Проучване на връзката между храненето и смъртността са провели група учени начело с Майкъл Орлич (Michael J. Orlich) от университета в Лома Линда (Калифорния). След анализиране на данните на 73,308 хиляди жители на САЩ, лекарите са стигнали до заключението, че вегетарианската диета води до по-дълъг и по-здравословен живот, съобщава списание JAMA Internal Medicine.
Авторите на изследването разделили всички участници в пет групи: невегетарианци, полувегетарианци, рибни вегетарианци (тези, които не консумират месо, но ядат риба и морски дарове), оволактовегетарианци (тези, които консумират млечни продукти и яйца) и вегани (изключващи всички животински продукти).
През шестте години наблюдения смъртността сред всички участници била шест смъртни случая на хиляда. В същото време във всички групи на вегетарианците смъртност била средно с 12% по-ниска от тази сред невегетарианците.
Сред веганите в сравнение с невегетарианци тази цифра била 15% по-ниска, сред оволактовегетарианците – с 9% , сред рибните вегетарианци – с 19%, а сред полувегетарианците – с 8%. Също така е разкрита значителна корелация между степента на придържане към вегетарианска диета и намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.
Учените също така обърнали внимание и на факта, че привържениците на вегетарианството средно са по-възрастни, обикновено са семейни, имат по-висока степен на образование от “месоядните.” Освен това вегетарианци средно водят и по-здравословен начин на живот.
Изт.: www.30dumi.com; The Wall street Journal;
Тагове:
Това, което не ядем, ни убива, според гл...
Дори чаша бира или вино на ден увеличава...
Ти твърдиш, че трябва да си на село за да се храниш вегетариански?! Аз познавам доста хора, които не консумират месо (а някои от тях и млечни продукти) и живеят в голям град в България. Да не би да твърдиш, че за да си купиш домати, краставици, чушки, картофи, боб и т.н. трябва да си селянин? А българска негенномодифицирана соя замества месото в традиционни за региона манджи като мусака и кюфтета.