължение на няколко години участва в малкия управителен съвет.
Трето, ние сме в диалог или разговори с други църкви, През 1998 г. Световната федерация на лутераните публикува заявление, в което се казва, че Църквата на адвентистите от седмия ден не трябва да бъде считана за секта.
Би трябвало да добавим, че сме добавени като наблюдатели на еквивалента на събиранията на Световния съвет на църквите и другите християнски конференции. Признати сме от ООН за неправителствена организация Категория II и сме членове на Библейското дружество. Заедно с останалите християнски църкви ние споделяме едни и също основни доктрини. Това е достатъчно да се докаже, че ние сме "църква", а не секта според употребата да думата днес.
Но това дали сме църква или секта не спасява хората. Исус бе третиран като водач на малка секта и бе преследван. Бог може да говори чрез хората, на които се гледа на принадлежащи към религиозна организация, посочени или категоризирани като "секта". Настоящата истина не е пленник на църковни категории.

4. Как трябва да реагираме, когато нашата Църква бива наречена "култ" или "секта"?
Нащата църква може да бъде наречена култ или секта само поради невежество или злонамереност. Първата причина е поради невежество, защото хората може да ни сбъркат с други религиозни групи, с някои крайни хора  или с неправилни концепции относно нашите убеждения. Няколко групи незаконно използват "адвентистите от седмия ден ". Чрез провокативното им поведение те биха могли да привлекат повече внимание, отколкото самата Църка. Те заграбват името ни. Една дисидентска група може напр. да публикува в национален всекидневник цяла страница с несъществен или изопачен материал против папата и след това да го подпише с "адвентисти от седмия ден". Кой ли би забелязал, че това не е нашата църква? Този вид непочтена дейност утвърждава предрасъдъците против Църквата на адвентистите от седмия ден. Много хора ще запомнят името "адвентисти от седмия ден" - това е всичко. То обаче може да е достатъчно, за да ни категоризират като "секта" или "култ" в умовете на мнозина.
Втората причина да бъдем наричани "секта" или "култ", както беше отбелязано, е поради злонамереност. Нашата Църква е растяща църква в много части на света. Ние евангелизираме, строим и управляваме болници, училища и дори университети. Имаме една световно известна агенция - АДРА, която помага на бедните в развиващите се страни и това би могло да породи известна завист, противопоставяне и дори раждебност. Наричайки ни "секта", такива хора се опитват да ни изпратят в периферията на обществото.
Дадени групи могат да категоризират една църква или група като "секта" - както и става в много страни по света, - за да дискриминират и да отрекат правото й на религиозна свобода и дори самото й съществуване. Ако сектите са потенциално опасни, страната вярва, че трябва да се пази от тях. Гласуват се закони и човешките права стават неприложими към тези опасни хора. Така започват гонения.

5. Може ли един евангелизатор да напада другите църкви?
Макар един евангелизатор да има законовото право, гарантирано му от религиозната свобода, въпросът е дали той трябва да го прави? Дали е мъдро и продуктивно да започваме словесни войни и да палим фитила на вражда с други деноминации?
Да бъдем евангелизатори е най-великият призив, отправян някога от Бога. Каква привилегия е да представи евангелието пред другите! Благата вест - в нейната постановка в края на времето е толкова чудесна, убедителна и стопляща сърцето, че не се нуждае от свадливо представяне, което неизбежно намалява духовното му въздействие. В нашата мисионска дейност ние трябва да представяме "истината...като е в Исус" (Е Вайт, Съвети към писатели и редактори). Нелюбезните удари, оскърбителкни сравнения и негативните алюзии затрудняват евангелизирането и затварят вратите за бъдещи благоприятни възможности.

Заключение: Стана ясно, че основни учения на Църквата на адвентистите от седмия ден противоречат на принципите и основните характеристики за съществуване на една секта; тя отговаря на характерните белези за деноминация, приема Библията за  авторитетно откровение на доктрините и нейният статут е признат от неадвентни световни религиозни организации и деноминации, извън църквата.
На база на изнесените данни в статията на всеки трезвомислещ читател стана ясно, че Църквата на адвентистите от седмия ден е деноминация, а не секта.




Гласувай:
6



1. estirbg - Абсолютно обективен, изчерпателен и навременен постинг, приятелю!
09.12.2012 10:48
Наистина много труд си хвърлил, Тони, но нали за това сме тук - да бъдем светлина и "сол", която не е "обезсолена".
Дано повече хора да прочетат материала, за да не попадат в клопките на сатана и да не бъдат лъгани от "вълци в овчи кожи"...
Хубав ден ти желая, приятелю!
цитирай
2. antoninus - Мерси
10.12.2012 10:22
Мерси, хубав ден и на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796466
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031