Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2013 08:46 - Какви са тайните на дългия, задоволителен, изпълнен със здраве живот
Автор: antoninus Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1963 Коментари: 5 Гласове:
4



 Изследванията върху здравето на адвентистите показват дълъг, здрав живот, което не е случайност 
Адвентистите умират по-късно и се наслаждават на по-добро качество на живот 

18 май 2011, Лома Линда, Калифорния, САЩ
Гари Фразер

 

 

imageХората постоянно търсят тайните на дълъг, задоволителен живот. Като членове на църква, която в миналото е акцентирала на физическото здраве като важен компонент на духовния живот, ние сме в завидната позиция да намерим отговорите.

 

Това е цялата цел на Адвентните Здравни Изследвания към университета "Лома Линда". Първото проучване, ръководено от 1976 до 1988, преглежда 34 000 адвентисти в Калифорния, установявайки връзките между начина на живот, болестите и дълголетието.

 

Научихме, че калифорнийските адвентисти живеят с години повече от неадвентните калифорнийци: 7.3 години по-дълго при мъжете и 4.4 години за жените. Също открихме, че пет прости поведения могат да увеличат дължината на живота с около две години всяко, общо с 10 години: ядене на основана на растения диета, никога да не се пуши, употребата на ядки по няколко пъти в седмица, редовните упражнения и поддържането на нормално тегло.

Нашето второ и много по-подробно изследване, което беше фокусирано върху рака, започна през 2002 с почти 100 000 граждани в Северна Америка. Все още не сме получили достатъчно информация, за да започнем анализ, но следим за указанията, които научихме от предното изследване.

 

Мъжете адвентисти в Калифорния изглежда имат 40 % по-малък риск от рак; за жените разликата е около 25 %. Докато малко адвентисти пушат, голяма част от намалението на риска изглежда е свързано с различни от тютюна фактори.

Ето някои от нещата, които знаем. Консумацията на месо изглежда увеличава в много случаи риска от обичайна проява на рак. От друга страна, яденето на плодове, домати и бобови растения (включително соя) изглежда е предпазващо. Дори и при по-рядко срещани видове рак, които са по-известни като свръзани с пушене и алкохол, диетата може да изиграе значителна роля за намалението на риска.
Може да е трудно да докажем връзка между конкретни храни и някои видове рак. Но един случай, където връзката изглежда да е много истинска, е при месото и рака на дебелото черво. Виждали сме, че при адвентистите не-вегетарианци има около 85 процента по-висок риск от развиването на тази болест, отколкото при техните вегетариански съответствия.
Нашето предишно проучване предположи, че яденето на бобови растения може да предпази от рак на дебелото черво, но е необходимо допълнително изследване.

 

Друга възможна връзка, която сме наблюдавали, е между соево мляко и рак на простатата. Нашето изследване показа, че при мъжете, които пият соево мляко всекидневно, рискът е с около 30 процента по-малък, отколкото при мъжете, които никога не са го пили. Допълнително, други изследвания подсказаха, че яденето на домати, бобови растения и сушени продове може да бъде предпазващо.

 

Открихме силна връзка между рака на пикочния мехур и определени навици. Да си пушач увеличава риска почти шест пъти спрямо хората, които никога не са пушили. Дори при бивши пушачи шансът да се развие състоянието е повече от два пъти по-голям. Ние също установихме, че при хранещите се с месо адвентисти има повече от два пъти по-голям риск от рак на пикочния мехур отколкото при вегетарианците.

 

Ракът на панкреаса, известен с това, че е особено унищожителен, изглежда не се влияе от това дали човек е вегетарианец или не. Въпреки тора, яденето на бобови храни, сушени плодове и може би дори вегетариански заместители на месото могат да предоставят някаква защита. Това е друг въпрос, който трябва да изследваме допълнително.

 

В случая с рака на гърдата има доста ясни доказателства, че физическата активност е свързана с по-нисък риск. Сред участниците в проучването на рак на гърдата, тези, които правят упражнения най-рядко, е по-вероятно да бъдат диагностицирани на по-ранна възраст.

 

Освен рака, ние открихме интересни връзки в областта на кардио-васкуларните състояния и диабета. Когато става дума за инфаркти, кръвни липиди, диабети и високо кръвно налягане вегетарианците имат явно преимущество, а веганите дори по-голямо.

 

Съществена причина е, че адвентистите вегетарианци са по-слаби. Обикновената адвентна жена, която се храни с лакто-вегетарианска диета, тежи с 19 паунда по-малко от невегетарианец. Жената веган тежи с 34 паунда по-малко от тези, които ядат месо. Мъжете вегетарианци тежат с 16 паунда по-малко от ядящите месо, а мъжете вегани - с 32 паунда.

 

Това може да покаже разликата между здрав и такъв с наднормено тегло. В нация с епидемия на затлъстяването тази разлика е поразителна и може би трябва да окаже влияние на докторите да съветват за диета, основана на растенията.

 

Не е точно новина да кажем, че диетата може да спомогне за превенцията на заболявания на сърцето. Но може да бъде изненадващо каква голяма разлика прави.

 

Мъжете адвентисти, които ядат месо, е два пъти по-вероятно да умрат от инфаркт, отколкото съответстващите на тях вегетарианци. Разликата е дори по-изразена при жените, но в техния случай, тя намалява при възрастните.

Какви растителни храни се употребяват, също създава голяма разлика. Ние сме първите изследователи, които отбелязват, че яденето на малки количества ядки най-малко пет пъти в седмицата, намалява два пъти риска от сърдечен пристъп. Ние, заедно с други изследователи, отбелязахме още, че яденето на пълнозърнести храни също защитава от инфаркт. При хората, които ядат пълнозърнест хляб, има около 50 процента по-малка вероятност да получат инфаркт, отколкото при тези, които избират бял хляб.

В края смъртта е неизбежна. И адвентистите от Седмия ден умират от същите причини като всички други. Но те умират по-късно. Някой може да смята, че през тези допълнително години човек е немощен. Те питат: "Защо би желал да живееш по-дълго?". Но ние сме измерили също и качеството на живот по отношение на физическо и духовно здраве. Фактически на всяка възраст заключението е, че адвентистите са се представили по-добре.

 

 

"Адвентни Здравни Изследвания" никога не би получило средства, отпуснати от Националния Институт за Здраве на САЩ, само за да облагодетелства адвентистите - ние вярваме, че адвентният опит ще ползва всички американци и се надяваме - световната общност. Но докато нашето разбиране за здравето продължава да расте, ние трябва да бъдем първите, които да се възползват напълно от знанието, което получаваме, и да живеем като пример за другите.

 

 


Доктор Гари Фразер е директор на "Адвентните Здравни Изследвания", професор по медицина и професор по епидемология към университета "Лома Линда".

 

Изт.: Adventist News Network




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Вегетарианците ВИНАГИ са по- дебели,
11.02.2013 17:03
защото се тъпчат предимно с въглехидрати, които се превръщат в подкожни мазнини. Както винаги- религиозни дрънканици и врели- некипели.
цитирай
2. antoninus - Хм, много категорична констатация, за човек, който очевидно не е достатъчно запознат
11.02.2013 17:44
apostapostoloff написа:
защото се тъпчат предимно с въглехидрати, които се превръщат в подкожни мазнини. Както винаги- религиозни дрънканици и врели- некипели.


Сред Адвентисти на Седмия ден (SDА), 40% от които се хранят безмесно, вегетариански модели на хранене са били свързани с по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ). В Изследването на здраве на адвентисти, което сравнява вегетарианци и невегетарианци в адвентистка популация, ИТМ се повишава заедно с повишаването на месна консумация при мъже, както и при жени . В Оксфордското Вегетарианско Изследване, стойности на ИТМ са по-високи при невегетарианци сравнени с вегетарианци във всички възрастови групи за мъже, както и за жени .
Диабет
Вегетариански храни могат да отговарят на ръководни насоки за лекуване на диабет , и някои изследвания споменават, че диети които са повече базирани на растения, понижават риск от диабет тип 2. Проценти на "самодокладван" диабет сред Адвентисти на Седмия ден ("SDA") са били наполовина от тези на основното население, и, сред SDA, вегетарианци имат по-ниски проценти на диабет от невегетарианци. В Изследването на Адвентистко Здраве, съотношен по възраст риск за развиване на диабет за мъже вегетарианци, полувегетарианци, и невегетарианци са били 1.00, 1.35, и 1.97, респективно, a, за жени, той е бил 1.00, 1.08, и 1.93 . Сред възможните обяснения за защитен ефект на вегетариански начин на хранене са по-ниските индекси на телесна маса ("ИТМ") на вегетарианци и по-високият прием на влакнини, и двете подобряващи инсулинова чувствителност. Все пак, сред мъже в Изследването на Адвентистко Здраве, риск от диабет е бил все още 80% по-висок при невегетарианци след регулиране на тегло. При мъже, консумация на месо е била директно асоциирана с повишен риск от диабет. При жени, риска се е повишил само когато месна консумация е надвишавала пет порции на седмица .
http://patishta.net/temi/zdrhranene/ada_position.htm

Лома Линда е в орбитата на мегаполиса Лос Анжелис, но определено носи белезите на Син регион. На това място живеят много адвентисти, които имат специфична формула на живот. Именно тя е причина за големия брой дълголетници. Местните изповядват вяра, която изрично отхвърля пушенето, употребата на алкохол и храни, които Библията определя като нечисти, като например свинското месо. Всъщност вегетарианството е препоръчително, а в забранения списък попадат мазните храни и възбуждащите напитки като кафето.
http://novinar.bg/news/istinata-za-dalgoletieto-skrita-v-sinite-regioni-na-planetata_MjkwOTszOA==.html

Според наблюденията се оказало, че хората, които са се отказали от месото, живеят по-дълго за разлика от месоядците.

Освен това, учените са потвърдили, че плодово-зеленчуковото меню с ядки и бобови растения, значително намалява риска от рак и диабет тип 2. Също така, тази диета помага да се спазва нормален индекс на телесна маса и подобрява мозъчната дейност.

Известно е, че през 2002 г. Университетът Лома Линда получи безвъзмездна помощ от Националния институт по обществено здраве в САЩ, която позволява да продължи по-нататъшните изследвания в тази област. Днес учените обявиха предварителните резултати от второто си изследване, в което са взели участие около 96 000 души от Църквата на адвентистите.

Изследванията са показали, че адвентистите вегетарианци, мъже и жени, живеят средно по 83,3 години и 85,7 съответно. Тази цифра е с 9,5 и 6,1 години повече от средната продължителност на живота на човек.

Освен това било отбелязано, че хората, които отказват месо, обикновено тежат с 13,6 кг. по-малко, а индексът на телесната им маса е с 5 нива надолу от този на месоядците.
http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/6348-kolko-polezno-e-vegetarianstvoto.html
цитирай
3. antoninus - apostapostoloff,
11.02.2013 17:50
Ако човек прекалява твърде много с вегетарианските храни, действително може да увеличи подкожните мазнини. Препоръчвам ви книгата НАСЛАДИ МУ СЕ http://www.newlife-bg.com/show_book.php?id=116, в която може да се запознаете с последните новости в храненето.
цитирай
4. ecclesiast - orthodox
05.03.2013 10:37
Темата е плътска, каква духовна поука може да съдържа? Дългият и здрав живот далеч не е белег за благочестие. В днешни дни явно се вижда, че е обратното - праведниците живеят малко и боледуват повече. Всъщност, това е характерно за правилно изповядващите Христа въобще. Св. Теофан Затворник изрично обяснява - забрави да поемеш по тесния път, без да бъдеш съпътстван от болести и бедствия постоянно. Те именно са белег, че си на правия път ("Три слова за носене на Кръста", "Болест и смърт").
Дори и сред иноверните битува знанието, че добрите хора Бог ги прибира по-рано от злите. Това се знае навсякъде по цялото земно кълбо.
цитирай
5. antoninus - Не съм съгласен, темата за здравето е библейска
05.03.2013 20:57
ecclesiast написа:
Темата е плътска, каква духовна поука може да съдържа?

„Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога?” (1Коринтяни 6:19).
ЗА Йоан Кръстител е казано, че "ще бъде велик пред Господа; вино и сикера няма да пие. И ще се изпълни със Святия Дух още от майчината си утроба."

Темата не е плътска, тъй като целта й е да покаже, че по-доброто здраве е възможно. Изкупени от смъртта чрез кръвта на Исус Христос, ние принадлежим на Бога. Святият Дух живее в нас, което прави нашето тяло Негов храм. Поради тази причина Бог очаква от нас да се грижим добре за телата си. Бог ни кани да последваме примера на Йоан Кръстител, който беше „велик пред Господа”
ecclesiast написа:
В днешни дни явно се вижда, че е обратното - праведниците живеят малко и боледуват повече.
.
„Да имаш тъй също място вън от стана, където да излизаш по нужда; и да имаш между оръжията сималка лопатка, та когато клекнеш вън, да се обърнеш и да изровиш с нея и да покриеш онова, коетоизлиза из тебе” (Второзаконие 23:12,13).
Наистина има непокаяни хора, които се радват на добро здраве. Но често то е следствие на генетиката. Бог чрез Словото ни е показал, че изисква от нас да пазим здравето си. Той ни е дал заповеди и за най-малките детайли.
ecclesiast написа:
В днешни дни явно се вижда, че е обратното - праведниците живеят малко и боледуват повече.

Не знаете ли, че сте храм на Бога и че Божият Дух живее във вас?
Ако някой оскверни Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свят, а този храм сте вие
Бог очаква от нас да се грижим за тялото си, така че да бъдем в най-доброто здраве, на което сме способни.
ecclesiast написа:
Всъщност, това е характерно за правилно изповядващите Христа въобще.

Възлюбени, моля се да благоуспяваш във всичко и да си здрав, както благоуспява душата ти. 3 Йоан, 2 стих
А сам Бог на мира да ви освети напълно; и дано се запазят непокътнати духът, душата и тялото ви без порок до пришествието на нашия Господ Исус Христос.1 Солунци 5:23
Напротив , Бог желае нашето цяло същество, както тялото, така и духът да бъдат в перфектно здраве. Той иска да имаме здрав дух в здраво тяло. Адвентистите от седмият ден живеят в добро здраве, а продължителността на живота им е по-дълга от тази, на членовете на всяка друга църква.

ecclesiast написа:
Св. Теофан Затворник изрично обяснява - забрави да поемеш по тесния път, без да бъдеш съпътстван от болести и бедствия постоянно.

Господ ни заповяда да вършим всички тези наредби и да се боим от Господа, нашия Бог, за да ни бъде всякога добре и за да пази Той живота ни, както прави и днес. Второзаконие 6:24
А да служиш на Господа, вашия Бог, и Той ще благославя хляба ти и водата ти.
И Аз ще премахвам всяка болест помежду ви. Изход 23:25
Силно желаейки да ни види в чудесно здраве, Бог ни е дал чрез Библията много практически насоки как да го постигнем. Ако ги последваме, бихме избегнали доста болести.

ecclesiast написа:
Те именно са белег, че си на правия път ("Три слова за носене на Кръста", "Болест и смърт").

И така, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава. 1 Коринтяни 10:31
Тогава Даниил каза на надзирателя (...):
"Опитай, моля, слугите си десет дни, през което време да ни се даде да ядем зеленчук и да пием вода. После нека бъдат прегледани пред тебе нашите лица и лицата на юношите, които ядат от изрядните ястия на царя.» (...)

И на края на десетте дни техните лица изглеждаха по-красиви и по-пълни, отколкото лицата на всички юноши (...).
И във всяко дело, което изискваше мъдрост и проумяване, за което царят ги попита, ги намери десет пъти по-добри. Даниил 1:11-13,15,20
Бог ни е дал практически съвет и за диетата, която трябва да спазваме, за да сме здрави.
Нека да не забравяме, че Бог е наш Създател: Той най-добре знае как работи човешкото тяло и коя храна е най-добра за нас.
Не обръщаме ли доста голямо внимание, когато майсторът ни дава съвет за маслото, което да използваме за колата си? А не е ли тялото ни много по-ценно от една кола?
Данаил имаше добро здраве и беше праведен пред Бога. Отведен във Вавилонски плен, Даниил отказа да яде от нечистите храни на царя, въпреки че се счита, че това е било най-добрата въможна храна тогава. Само след десет дни резултатите от диетата са били вече налице.

ecclesiast написа:
Дори и сред иноверните битува знанието, че добрите хора Бог ги прибира по-рано от злите. Това се знае навсякъде по цялото земно кълбо.

Господ ни заповяда да вършим всички тези наредби и да се боим от Господа, нашия Бог, за да ни бъде всякога добре и за да пази Той живота ни, както прави и днес. Второзаконие 6:24
Сине мой, внимавай в думите ми, приклони ухото си към беседите ми. Да не се отдалечат от очите ти. Пази ги дълбоко в сърцето си; Защото те са живот за тези, които ги намират, и здраве за цялото им тяло. Притчи 4:20-22
Не е важно какво битува в езическите страни. Те вярват на лъжата на дявола, с която той отдалечи Адам и Ева от Бог и вместо като любящ Отец, Го възприеха за деспот, Който чака само да ги накаже. Нека се доверим само и единствено на Библията, а не на човешки учения, дори да идат от вярващи християни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 798476
Постинги: 231
Коментари: 505
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930