Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2013 17:21 - Нашата населена планета
Автор: antoninus Категория: Други   
Прочетен: 1764 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това е седма глава от книгата на Марк Финли "Открития в пророчеството"

В нашият свят мъже и жени се сблъскват в живота си с напрежение и отчаяние. В същност успокоителните таблетки станаха най-употребяваното лекарство в XX век. Голям брой хора вземат приспивателни, за да могат да заспят всяка вечер. През целия ден те вземат лекарства, за да придадат на живота си нормален вид. Един автор е казал: "Отчаянието е болестта на 90-те години." Хората се чувстват просто като листа, носени от вятъра, като едно малко камъче на брега на човечеството, като стъбло на тръстика, прегазена от някакъв камион. Животът им е безсмислен и безцелен. Къде можеш да бъдеш оценен? Къде можеш да откриеш смисъл, цел и посока в живота? Как можеш да се справиш в живота, когато изглежда, че се разпада, когато земята се тресе под краката ти, когато бракът ти се разтрогва, когато имаш проблеми със здравето и финансите, когато не се чувстваш добре?
Преди време, прочетох една история. Авторът, като преосмислил живота си, почувствувал, че не иска да живее повече. Бизнесът му вече не процъфтявал, както преди. Лекарят му казал, че има нужда от хирургическа намеса. Бракът му бил в сериозно затруднение. Започнал да пие. И точно в този ден решил: "Ще отида при моста вън от града и ще скоча". Когато отишъл на моста, един полицай го забелязал и му казал: "Хей, спри, не скачай!" Минувачите се насъбрали наоколо и слушали разговора между полицая и този човек, който искал да скочи. Полицаят казал: "Дай ми 15 минути и аз ще ти посоча всички причини, за да живееш. И аз ще ти дам 15 минути, за да ми посочиш всички причини, поради които искаш да скочиш. Дай ми 15 минути, за да те убедя да живееш." И тогава полицаят му посочил причини, за да живее, а човекът - всички причини, поради които искал да скочи. Тогава те и двамата скочили. Това щеше да бъде един забавен разказ, ако не бе един трагичен коментар за човешката раса.
Как да бъда оценен и да намеря смисъл в живота си? Къде да намеря вътрешен мир и удовлетворение всред това напрежение, което ни съкрушава. В книгата Йов 22:21 се казва: "Сприятели се сега с Него и бъди в мир. От това ще дойде добро за тебе."
Вътрешният мир идва, когато се запознаеш с Бога, Който ни е създал. Тази вечер искам да ви взема на едно пътуване отвъд звездите и планетите. Едно пътуване в космоса. И там да открием тайни, които ще помогнат на теб и мен да получим мир, удовлетворение и смисъл в живота. Ще пътуваме до луната, нашия най-близък съсед, която е на разстояние около 380 хиляди километра - просто една крачка в Космоса. Припомнете си времето, когато първите астронавти се приземиха на Луната и стъпиха на нея. Нийл Амстронг каза: "Тази една стъпка на човека е една голяма крачка за човечеството". Държи ли Космоса у себе си ключ, който да отключи пред нас въпросът за смисъла на живота? Помагат ли ни тайните на Космоса да разберем, кои сме ние? Откъде идваме? Защо сме тук? Тайните на Вселената крият ли у себе си ключ към придобиване на мир, ключ към преодоляване на стреса в живота? Подминаваме луната и пътуваме към слънцето, което е на разстояние 150 милиона километра. Но все още не сме отишли далече, защото слънцето е сравнително близък съсед. Сега продължаваме отвъд слънцето навътре във Вселената. Стигаме до първата звезда - Проксима Центури отдалечена на около 40 трилиона километра. Можете ли да схванете това? О, това е както да отидеш до съседа си зад ъгъла, само 40 трилиона километра. Нека се опитаме да опишем, колко голямо е това разстояние 40 трилиона километра. Ако пътувате с 40 000 км/ч, т.е. малко по-бързо отколкото, когато идвахте на срещата, ще ви отнеме 120 000 години, за да стигнете до тази звезда, и въпреки това ще се намирате в нашето съседство, понеже това е най-близката звезда. Космосът е едно величие, една необятност.
Древните хора гледали небето с онези примитивни телескопи, които не били много по-добри от човешкото око и преброили звездите. Те казвали, че има само 5119 звезди. Ако вие можете да преброите с невъоръжено око звездите във Флорида, Ню Йорк, Вашингтон или Канада при ясна нощ ще сте в състояние да изброите 5119. И тъй, ако не ми вярвате, утре вечер няма да имаме среща и ако нощта е ясна излезте и пребройте звездите във вашата област. Ако изброите 5118, сигурно сте пропуснали една. Моля, пребройте ги отново. Ако преброите 5120 - видели сте една двойна, значи имате раздвоено зрение. Моля ви, пребройте отново. И така, до какъвто и древен източник и научни книги да се допитате, те всички ще ви посочват все същото. Когато питали някой ученик: "Колко звезди има", той отговарял 5119. Но ако дойдете с мен до един от най-големите телескопи в света, който се намира в Паломар, недалече от Южна Калифорния и погледнете през рефлектора - тези лещи с диаметър 5 метра ще можете да наблюдавате само в съзвездието Големия черпак се съдържат около 1 милион галактики. Всъщност един учен е изчислил, че там има 200 милиарда звезди. Чуйте какво се казва в Еремия 33:22: "...не може да се изброи небесното множество..." Докато хората гледали нагоре към небето и казвали, че има 5119 звезди, Библията казвала: "...не може да се изброи небесното множество..."
Но нека да продължим нататък в необятното космическо пространство.
Продължаваме покрай тези 200 милиарда звезди към милиарди други звезди и милиарди галактики, които се движат в Космоса като огнен фойерверк. Те танцуват като балерини, когато се разминават. Приличат на състезатели в космическата нощ. Един учен е казал: "Ако вземете всички песъчинки от всички морски брегове в света и сумирате техния брой, ще можете да разберете колко са звездите." Желаете ли да дам домашна работа на вас, които сте във Флорида и се радвате на слънчевите лъчи? Вървете на брега, напълнете една кофа с пясък и пребройте песъчинките в нея. Умножете броя им по количеството, което се намира на вашия бряг и в света и ще разберете, колко са звездите. Това трудно се побира в ума. Проксима Центури е на 40 трилиона километра разстояние. Но умножете тези трилиони галактики и звезди, които се движат в космическото пространство.
Някои казват: "Виждал ли си някога Бога?" Ако аз вървя по брега и видя стъпки по пясъка, ще знам, че някой е минал от там преди мен, макар и да не съм го видял. Когато гледам звездите и това необятно и безкрайно пространство, ума ми разбира за величието, необятността, безкрайността и могъществото на нашия Бог. И когато гледам тези звезди да се разминават в небето като огнени фойерверки, както казва един учен, без да се сблъскват, аз се питам: "Кой ръководи звездите? Кой направлява планетите и ги контролира в орбитите им? Кой се е погрижил за танца на тези балерини - небесните звезди? Кой се е погрижил за тези скиори, които се разминават в небето?" Помислете само! Понякога експлодират метеорити, но те се разминават в небето. Как става така, че нито един от тези метеорити не се е сблъскал и разрушил нашата планета, наречена Земя? Защо става така, че планетите следват постоянно своя курс и не се отдалечават в Космоса? Защо нашата планета постоянно обикаля в орбитата си без да продължава напред в Космоса, така че да замръзне от студ или пък да се приближи до Слънцето и да бъде опепелена? Както казва древният учен Галилео Галилей: "Целите небеса разкриват ред, замисъл и хармония. А когато има ред замисъл и хармония, би следвало да има непременно Създател и Бог държи тази земя в ръцете Си." Тя се движи на точно определено разстояние от Слънцето, за да не изгори, за да не се взриви и да не замръзне.
Същият Този Бог, Който е проектирал Небето; Този Бог, Който има план за Вселената, Този Бог има план и за твоя живот, приятелю. Библията казва в Колосяни 1:17: "Той е преди всичко и всичко чрез Него се сплотява." Той трябва да е един силен Бог, за да направлява милиарди звезди. Трябва да е велик Бог, за да поддържа Марс, Юпитер, Плутон и Земята в орбитите им. Колко чуден Бог е Той! Колко могъщ Бог е!
Но приятелю, ако Той може да направлява планетите, Той може да ръководи и моя живот. Ако Той може да пази звездите от сблъскване и разруха, Той може да пази и моя живот от напрежение и разпадане. Ако Бог може да поддържа тези планети в орбитите им, то Той може да изпълни Своя план за живота ти. Твоят живот може да има смисъл и цел. Доктор Лаки казва в книгата си "Чудни светове": "Мъртвата материя не може да бъде надарена с такива възможности, такъв ред, хармония и симетрия. Вселената не е случаен сбор от тела, които се движат без ред и система. Това е дело на едно Всемогъщество, на Небесния Бог. Навсякъде, където погледнеш, ти виждаш ред и прецизност. Виждаш план и замисъл. Този план показва, че трябва да има Един, Който е планирал и замислил."
Спомням си един случай, когато трябваше да държа реч в руско общество от учени. То било изградено в бившия Съветски съюз от Хрушчов през 50-те години. Било наречено "Пушена". Аз бях поканен да отида и да говоря там пред група биолози. В бившия Съветски съюз имаше някои градове, в които живееха единствено учени в дадена област, например само ядрени физици. Пушена бе град за биолози и в него те бяха около 15 000. Първата вечер лекцията трябваше да бъде: "Истинна ли е Библията?" Втората вечер: "Бог ли е Исус Христос", а третата бе за края на света. И аз трябваше да представя доказателства, че Библията казва истина. Не се тревожех за лекцията, но в края тези учени щяха да ми задават въпроси. Аз приех да говоря, само при условие, че тези учени ще записват въпросите си. Аз мислех, че ще бъдат 20 или 30 човека, но когато отидох в залата, там имаше може би около 1000 учени. Аз си помислих: "Ето стоя пред умовете на Съветския съюз." Започнах да се потя, стомахът ми се свиваше, сърцето ми биеше силно и преди да започна, трябваше да се успокоя. Казах им: "Нека първо да ви разкажа една история от Америка за един ядрен физик, който пътувал от един университет в друг и изнасял лекции по астрофизика. Но той изнасял едни и същи лекции в продължение на пет години, а и шофьорът му бил все същият през тези пет години. Лекцията била една и съща във всички университети. Един ден, когато вече бил изнесъл четири лекции му предстояло да изнесе пета. Шофьорът забелязал, че спи и му казал: "Хей, Дък, аз съм ти шофьор от пет години. Сега ще ти кажа, какво ще направим. Аз знам тази лекция. Позволи ми да прочета твоите записки и да я изнеса аз. А ти си сложи моята шофьорска шапка, седни отзад и спи." И така физикът казал: "Добре, нека опитаме." И той се преоблякъл като своя шофьор и седнал отзад, а шофьорът излязъл и изнесъл лекцията. В края последвали бурни аплодисменти. И след това шофьорът попитал: "Има ли въпроси?" И един професор от университета станал и поставил един труден въпрос. А шофьорът, който стоял зад катедрата наистина бил затруднен, но той се усмихнал и казал: "Благодаря ви за този въпрос, той наистина е твърде лесен. Дори моя шофьор, който е там отзад, може да ви отговори."
Така че аз казах на съветските учени: "Нямам нищо против да ми задавате въпроси, но ако ми зададете някой труден, ще помоля своя шофьор да отговори." И те се смяха. Изнасях лекциите в продължение на три вечери. Първият въпрос бе подобен на този: "Каква е разликата между Стария и Новия завет в Библията?" Втория въпрос: "Какво казва Библията относно семейните проблеми?" Третия: "Как можеш да се освободиш от вината?" Те не ми поставиха нито един научен въпрос. Когато свърших лекцията една група учени се събраха около мен и аз им казах: "Тази вечер аз дойдох подготвен да отговарям на научни въпроси, но защо вие не ми поставихте такива?" А те отговориха: "Виждаме, че атеизмът ни доведе до разруха. Ние искаме да научим нещо за този Бог, който има план за нашия живот".
Представете си, че вървя по някоя улица на града и държа ръката си протегната напред. Мислите ли, че е възможно при една експлозия във фабрика за часовници един от тях да излети във въздуха и да падне точно на ръката ми? И ако ме попитате: "Марк, от къде взе този часовник?" и аз ви отговоря: "Ами както си вървях по улицата стана експлозия, аз протегнах ръка и пружината и всички тези фини детайли, целият механизъм се събра...", какво бихте отговорили? Вие бихте отговорили със сигурност: "Не, това въобще не е възможно, Марк!"
Вселената е много по-сложна, от който и да бил часовник. Тя разкрива хармония, замисъл и ред. Вижте какво се казва в Йов 22:12: "...Сега гледай височината на звездите, колко са на високо!" Това необятно и безкрайно пространство ни говори за Този чуден Бог, на Когото служим.
Има една история за Наполеон. Една вечер той се разхождал по палубата на кораба, в който пътувал със своите моряци и войници и слушал техния атеистичен спор и как отричали съществуването на Бога. Наполеон им казал следното: "Господа, аргументите ви са много умни, но кой е направил всички тези звезди?" И тогава Наполеон отишъл да си легне, като ги оставил да гледат към звездите. Когато излезете тази вечер, погледнете нагоре към звездите. Те са свидетелство за красота, ред, замисъл и хармония. Те са доказателство за Този чуден Бог, Който те е създал. Той е назовал всички звезди, не е забравил и твоето име. Ако Той е достатъчно мъдър и мощен, за да създаде звездите и да не ги забрави, Той не е забравил и теб. Когато се чувстваш самотен, погледни към звездите. Там има милиарди обещания, че Бог се грижи за теб. Ако се чувстваш самотен погледни към звездите, всяко едно тяхно потрепване ти казва: "Бог те обича." Казва ти, че има един Архитект на Вселената, че има план за Всемира. И въпреки, че животът ти изглежда объркан, въпреки, че животът ти изглежда изпълнен с проблеми, Бог - Създателят на Вселената все още се грижи. Пс. 19:1-3: "Небесата разказват славата Божия и просторът известява делото на ръцете Му; ден на ден казва слово и нощ на нощ изявява знание. Без говорене, без думи, без да се чуе гласът им." Навсякъде по света звездите свидетелстват за Този Бог, Който се грижи, за Този Бог, Който е създал света. Този свят не е плод на биологична случайност. Ти и аз не сме еволюирали от мъртвата материя. Този замисъл ни говори за един Архитект. Този разумно замислен свят сочи към един разумен и велик Архитект. Библията казва Бит. 1:1: "В началото Бог създаде небето и земята". Този свят не е плод на случайност и твоят живот не е плод на случайност. Ти не си просто сбор от гени и хромозоми, които са се събрали случайно. Един Бог те е оформил и ти е предал вид. Той е планирал цвета на косата ти, тена на кожата ти, цвета на очите ти. Той е вложил в тебе генетичната формула на твоята личност.
О, приятелю, ти си нещо уникално, ти си специален, изключителен, не просто кожа, покриваща кости, ти не си генетична случайност. Ти си нещо особено. Ти знаеш, че звездите нямат разум, но ти наистина имаш. Един разумен Бог те е създал със разум, за да можеш да върнеш своята любов на Него. Нека да се върнем при сътворението на света. Бог каза и стана. Той заповяда и се утвърди. Кой е поставил граници за приливите? Цялото творение разкрива ред, симетрия и замисъл. Как става така, че можем да предвидим, кога утре ще бъде приливът и отливът? Как става така, че можем да го предскажем за по-следващия ден. Това може да се направи за предстоящите шест месеца. Съществуват седмични и месечни карти за приливите и отливите. Кой е установил границите за приливите? Кой е подредил в такъв ред Вселената? Помислете за изкусната екосистема. Вали сняг и като вали, снегът пада върху планините, там се топи, стича се в красивите езера и реки, и тези реки се потапят през провинциите, които ги подхранват и така цветята разцъфтяват. Помислете за изкусната екосистема. Вали сняг. Той пада в планините. После се топи и отива в красивите реки и езера. И след това тези реки текат през полето и напояват земята и цветята разцъфват. Помислете за тази чудна екосистема. Когато дъждът пада в реките, те се вливат в моретата. Те носят радост. Знаете ли, че снегът се топи и водите се вливат в реките, а от там в моретата? И същата тази вода се изпарява и се връща обратно в системата. Тя не се създава отново, но се движи в кръговрат. Кой е създал такава изкусна екосистема в света, която да осигурява непрекъснат кръговрат на водата и така освежава земята?
Цялата природа разкрива Един изкусен Архитект. Цялата природа разкрива Един Бог, Който е замислил този свят - от реките и езерата до най-малките капчици вода върху стръкчетата трева. Има красота, има замисъл. И Бог, Който е положил толкова грижи при замислянето и на най-малките капчици вода, ще устрои и твоя живот, за да бъде щастлив и радостен? Същия този Бог, Който създаде светлина сред тъмнината, може да пропъди тъмнината в твоята душа. Същият Бог, Който прави слънцето да изгрява сутрин, може да направи слънцето да изгрее и в твоя живот. Знаете ли, че водата, която пиете е по-стара от пирамидите? Тя е част от една деликатна екосистема. Същия Бог, Който украсява пейзажа с лалета и цветя, може да украси и твоя живот. Този Бог желае да донесе радост в живота ти. Този Бог е Архитект. Тази космическа сила е замислила всичко така съвършено, че да радва душата ти. Бихте ли си поели въздух сега и бихте ли издишали! Виждате ли? Ние дишаме ни най-малко да се замислим, че го правим, нали? Но кой е създал химичната формула на въздуха? Знаете, че въздуха се състои от азот, кислород, аргон и въглероден двуокис. Какво щеше да стане, ако във въздуха нямаше никакъв азот или кислород? Какво щеше да стане ако въздухът се състоеше само от въглероден двуокис? Кой е уравновесил химическата формула на въздуха така съвършено, като е поставил у теб и у мен съвършени дробове. По цялата земя виждаме доказателства за съществуването на Този Бог, Който те обича толкова много и Който е уравновесил така точно формулата на въздуха, та ние дори не се замисляме.
В Йов 12:10 Библията ни казва: "В Неговата ръка е животът на всичко живо и дишането на цялото човечество." Твоя дъх е в ръцете Му, защото ако химическия състав на въздуха беше малко по-различен, всички щяхме незабавно да умрем. Какъв Бог имаме! Той постоянно мисли за нас. А какво да кажем за слънцето? Какво щеше да стане, ако не бяхме на разстояние 150 милиона километра от слънцето, а 500 милиона? Щяхме незабавно да замръзнем. Какво щеше да стане, ако то бе на 15 милиона километра от нас? Тогава щяхме незабавно да изгорим. Кой постави слънцето на точно определено разстояние от земята? Кой е установил граници за приливите? Кой е съставил химичната формула на въздуха? Ако Той е бил толкова загрижен при създаването на слънцето, водата и въздуха и е направил земята дом на Своите творения, Той трябва да е загрижен и за твоя живот. Той трябва да е загрижен за твоето бреме, твоите трудности, твоите желания и за страданията ти. Когато погледнем на еволюционната теория от много научни страни виждаме, че тя е безсмислена. Еволюцията представя всичко като случайно станало. Тя също казва, че видовете не се развили "според вида си", но имало вариации. Но когато гледам природата, виждам, че от житните посеви се получава жито, всеки вид ражда според вида си. Сигурно никога не сте очаквали от едно хубаво ябълково дърво да ви роди грозде. Когато гледаме природата, там всеки вид ражда според вида си, точно така, както ни казва Библията. Точно както Бог има замисъл и план за природата, Той има план и за твоя живот. Нека да погледнем една снежинка. Тя е невероятна. Знаете ли, че всяка една снежинка е с различна форма? Ако не ми вярвате, вие които се намират на север в Онтарио свалете очилата си, когато излизате тази вечер и оставете снежинките да падат на тях. След това ги разгледайте под микроскоп. Казаха ми, че шведските производители на дантела нямало нужда да се тревожат, че може да се повтори някой от моделите, понеже те ги вземали от моделите на снежинките. И тъй като всяка снежинка е различна, то и всеки от моделите дантела е различен. Какъв Бог имаме!
Ако Този Бог е замислил и оформил така внимателно снежинката, приятелю, Той има план и за теб. Но ти ще кажеш: "Почакай малко, предстои ми развод, сърцето ми е съкрушено! Почакай малко, наскоро ходих на изследвания и този тумор в дробовете ми бе определен като злокачествен! А аз дори не съм казал на децата си, че имам рак. Ти казваш: "Пасторе, осъзнавам, че има Бог, но аз съм безработен." Ти казваш: "Разбирам, че има Бог, но се чувствам толкова потиснат и обезсърчен." Този Бог, Който е създал снежинката с такъв безкраен замисъл, с такава прецизност, точност и симетрия, приятелю, дошъл ли си при Него, при Създателят на цялата Вселена; Онзи, Който е поставил звездите в Космоса; Онзи, Който е създал планетите; Онзи, Който ги държи в орбитите им; Онзи, Който казва на вълните: "До тук ще идвате, но не по-нататък"? Когато дойдеш при този Бог тази вечер, Той ще въдвори ред в твоя живот. Той ще направи хармония от безредието в живота ти. Цялата природа говори за замисъл.
Крилата на птиците са с аеродинамична форма. Морските риби също са чудно направени. Всъщност Библията казва в Йов 12:7-9: "Но попитай сега животните и те ще те научат..." Чувстваш ли се самотен тази вечер? "Попитай животните и те ще те научат..." Чувстваш ли се подтиснат тази вечер? Погледни "въздушните птици, и те ще ти кажат; или говори на земята, и тя ще те научи, и морските риби и те ще ти изявят. От всички тия кой не разбира, че ръката на Господа е сторила това". Бог казва: "Погледни природата и тя ще ти открие, че Бог има план" Вземи на пример сьомгата. Тя плува в реките към моретата на хиляди километри от родното си място, но когато наближи времето й да умре, тя се бори - преодолява водопади нагоре по течението, за да стигне до родното си място и там да изхвърли хайвера си. Морските риби ни разкриват, че има един Бог, Който ги направлява. Харесвам това, което Библията казва в Псалм 32:8: "Аз ще те науча пътя, по който трябва да ходиш..." Същия Този Бог, Който направлява сьомгата, може да ръководи и твоя живот.
Когато Дарвин разглеждал красив папагал с невероятно оперение, той възкликнал: "Тук изглежда има замисъл!" И това наистина е така! Тук има небесен замисъл и един любящ и всемогъщ Бог, Който желае да направлява твоя живот. Кой може да каже, че пеперудата-монарх се е появила случайно! Знаете ли, че когато пеперудата-монарх излиза от своето пашкулче, тя прелита хиляди километри над морето, от северните части на юг към Мексико. Всъщност на две, три места в Мексико и Северна Америка има милиони такива пеперуди, които се събират там, а после се връщат обратно. Кой направлява тези пеперуди, когато се събират? Кой направлява прелетните птици? Кой направлява сьомгата? Кой казва на приливите: "До тук идвайте, но не по-нататък!" Кой постави слънцето точно там където се намира то? Един мощен Създател, Който ни е замислил и сътворил. От красивото море до въздушните птици всичко сочи, че Един Създател е установил този ред, хармония и симетрия. И всяко живо творение по един удивителен начин възпроизвежда вида си. Когато вземете една немска овчарка, тя не възпроизвежда мечка-коала. Еволюционистите казват, че това, което се ражда, се различава от вида, но в действителност в природата всеки вид ражда според вида си. Портокаловата палма ражда портокали, ябълката ражда ябълки, немската овчарка ражда немски овчарки и мечката-коала все още ражда мечета-коала. О, не, мой братко, моя сестро, ние не сме плод на еволюция. Ние не сме някакво същество, което се е появило случайно някъде си, по някакъв невероятен начин. Един любящ Бог ти е дал образ, Един любящ Бог те е оформил. Ти не си се образувал в някакво блато. Библията казва в Псалм 111:2,3: "Велики са делата Господни... Славно и великолепно е Неговото дело." Цялата природа ни говори, че са велики делата на нашия Господ. Но най-великото от всички творения е човекът. Когато Бог създавал човешкото тяло, Той създал един неузнаваем интелект. Той създал най-висшето от всички творения.
Когато бях в Унгария изнасях лекции в един университет върху сътворението и Бога. Това беше времето, когато комунистическото правителство падна и отстъпи пътя на демократичните сили. И университетите изпратиха известия до мястото, където изнасях лекции, в които пишеше, че вратите им са отворени за Марк Финли, за да отиде и да говори пред студентите. И след една от първите ми лекции ме запитаха: "Пастор Финли, елате и говорете от научна гледна точка за това, че има Бог. И след като свършите, един от нашите професори-атеисти ще говори за това, че няма Бог. Аз им казах: "След като бяхте толкова любезни да ми изпратите покана, нека той говори първи, а след това аз." Предпочитах да коментирам това, което той щеше каже, вместо той да коментира това, което аз щях да кажа. И така аз отидох. Той трябваше да изнесе едночасова лекция, че няма Бог, а аз едночасова лекция, че Бог съществува. После едно голямо множество дойде при мене и ми каза: "Господин Финли, имаме сериозен проблем." Попитах: "Какво има?" Отговориха ми: "Професорът-атеист не дойде. Бихте ли могли да говорите два часа?" Не мисля, че това трудност, господине", отговорих аз. Спомням си, че в края на лекцията им казах нещо подобно на това: "Да предположим, че не вярваш в Бога. Да предположим, че си атеист. Каква полза ще имаш от това когато умреш? Ако си атеист и не вярваш в Бога, ти ще отидеш в гроба, когато умреш и никога няма да излезеш от там. Червеите ще прояждат тялото ти. Смъртта е дълга нощ, която е без утро. Всичко е свършено. Ако ти желаеш да имаш тази надежда, тогава избери атеизма. Но ако това, което казва Библията е вярно, ако има един Бог, Който ни е създал и оформил, Този Бог може да ни даде вечен живот и ние можем да живеем с Него завинаги в небето един ден. Наистина има живот отвъд, въпреки че отиваш в гроба." Тогава запитах студентите: "Коя надежда бихте желали? Желаете ли надеждата на атеизма - вечна смърт и тъмнина? Или бихте желали надеждата за вечен живот?" Казах им още: "Ако атеизмът е прав и вие вярвате във Бога, не губите нищо, но ако атеизмът греши и вие вярвате във Бога, получавате всичко." Последваха бурни аплодисменти. След това студентите казаха: "Доказателствата, природата и замисълът вложен в нашето тяло ни говори, че трябва да има един Създател".
О, приятелю, има един любящ Бог, Който има план за твоя живот. Ти и аз не сме създадени в някаква епруветка. Погледни тялото си. Сърцето е една жива помпа и то разкрива удивителен замисъл. Сърцето ти изпомпва 9 000 литра всеки ден (количество достатъчно, за да се обиколи света два пъти и половина). После помисли за твоите бели дробове, които пречистват замърсяването. Навсякъде, където погледнеш, виждаш симетрия и замисъл. Помисли за човешките бъбреци, които филтрират 1 700 милилитра течност всеки ден. Да, твоето тяло, твоето сърце, дробове, бъбреци сочат на един велик Архитект. Ти не си просто една голяма протеинова молекула. Ти не си случаен сбор от клетки. Ти не си просто биологично същество, но Бог ти е дал разум. А след като има замисъл, то трябва да има и Създател. След като всичко е така разумно направено, то би трябвало да има и разумен Създател. И след като тези разумно създадени творения са способни да обичат, то трябва да има един разумен и обичащ Създател. Когато гледаме майката, която взема нежно детенцето в своите ръце, притиска го към гърдите си и му дава всичката си обич, можем ли да кажем, че има един Бог, Който е замислил Вселената и ни е създал, но не е способен да ни обича така, както ние сме способни да обичаме децата си? Наистина, ако хората са способни да обичат и ако ти желаеш за децата си най-доброто, не желае ли и Бог най-доброто за теб? Когато тази вечер излезеш, навън погледни нагоре, братко, погледни нагоре, сестро! Има един любящ и разумен Бог, Който е направил звездите. И ако ти желаеш най-доброто за своите деца, Той иска най-доброто за теб. Твоят живот има значение за Него. Той се грижи за теб. Той е загрижен за твоето бреме и за твоите трудности. Той се интересува от твоите желания. Когато погледнеш тази удивителната фотография на бебе в утробата на майка си с пъпната връв свързана към него, за да се храни от нея, можеш ли да кажете, че това е случайно? Погледни, как се оформят тези малки пръстчета! Виж, как се образува главата! Виж крачетата! Един любящ Бог е замислил и е направил това бебе. Планирал е за него живот на радост и смисъл. А Сатана иска да го унищожи с греха.
Приятелю, тази вечер Този могъщ Бог те обича с любов, която не можеш да си представиш. Обича те с любов, за която никога не си мечтал. И когато се чувстваш подтиснат, отчаян и обезкуражен погледни нагоре - ти си дете на Царя. Погледни нагоре! Създателя на Всемира те е създал. Погледни нагоре! Създателя на Вселената те е оформил и ти е придал вид. В книгата на пророк Еремия се казва: "Ти ме позна, когато бях в утробата на майка си." Каквито и да са житейските ти проблеми, Бог е по-силен. Колкото и объркан да е твоя живот, Бог има по-добър план за твоето бъдеще. Колкото и подтиснат да се чувстваш, погледни нагоре към Този Бог, Който те е създал. Смисълът на целия живот е да се прекланяме с разума си пред Този Бог, Който ни е направил. Ти не си се появил случайно. Къде беше ти преди пет хиляди години? А преди десет хиляди? Ти ли си избра да бъдеш роден, ти ли направи това? Ти си тук, защото един любящ Бог, Който е всемъдър, вездесъщ и всемогъщ пожелал ти да съществуваш. Теб те има единствено поради Божията воля. Призовавам те да използваш целия си разум, всичките си способности да мислиш и преценяваш.
Когато веднъж изнасях лекции за мозъка, аз казах, че в човешкия мозък има четиринадесет милиарда мозъчни клетки. В залата имаше един физиолог, който дойде след лекцията и ми каза: "Марк, ела сега, седни тук, искам да ти кажа нещо. До сега мислихме, че в мозъка има 14 милиарда клетки, но сега открихме, че са 28 милиарда." И така на другия ден, когато изнасях същата лекция за мозъка аз поставих на таблото снимка на мозъка и казах, че той се състои от 28 милиарда клетки. По-късно един друг физиолог дойде при мене и ми каза: "До сега мислихме, че мозъка има 28 милиарда клетки, но сега знаем, че те са 100 милиарда." Аз се усмихнах и му казах: "Преброихте ли ги, докторе?" Аз не знам, колко са мозъчните клетки, но знам, че те са повече от сто милиарда. Бог ти казва сега: "Ела при мен с всичкия си разум и намери в Онзи, Който те е създал цел, смисъл и посока в живота! Ела при мен и Аз ще създам светлина всред тъмнината ти! Аз ще събера парченцата на твоя живот!" Писанието казва в 1 Йоан 4:8: "Бог е любов". Всемогъщият, разумен Бог, Който те е създал и оформил, Който има план за твоя живот, има за теб намерения изпълнени с любов. В същност в 1 Петр. 5:7 Библията казва - нека прочетем тези думи заедно: "И всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас." Изкажете тези 5 думи. "Той се грижи за мен." Вярваш ли това тази вечер? Обезкуражен ли си тази вечер, притеснен ли си, съкрушен ли си, имаш ли тази вечер проблеми с брака, семейството, безпокойство за децата? Имаш ли тази вечер притеснение в живота, финансови проблеми, кажи заедно с мен: "Той се грижи за мен." Възложи всичките си грижи, донеси всичките си проблеми при Него, донеси товарите си, донеси при Него болката на сърцето си, донеси копнежите си тази вечер! Този любящ Бог, Който направлява звездите, има план за теб. Този всемогъщ Бог, Който сътвори Вселената, Той може да пресътвори и живота ти. Този Бог, Който възпира приливите може да задържи и отдръпне прилива на обезкуражение в живота ти. Този Бог, Който прави цветята да растат и цъфтят, може да внесе радост, цвят, смисъл и цел в живота ти. Този Бог, Който прави дробовете ти дишат, сърцето ти да бие и стомахът ти смила храната, Този същия Бог се грижи за теб. Този Бог те обича. И когато си подтиснат, Той е там. Той мисли за теб. Псалм 139:17,18: "И колко скъпоценни за мене са тия Твои помисли, Боже! Колко голямо е числото им!" Този текст е невероятен. Трудно е дори да се схване тази мисъл. "И колко скъпоценни за мене са тия Твои помисли, Боже! Колко е голямо числото им. Ако бих поискал да ги преброя, те са по-многобройни от пясъка. Събуждам ли се, още съм с Тебе." Божието слово казва, че мислите на Бог за нас са повече от песъчинките в морето. Другите могат да те забравят, но Той никога няма да го направи. Другите могат да те разочароват, но Той никога няма да го направи. Другите могат да ти обърнат гръб, но не и Той. Няма защо да се чувстваш самотен.
Обитаема ли е нашата Вселена? Да. Тя се обитава от Един любящ Бог, Който се грижи за теб и Неговите мисли за теб са повече от морските песъчинки. Той непрестанно мисли за теб. Бил ли си някога далеч от децата си? Понякога, когато пътувам, аз съм далеч от тях и мисля за тях сутрин, мисля за тях на обед, мисля за тях вечерта. Бил ли си някога далеч от някой, когото обичаш? Може би си обвързана и си нетърпелива да си отидеш в къщи, защото знаеш, че приятелят ти ще се обади, за да си поговорите по телефона. Може би съпругът ти е бизнесмен и пътува често, а ти нямаш търпение да го дочакаш да се върне, за да споделиш с него това, което става с децата ти. Ако това е някой, когото наистина обичаш, но е далеч от теб, сърцето ти наистина е съкрушено, ти непрестанно мислиш за него. Бог мисли за теб. В Божието сърце има място само за теб. Мислите, които Той има за теб, са скъпоценни. Това не са мисли на осъждение, не са мисли на горчивина или неприязън. О, не! В твоето отчаяние и мъка, в твоята подтиснатост и разочарование Бог мисли за теб. И Бог иска да те вземе в Своите ръце, Бог желае да почувстваш топлината Му, Той желае да погали косите ти. Той иска да прошепне в ушите ти думи на окуражение. Той се грижи за теб. И когато твоята душа вика: "О, Боже, толкова съм самотен, толкова съм разочарован! О, Боже животът ми е така изпълнен с мъка!", когато погледнеш през счупените прозорци на своя живот и когато се оглеждаш в счупеното огледало на живота си, погледни нагоре към звездите, защото Този Бог, Който е създал Вселената, е там. Той е там, за да те прегърне и да прошепне насърчителни думи в ушите ти.
Ако си на възраст и съпругата ти е починала, ти стоиш в креслото, очите ти са замъглени, не чуваш добре и си сломен, помни, че има един Бог, Който се грижи за теб и Който те обича. Той има място в сърцето Си само за теб и вечността може да бъде твоя в Христос. И когато се чувстваш самотен сред тълпата, помни, че Божиите очи виждат само теб в тази тълпа - ти не си просто един от 7-те милиарда, но ти си нещо специално в Божиите очи.
Приятелю, когато си самотен в къщи и се надяваш телефонът да позвъни, а той мълчи, когато се чувстваш изоставен и обезсърчен, Бог е там. Яков знаеше, какво е да си обезсърчен. Той знаеше, какво е да си сломен. Когато избяга от семейството си, той бе сам. Вятъра духаше, беше студено, той се загръщаше, бягаше и колкото повече се отдалечаваше, толкова по-тъмна ставаше нощта. Той бе самотен, обезкуражен и сломен. И там той коленичи. Библията ни казва в Битие 28:15: "Ето, Аз съм с тебе и няма да те оставя!" Тази вечер Бог ти казва: "В твоето разочарование Аз съм с теб. Когато тялото ти се раздира от физическа болка, когато ти предстои операция, Бог казва: "Аз съм с теб". Когато бракът ти се разтрогва, Бог казва: "Аз съм с теб". Когато се чувстваш самотен и мислиш, че никой не го е грижа за тебе, Бог ти казва: "Аз съм с тебе, Аз никога няма да те изоставя!" И Яков заспа и сънува сън онази нощ. Той видя една огромна стълба и небесна слава освети мястото, където се намираше, а стълбата се спусна при нозете му. И Яков погледна нагоре към стълбата и почувства, че може да се изкачи по нея от мястото, където се намираше до мястото, където беше Бог. Когато Яков бе обезкуражен и разочарован, стълбата се спусна точно там, където беше той. Който и да си ти тази вечер, в твоето разочарование стълбата идва точно там, където си. Когато страдаш и понасяш сърдечна болка стълбата, слиза там, където си. В твоята самота стълбата се спуща точно там, където си. Където и да си тази вечер, точно това е мястото, където Бог протяга ръка към теб. Където и да си тази вечер, това е мястото, където Бог те докосва. Бог не казва, че трябва да се промениш, преди Той да те приеме. Той не казва, че трябва да станеш нещо, което не си бил, преди Той да те приеме. Той казва: "Където и да си тази вечер, Аз протягам ръце към теб." Животът ми може да бъде положен в Неговите ръце, аз съм скъпоценен за Него, аз означавам нещо за Него.
Преди много години музикантът Томи Дорси имаше среща в Сейнт Луис. Той трябваше да напусне Чикаго и да отиде в Сейнт Луиз. И когато се готвел да замине, съпругата му била бременна с първото им дете. Той я погледнал и казал: "Скъпа, струва ми се, че ще родиш тази вечер. Не мога да отида на концерта". Тя му казала: "Мили, върви, върви. Всичко ще бъде наред. Може би ще родя утре или в други ден." Била една сурова зимна вечер в Чикаго. Томи Дорси казал: "Мила, не мога да отида." А тя му отвърнала: "Върви. Всичко ще бъде наред. Сигурно ще родя сутринта. Та аз дори нямам още болки!" И Томи Дорси отишъл и изнесъл концерта същата вечер, а след концерта получил бележка. Той я прочел и там пишело: "Вие сте баща, може да се гордеете с мъжко детенце, което тежи 3 килограма и половина... но съпругата ви почина в родилни болки. Тя не успя да стигне на време в болницата." Томи Дорси бил съкрушен и плакал. После хванал обратния влак за Чикаго. Отишъл в болницата, за да види това мъничко сладурче, този малък свой син. Лекарят и медицинските сестри го поканили в малка стая и му казали: "Томи, бебето не издържа. То умря. То е мъртво." И това го накарало да изпадне в дълбока депресия: "Само ако бях там. Само ако бях у дома!" В продължение на седмици той бил подтиснат. И три месеца по-късно той седнал пред пианото, една песен изплувала в съзнанието му и той започнал да свири: "Скъпи Господи, вземи ръката ми! Води ме напред, помогни да устоя. В тъмнината и в нощта, води ме напред към правдата." "Скъпи Господи, вземи ръката ми." Господи, Ти можеш да превърнеш в радост мъката на живота ми. Господи, Ти можеш да събереш парченцата на моя живот. Господи, Ти можеш да излекуваш съкрушеното ми сърце. "Скъпи Господи вземи ръката ми." Слушай сега с наведена глава, когато Дженифър пее "Скъпи Господи, вземи ръката ми".

Скъпи Господи, вземи ръката ми
Води ме напред, помогни да устоя,
Аз съм окован, аз съм слаб.
през бурята и през нощта
води ме напред към светлината.

Вземи ръката ми скъпи Господи,
и помогни да устоя, когато бремето тежи,
когато пътят не виждам пред мен.
Скъпи Господи, ти бъди наблизо.
Когато животът ми е почти съкрушен.

Това е молитвата ми,
това е моят зов:
Дръж ръката ми, да не би да падна.
Вземи ръката ми скъпи Господи
и ме води към дома.

Той ще вземе ръката ти, приятелю!
Нека се помолим заедно: "Татко, тази вечер ние идваме при Теб. Идваме със своята мъка, идваме съкрушени, идваме от напрежението на живота, идваме от разочарованията на живота, идваме от мъката на живота, идваме при Тебе - Богът, Който ни е създал, Който ни направил, Който има замисъл за живота ни, Този, Който ни обича с неизмерима любов. Господи, думите на песента изричаме в сърцата си: ‘Скъпи Господи, вземи ръката ми.’ Ние издигаме ръката си към Твоята точно сега и Ти благодарим, че си ни дал радост, мир и щастие. Благодарим Ти, че не сме частици космичен прах на пуста планета. Благодарни сме Ти, че можем да прибегнем в ръцете на един любящ Създател, Който ще ни прегърне и ще прошепне в ушите ни, колко много се грижи за нас. Благодарим Ти за това в името на Христа. Амин."




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 798828
Постинги: 231
Коментари: 505
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930