Проучване на връзката между храненето и смъртността са провели група учени начело с Майкъл Орлич (Michael J. Orlich) от университета в Лома Линда (Калифорния). След анализиране на данните на 73,308 хиляди жители на САЩ, лекарите са стигнали до заключението, че вегетарианската диета води до по-дълъг и по-здравословен живот, съобщава списание JAMA Internal Medicine.
Авторите на изследването разделили всички участници в пет групи: невегетарианци, полувегетарианци, рибни вегетарианци (тези, които не консумират месо, но ядат риба и морски дарове), оволактовегетарианци (тези, които консумират млечни продукти и яйца) и вегани (изключващи всички животински продукти).
През шестте години наблюдения смъртността сред всички участници била шест смъртни случая на хиляда. В същото време във всички групи на вегетарианците смъртност била средно с 12% по-ниска от тази сред невегетарианците.
Сред веганите в сравнение с невегетарианци тази цифра била 15% по-ниска, сред оволактовегетарианците – с 9% , сред рибните вегетарианци – с 19%, а сред полувегетарианците – с 8%. Също така е разкрита значителна корелация между степента на придържане към вегетарианска диета и намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.
Учените също така обърнали внимание и на факта, че привържениците на вегетарианството средно са по-възрастни, обикновено са семейни, имат по-висока степен на образование от “месоядните.” Освен това вегетарианци средно водят и по-здравословен начин на живот.
Изт.: www.30dumi.com; The Wall street Journal;
Тагове:
Това, което не ядем, ни убива, според гл...
Дори чаша бира или вино на ден увеличава...
Съвременните еничари на българския език
Вижте какви уроди идват у нас от "у...
Ти твърдиш, че трябва да си на село за да се храниш вегетариански?! Аз познавам доста хора, които не консумират месо (а някои от тях и млечни продукти) и живеят в голям град в България. Да не би да твърдиш, че за да си купиш домати, краставици, чушки, картофи, боб и т.н. трябва да си селянин? А българска негенномодифицирана соя замества месото в традиционни за региона манджи като мусака и кюфтета.