Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2013 10:13 - Бил ли е Исус Христос в Индия през времето на първото си идване на земята? I част
Автор: antoninus Категория: История   
Прочетен: 4007 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 14.04.2013 10:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В Библията липсват изчерпателни сведения за живота на нашия Господ, Исус Христос от дванайсетгодишната до тридесетгодишната Му възраст, което поражда въпросът сред някои хора да си зададават въпроса къде е бил Той през това време.Някои от тях, с цел да представят Исус като обикновен човек, в когото е нямало нищо свръхестествено и божествено, дори твърдят, че през тези години Той е бил в Индия, където усърдно е изучавал будистските свещени книги и се е запознал с учението на индийските йоги. По този начин необикновените възгледи и дела на Спасителя "се обясняват" като естествено следствие от онова, което, според тях, Той е "научил" в Индия. В такъв случай ще е очевидно, че у Исус Христос няма нищо свръхестествено и божествено. Необикновеното в Неговия тригодишен обществен живот може да се обясни естествено като резултат на продължителна школовка под ръководство на будистки монаси”.

Следните два
примера са извлечени от текстове с противохристиянски замисъл и смисъл, които защитават тезата, че Исус е живял в Индия.

1. "Като подрастващ Исус е бил предаден на сектата на есеите - чисти последователи на Моисей. От есеите Христос е възприел Великото посвещение в същността на езотеричните знания. На около 20 години с група единомишленици от тази секта той предприема дълго пътешествие - обхожда Персия, Индия, Хималаите, Тибет. Прекрасно познавал учението на йогите, будизма, тибетската медицина." (Николай Методиев. Животът, смъртта и възкресението на Христос. - Във: в. "Феномен", год. IХ, бр.18; 7.V. - 13.V.1998 г., с. 4, кол. 1);

2. "Той (Исус Христос - в с.м. - И.Б.) отишъл в Индия и разговарял с някои от техните мъдри мъже." (Долорес Кенън. Исус и есеите. С., Аратрон, 1998, с.349).

В друга книга на същото издателство "Изгубените години на Исус" от Елизабет Профит (С.1998 г.) са събрани множество очевидно новонаписани и твърде неграмотни текстове с претенцията да са древни и автентични: "Животът на свети Исса", "Исус Христос, водачът на хората. Както е написано в ръкописа от манастира Химис", "Вашият Исус беше тук" и пр.
Някои поставят името на Исус в редицата на други световно-известни духовни учители и мислители, каквито са например Буда, Лао Дзъ и Конфуций (вж. Лариса Дмитриева. Карма. Вестник-книга. Беседа 2. Издава ЕТ "Оленка" - Варна.1997 г., с.15).
Ясно е, че от такава гледна точка Той не е единородният Син Божий, единственият Спасител на човеците (Деян.4:10-12).
Нека с Божията помощ да отговорим на тези въпроси в тази статия, като при това за основа на статията са използвани разсъжденията на проф. Б. Маринов и Ал. Величков върху въпроса "Где е бил Исус Христос от 12 до 30-годишната Си възраст?"*.

В началото трябва да напомня, че единствено Новият Завет е меродавен по отношение на земния живот на Исус Христос. Наистина, сведенията за живота на Спасителя от дванайсет до трийсетгодишнината Му не са подробни, защото новозаветните писатели по този начин подчертават голямото смирение, с което единородният Син Божий се явява на Земята при Своето Първо пришествие (нека да обърнем внимание, че самият Господ Исус Христос се самоописва в Мат.11:29 като "кротък и смирен по сърце". Един писател по този повод казва: „Забележете, че най-добрите младежи са тези, за които не се говори много сред обществото. Скромността е украшение на юношата. Не е добре, когато млади хора се навират в очите на другите и ги предизвикват да говорят за тях много.
Младежът запазва своята добродетел само в тихата долина на смирението.”
В Новия Завет, и по-конкретно в четитите евангелия, има места, които излъчват достатъчно светлина по интересуващия ни въпрос и опровергават напълно хипотезата за пребиваването на Исус Христос в Индия.

_____________

* Вж. проф. Борис Маринов и добров. ас. Александър Величков. Наръчник на апологета. Кн. I. - В: Год. ДА "Св. Климент Охридски". С., Т. IV, 10, 1954 - 1955. С., 1955, с. 332-336.



Гласувай:
7



1. oranjevia - Теорията се крепи на разказа на един ...
14.04.2013 22:02
Теорията се крепи на разказа на един руснак- Нотович в края на 19 век ,който бил уж видял в будистки манастир непълен ръкопис на пали в гр.Лхаса за човек с име подобно на Исус.На практика ръкописът изчезнал скоро след това и не е запазен.Не е ясно дали става въпрос за историческия Исус или някой друг с подобно име. Вероятно всичко е партенка и типичен случай на богоборчество.
цитирай
2. antoninus - Здравейте в блога ми.
14.04.2013 22:48
Наистина сте прав - в края на ХIХ в. най-напред на френски, а след това на английски, немски и испански се появява книгата на покръстения в православната вяра руски евреин Николай Нотович "Непознатият живот на Свети Исса". Но това кой е автор не е от толкова голямо значение, колкото, че Исус никога не е бил в Индия; този възглед е пълна измислица и не се подкрепя от фактите, както ще видим в следващите части на статията.
цитирай
3. pvdaskalov - Приготвих се да протестирам,
14.04.2013 23:06
че всъщност в постнга не е отговорено на зададения в заглавието въпрос. Едва към края се твърди: "В Новия Завет, и по-конкретно в четирите евангелия, има места, които излъчват достатъчно светлина по интересуващия ни въпрос и опровергават напълно хипотезата за пребиваването на Исус Христос в Индия." Едва накрая разбрах, че трудът представлява част първа на едно много интересно изследване. Очаквам авторът в най-скоро време да публикува и втората част.
Но моето мнение е, че един спасител на човешкия род има пълното право да обходи древния свят и се запознае с проблемите човешки. А твърденията, че той е обикалял, за да натрупа знания, са само предположения, основаващи се на традицията по-младите цивилизации да черпят знания и опит от по-старите.
цитирай
4. antoninus - pvdaskalov, здравейте в блога ми
15.04.2013 09:19
Радвам се, че намирате статията за интересна. Поради ограниченията на блог.бг от една страна, а от друга - заради молба от читатели на блога ми, с цел да не се получат твърде дълги статии, ги разделям на части. Може да прочетете втората част тук http://antoninus.blog.bg/history/2013/04/15/bil-li-e-isus-hristos-v-indiia-prez-vremeto-na-pyrvoto-si-id.1100757
Третата част ще я публикувам утре (ако разбира се не съм възпрепятстван по някакъв начин).
По време на земната си мисия Исус не е обикалял други страни, освен населените с юдеи и самаряни земи. Все пак Библията разкрива, че Исус е вечносъществуващ, дори и преди превъплъщението си в човек: За Него в Исая 9:6 се пророкува: Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на ВЕЧНОСТТА, Княз на мира, а Йоан казва за Исус: Йоан 1:1 В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.
Разбира се жертвата на Исус не е само за евреите, Той е дошъл да спаси всички: Лука 19:10 Понеже Човешкият Син дойде да потърси и да спаси погиналото.
Но целта на Бога е била еврейският народ да бъде богоизбран народ, но в смисъл не на хора, които стоят по-горе от другите (все пак Библията казва, че "Няма праведен ни един" Римляни 3:10), а е народ със специална мисия - да проповядва (не само чрез религиозните си обреди, но и с начина на живот) вярата си в Бог, и така другите народи да бъдат привлечени и доведени до Бога.
В книгата Данаил има едно пророчество, което показва, че евреите ще бъдат божия избран народ до смъртта на дякон Стефан http://nikidimov.com/daniel/daniel_005/. Дотогава целта е било проповядване на спасителната вест на тях. Едва след това се изпълняват думите на Исус: Ето, вашият дом се оставя пуст /Матей 23:38/ и вестта се проповядва Благовестието и на езичниците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 799272
Постинги: 231
Коментари: 505
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930