Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 14:42 - Здравословен живот I част
Автор: antoninus Категория: Други   
Прочетен: 1418 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 28.03.2013 14:42


image


Един млад чо­век при­със­т­ва­ше на въз­дър­жа­тел­на служ­ба в ад­вент­на­та цър­к­ва. Те­ма­та бе­ше за вре­да­та от ал­ко­хо­ла и тю­тю­на. В края по­го­во­рих с мла­дия чо­век и го за­пи­тах, да­ли му е ха­ре­са­ла на­ша­та служ­ба. Той ми от­го­во­ри: "Не! Не ми ха­ре­са! Аз съм ре­ли­гио­зен, но счи­там, че оно­ва, ко­ето ям и пия, ня­ма ни­що об­що с ре­ли­ги­ята."

Се­га тряб­ва да ка­жем, че Св. Пи­са­ние под­дър­жа ди­амет­рал­но про­ти­во­по­лож­но ста­но­ви­ще. Всич­ко, свър­за­но с тя­ло­то, не е вън от кръ­га на вя­ра­та, а е съ­щес­т­ве­на част от биб­лейс­ка­та ре­ли­гия. В тази статия ще раз­г­ле­да­ме здрав­ни­те за­ко­ни да­де­ни от Тво­ре­ца в Биб­ли­ята. Ка­то въ­ве­ди­те­лен текст не­ка про­че­тем – 1 Сол. 5:23:„А сам Бог на мupa да ви ос­ве­ти на­пъл­но; и да­но се за­па­зят не­по­кът­на­ти ду­хът, ду­ша­та и тя­ло­то ви без по­рок до при­шесrnви­ето на на­шия Гос­под Иcyc Хрис­тос.”
Тук ве­ли­ки­ят апос­тол спо­ме­на­ва три­те същ­нос­ти на чо­веш­ка­та лич­ност: дух, ду­ша и тя­ло. Как­то виж­да­те тя­ло­то не е из­к­лю­че­но от ре­ли­ги­оз­ни­те обя­за­нос­ти и ос­ве­ще­ни­ето, ко­ето тряб­ва да се пос­тиг­не. Нак­рат­ко за три­те ком­по­нен­ти на чо­веш­ка­та лич­ност: Ду­хът е най-вис­ша­та със­тав­ка. Тук вли­зат съз­на­ни­ето, съ­вес­т­та и мис­ле­не­то. Ду­ша­та е она­зи част от чо­веш­ка­та при­ро­да, коя­то се изя­вя­ва чрез ин­с­тин­к­ти, емо­ции, же­ла­ния, им­пул­си, а тя­ло­то е ма­те­ри­ал­ни­ят суб­с­т­рат - ор­га­низ­мът на чо­ве­ка.

Все­из­вес­т­на е връз­ка­та и вза­имо­дейс­т­ви­ето меж­ду фи­зи­чес­ко­то и ду­хов­но­то със­то­яние на чо­ве­ка. Де­цим Юве­нал (60-127 г. сл.Хр.), рим­с­ки по­ет, се про­вик­нал вед­нъж: "Са­на менс ин са­но кор­по­ре" -  "здрав дух в здра­во тя­ло!" То­ва е де­ви­зът на физ­кул­тур­ни­ци­те и той съ­дър­жа мно­го ис­ти­на, за­що­то ко­га­то чо­век е здрав и во­ля­та му за бор­ба сре­щу из­ку­ше­ни­ята е по-сил­на. Раз­би­ра се, има и бол­ни хо­ра със си­лен дух, но то­ва са из­к­лю­че­ния. Ци­ти­ра­ни­ят прин­цип е мно­го ло­ги­чен, за­що­то ако чо­век тряб­ва да раз­вие доб­ро­де­те­лен, хрис­то­по­до­бен ха­рак­тер, то­ва мо­же да ста­не един­с­т­ве­но в тя­ло­то. Без тя­ло ня­ма ха­рак­тер, ня­ма лич­ност, ня­ма чо­век. Ду­хът, ду­ша­та и тя­ло­то тряб­ва да бъ­дат хар­мо­нич­но съг­ла­су­ва­ни, ду­ша­та и тя­ло­то - да бъ­дат под кон­т­ро­ла на ду­ха, но нор­мал­ни­те пот­реб­нос­ти на тя­ло­то тряб­ва да бъ­дат за­до­во­ля­ва­ни. Ли­ша­ва­не­то на ор­га­низ­ма от здра­вос­лов­на хра­на и всич­ки не­об­хо­ди­мос­ти, как­то при ас­ке­ти и пос­т­ни­ци, не е още хрис­ти­ян­с­т­во. Да се под­дър­жа тя­ло­то здра­во, във въз­мож­но най-доб­ро със­то­яние, е хрис­ти­ян­с­ки дълг на чо­ве­ка. Ето и два­та ос­нов­ни тек­с­та в то­зи:

„Не зна­ете ли, че сте храм на Бо­га и че Бо­жи­ят Дух жи­вее във вас? Ако ня­кой ос­к­вер­ни Бо­жия храм, не­го Бог ще раз­ва­ли; за­що­то Бо­жи­ят храм е свят, а то­зи храм сте ви­е." 1 Кор. 3:16,17

„Или не зна­ете, че ва­ше­то тя­ло е храм на Св. Дух, кой­то е във вас, ко­го­то има­те от Бо­га? И вие не сте свои си, за­що­то сте би­ли ку­пе­ни с це­на; за­то­ва прос­ла­ве­те Бо­га с те­ла­та си и с ду­ши­те си, ко­ито са Бо­жи­и." 1 Кор. 6:19,20

Тук е пред­с­та­вен еван­гел­с­ки­ят иде­ал за чо­ве­ка, тя­ло­то да бъ­де све­ти­ли­ще, в ко­ето Бо­жи­ят Дух же­лае да оби­та­ва. А в един храм не мо­же да се вна­ся всич­ко и да се пра­ви всич­ко. Па­вел за­явя­ва: “Ако ня­кой раз­ва­ли Бо­жия храм, не­го Бог ще раз­ва­ли." Сми­съ­лът е: Ако ня­кой с ло­ши при­вич­ки и не­хайс­т­во съ­си­пе здра­ве­то си, той но­си от­го­вор­ност пред Бо­га. При един пи­яни­ца, раз­в­рат­ник или по­ро­чен чо­век тя­ло­то не е храм на Св. Дух, за­що­то Бо­жи­ят Дух не мо­же да вла­дее и уп­рав­ля­ва там. Бог би­ва прос­ла­вен с тя­ло­то, ако чо­век жи­вее ра­зум­но и въз­дър­ж­но съг­лас­но прин­ци­пи­те на Хрис­то­во­то уче­ние.

Ос­нов­ни­ят въп­рос на здрав­ния за­кон се от­на­ся до хра­не­не­то. Да се за­поз­на­ем с ди­етич­ни­те въз­г­ле­ди на Биб­ли­ята.

Ко­га­то Бог съз­да­де чо­ве­ка Той му оп­ре­де­ли и най-под­хо­дя­ща­та хра­на – Битие 1:29: „Бог ка­за: Виж­те, да­вам ви вся­ка се­ме­нос­на тре­ва, ко­ято е по ли­це­то на ця­ла­та зе­мя, и вся­ко дър­во, ко­ето има в се­бе си плод на се­ме­нос­но дър­во; те ще ви бъ­дат за хра­на."

Райс­ка­та ди­ета се със­то­еше от чис­то ве­ге­та­ри­ан­ска хра­на - зър­не­ни хра­ни и пло­до­ве. "Се­ме­нос­на­та тре­ва" в то­зи стих ви­зи­ра жит­ни­те хра­ни. Учуд­ва ли ви та­зи ди­ета? Кон­с­т­рук­то­рът на ня­как­ва ма­ши­на най­-доб­ре мо­же да оп­ре­де­ли ви­да на го­ри­во­то и ре­жи­ма, за да бъ­де ма­ши­на­та трай­на и да ра­бо­ти доб­ре. Та­ка и ве­ли­ки­ят Съз­да­тел на на­ша­та чо­веш­ка ма­ши­на е оп­ре­де­лил най-доб­ра­та ди­ета. След гре­хо­па­де­ни­ето, оба­че, нас­тъ­пи­ха про­ме­ни и в ор­га­низ­ма на чо­ве­ка. За­то­ва се на­ло­жи и ед­на до­бав­ка към пър­во­на­чал­на­та хра­на - зе­лен­чу­ци­те – Бит. 2:18б: „...и ти ще ядеш пол­с­ка­та тре­ва... "

"Пол­с­ка­та тре­ва" в то­зи текст ви­зи­ра зе­лен­чу­ци­те. Ко­га бе­ше раз­ре­ше­но ме­со­то за кон­су­ма­ция и за­що? След по­то­па, опи­сан в Бит. 7 и 8 гла­ви Бог пос­та­но­ви – Бит 9:3 „Всич­ко жи­во, ко­ето се дви­жи, ще ви бъ­де за хра­на; да­вам ви всич­ко, съ­що как­то да­дох зе­ле­на­та тpeвa."

Изт.:

 

http://biblebg.com



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796612
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031