Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2014 06:18 - Истината за алкохола
Автор: antoninus Категория: История   
Прочетен: 24460 Коментари: 28 Гласове:
7

Последна промяна: 17.07.2014 08:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageАлкохолът е една от чумите на обществото. Характерен е с това че вреди не само на личността но и на обществото. Алкохоликът деградира и е способен на жестокости и престъпления. При него постепенно изчезва чувството за дълг и тактичност към околните, а в поведението му започват да доминират инстинктите. По този начин в нетрезво състояние се извършват убийства, побои, злополуки, катастрофи, самоубийства. 
Бизнесът с алкохол носи милиарди и никой не може да пребори многомилиардната индустрия. Много страници са изписани за вредата от алкохола, а хората не престават да се наливат и причиняват на себе си и околните доста вреди и неприятни моменти.
Вече разбрахме, че алкохолът е непрепоръчителен за консумация и особено вреден, но нека да разгледаме резултати от няколко научни изследвания и мнения на учените, потвърждаващи вредата от алкохола.
Според проведено наскоро британско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл" дори умереното пиене на алкохол е вредно за здравето. Дори консумирането само на две чаши вино дневно може да създаде проблеми.
Това най-ново изследване на Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина опровергава предишни изследвания, според които приемането на малки количества алкохол предпазват сърцето.

Колкото по-малко пие човек, толкова по-малък е и рискът от сърдечен удар, тъй като не се повишава кръвното му налягане.
Екипът на проф. Хуан Касас е сигурен, че съществува пряка връзка между рязкото ограничаване на приема на алкохол и сърдечносъдовото здраве, независимо дали субектът е епизодичен, умерен или злоупотребяващ консуматор на алкохол.
Според проф. Касас дори и невинни на пръв поглед количества напитки, като халба бира дневно или две чаши вино, могат да имат негативен ефект върху здравето, а тоталното въздържание винаги се отразява благотворно върху организма.

Други учени приветстваха резултатите от изследването на екипа. Според тях е крайно време да възтържествува здравият разум.
Д-р Тим Чико, специалист по кардиология от университета в Шефилд, поддържа същата теза: "Няма почти никакъв положителен ефект от пиенето на алкохол, дори в ограничени количества! Ако искате де намалите риска си от инфаркт, трябва да се отправите към магазините за плодове и зеленчуци, а не към кръчмата!"
Предишни изследвания твърдяха, че умереното пиене може да предпази сърцето от удар, но учените така и не стъпиха на здрава биологична теория в защита на тази теза.
Според мнозина ресвератролът, оксидант, съдържащ се в червеното вино, имал благотворни ефекти върху сърдечносъдовата система, но според внимателно изследване на доказателствените материали се оказва, че
те нямат научна подкрепа.
imageИзследването на проф. Касас е обхванало 260 хиляди души и е било проведено съвместно с колеги от университета в Пенсилвания. Според него пациентите много често скриват истината пред лекарите за действителните количества алкохол, които изпиват.
За да се избегне този проблем, екипът на Касас изследвал само умерени пиячи, които нямало какво да крият. Те представляват 7% от населението и са носители на генетична вариация, която не им позволява да консумират повече от едно-две питиета, без да им стане лошо.
Според друго британско изследване, 
алкохолът е по вреден дори от наркотиците.
"Важно е да се отбележи, че легалните наркотични вещества – алкохолът и тютюневите изделия, се намират нагоре в класацията, което означава., че причиняват поне толкова вреди, колкото и нелегалните наркотици", твърди проф. Дейвид Нът, който оглавява Независима научна комисия по наркотиците.
Ръководителят на кардиологичното отделение на Пета градска болница в София 
д-р Сотир Марчев също споделя в едно интервю за вредите от алкохола и за това, че той причинява рак на всичко, до което се докосне.
"Когато печелиш от един бизнес милиарди, винаги може да заделиш няколкостотин милиона долара за реклама колко е полезно това, което произвеждаш. Още Гьобелс е казал, че една лъжа, като я повториш 100 пъти, става истина. Така стоят нещата и с полезните ефекти на алкохола."

"Алкохолът е канцерогенен - той причинява рак – това е истината. Алкохолът причинява рак на всичко, до което се допре. Като почнеш от устата, хранопровода, стомаха, червата. Причинява рак даже и на органите, до които не се допира, но достига до тях, разтворен в кръвта – черния дроб, млечните жлези при жените и др. Това са му недостатъците. Плюсовете му са основно за производителите. Алкохолът е високодоходен, свръхпечеливш бизнес. Всички производители силно го харесват, поради високите доходи. Държавите, които слагат висок акциз върху него, също са доволни, защото това е начин да се пълни държавната хазна."
- Червеното вино най-много води в рекламите и затова е напред с материала. Вложили са хората пари в реклама и печелят. За убедителни доказателства, че червеното вино е по-добър алкохол от другите, е смешно да се говори. Казахме – добър алкохол няма.

Но това е голям бизнес със свръхпечалби и ние с теб нямаме шанс да преборим многомилиардната индустрия. Американската държава е доказала със сухия режим, че и тя също не може да се пребори. И Хан Крум не е успял, въпреки че е рязал глави, ръце, изкоренявал е лозя…"
Но защо алкохолът е толкова вреден?
Следната статия разяснява какво точно се случва след всяка глътка огнена течност.
Употребата на алкохол вреди на самата личност
в два направления:

I. Физиологично:
1. Мозък
- oбразуват се тромби, които водят до пръсване на капилярите. При употреба на 100 грама алкохол, умират няколко хиляди и така важни мозъчни клетки. Мъртвите клетки се изхвърлят с урината на другия ден.
2. Сърце - мускулните влакна на сърцето губят своята еластичност и се покрива с мазна “обвивка“. В сърцето се образуват тромби и кислорода много бавно стига до белите дробове. Сърцето не може да изпомпва нужното количество кръв и това причинява инфаркт.
3. Черен дроб - Независимо от количеството изпит алкохол, първите вреди които той нанася са на черния дроб. Клетките на черния дроб започват да умират и се образува мастна тъкан. Това води до “гипотоз“ след това цироза и накрая последен стадий рак.
4. Подстомашна жлеза - жлезата отвътре започва буквално да “ври“.Започва да се възпалява, отича и се подува след това започва да гние. Голям е шанса да получите панкреатит като това може да доведе до болезнена смърт.
5. Хранопровод - вените в него се разширяват и в най-неочаквания момент могат да се спукат от което започва интензивно вътрешно кървене. Получава се хормонален шок и човек незабавно трябва да потърси лекар.
6. Дебело черво - Агресивно разрушаване на защитния слой на дебелото черво. Унищожава се микрофлората нарушава се кръвообръщението. По цялото черво се образуват кръвни ерозии които се превръщат в язви и в последствие в злокачествени тумори.
7. Кръв - клетките на кръвта (етроцитите) се слепват. Организма се обезводнява всички органи се отравят и организма започва да деградира и да старее с много по бързо темпо.
8. Стомах - Бързото разрушаване на слузестия слой на стомаха и буквално започва да се “преварява“ сам себе си. Започва да гние следва гастрит и язва.
9. Репродуктивна система - Алкохолът при жените намалява шансовете за забременяване, а при мъжете може да доведе до импотентност.

II. Психически:

1. Нервна система: алкохолът засяга централната нервна система, периферната нервна система и сетивата. Аналитичната и контролна функция на мозъка се разстройва дори и при малки количества алкохол.
2.  Алкохолни психози - прекомерната злоупотреба води до алкохолни психози, протичащи с много мъчителни халюцинации.
3. Отслабване на паметта - алкохоликът се характеризира с отслабване на паметта, апатия, равнодушие  духовно и интелектуално обедняване.
4. Намалява привързаността - алкохолът "изтрива" привързаност към близките, децата и родителите.
5. Параноя - алкохолът води и до друго психическо заболяване - параноята, обикновено проявяваща се в ревност към брачния партньор.

Има хора, които твърдят, че някои видове алкохол имат полза за организма. Зад такива твърдения обаче няма научни доказателства, които да ги подкрепят. Вредите, които различните видове алкохол нанасят са резултат от множество изследвания, зад които алкохолната индустрия не стои и те не са популярни. Напротив - тя би искала да направи всичко възможно хората да не разберат за това.
Ето и вредите, които различните видове алкохол нанасят:
1. Червено вино - от години се говори, че червеното вино е полезно, но явно това е само маркетингова лъжа на производителите. Оказа се, че то не е полезно дори в умерени количества, както се твърдеше до скоро. Според последни изследвания всяка алкохолна напитка нанася вреда на организма, без изключение 
съобщава Sydney Morning HeraldЧленове на Австралийския фонд по проблемите на наркотиците, Фондът по сърдечните болести и раковия съвет на щата Виктория са изготвили специален отчет, в който е отбелязано, че алкохолът значително влияе на увеличаването на заболеваемостта от рак, диабет и болести на сърцето.
Ръководителят на раковия съвет на щата Виктория коментира, че след анализа на всички научни сведения изводът е, че положителният ефект на алкохолните напитки върху сърдечносъдовата система е силно преувеличен. В частност червеното вино не притежава никакви защитни свойства.
2. Бяло вино - Германски учени от университета "Йохан Гутенберг”
установиха, че бялото вино разяжда зъбното покритие и повишава чувствителността към сладко, студено и горещо. Учените изследвали ефекта на осем бели и червени вина от Франция, Испания, Италия, Германия върху емайла на зъбите, който е бил изолиран от мъже и жени на възраст между 40 и 65 години. Изследванията показали, че ефекта на бялото вино е в пъти по-вреден от този на червеното.
3. Бира - противно на това, което сме чували се оказва, че най-опасни са слабоалкохолните питиета, тъй като човек трудно може да контролира консумацията на такъв вид алкохол. Едно от тях е бирата, която далеч не е безрведна според
други изследванияОсвен това в нея има въглероден газ, който дразни стените на хранопровода и стомаха и повишава апетита. Затова няма нищо удивително във факта, че страстните любители на бирата обикновено са пълни хора. 
В един литър бира се съдържа половината от дневната норма калий, който в последствие увеличава извеждането на натрия от организма. Ето защо, за да се задържи натрият, организмът "изисква" след бирата да се консумират солени храни /риба, ядки или чипс/.
Резултатите от последните изследвания показват, че в бирата има много женски полови хормони - естрогени. Затова мъжете, които злоупотребяват с напитката, страдат от ендокринни промени: фигурата им придобива по-женствени очертания, в бедрата нараства мастното наслояване, увеличава се обемът на корема и гръдните жлези.

За съжаление органичните промени са необратими. Сърцето, което е принудено всеки ден да препомпва излишно количество течност, постъпващо с бирата, увеличава своите размери, а неговите стени стават по-тънки. Така нараства рискът от появата на исхемична болест на сърцето и с увеличава рискът от инфаркт. Физическите натоварвания се понасят по-трудно, появява се задух. Лекарите обикновено наричат този синдром "бирено" или "баварско" сърце.
Може да се счита за доказано и че прекомерната употреба на бира уврежда сърцето и бъбреците, а животът се намалява средно с 7-8 години.

Дори безалкохолната бира носи вреда, тъй като алкохол в нея все пак има - макар и в малко количество. Това потвърждава думите на първия канцлер на Германия Бисмарк, че "от бирата хората стават лениви, глупави и безсилни".
4. Пенливи вина (шампанско) - сред най-вредните алкохолни напитки се нарежда шампанското (пенливо вино). Според специалистите дори малки количества от него се отразяват негативно на черния дроб. Диетолозите твърдят, че то засилва гниенето на продуктите в червата, което на свой ред може да предизвика отравяне.

5. Ликьори - вкусни, ароматни, сладки – те разказват играта на панкреаса. След тях се нареждат слабоалкохолните вина и коктейлите (което е логично, защото последните съдържат в себе си стоящите на трета позиция ликьори, за които уточнихме, че са страшни, а и много боли главата от тях, защото човек не знае кога са спре).
6. Твърд алкохол - етанолът е доказана протоплазмена отрова. Той действа на клетъчно ниво, увреждайки най-фините жизнени структури и механизми.
Черният дроб е много здрав орган, но не трябва да издевателстваме над него. Той се уврежда от ексцесивна алкохолна консумация и от вирусните хепатити, които често стават хронични, без човек дори да е разбрал, че се е заразил. Нездравословното хранене и затлъстяването също подкопават дейността на черния дроб.
Тъй като твърдият алкохол засилва опасността от други здравословни проблеми – основно цироза и рак, лекарите препоръчват да не се консумира твърд алкохол.

Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране
imageНиво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда – Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена.
Ниво на алкохола 0,5- 0,8 на хиляда – Зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.
Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда – Водачът е склонен да надценява способностите си. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.


Има много разпространени заблуди, които са изтъквани като плюсове на алкохола:
- Алкохолът не помага да се стоплим когато е студено - това усещане идва от разширяването на кръвоносните съдове и преразпределяне на кръвта по тялото. Реално повишаване на телесната температура не се наблюдава.
- Алкохола не подобрява сексуалния ни живот. Да, той увеличава  желанието за секс, но понижава сексуалните ни възможности.
- Алкохолът не помага за релаксиране. В действителност той просто подтиска нервните импулси към мозъка, което ни кара да се чувстваме отпуснати.


Какво показва статистика - 90 % от жителите на Русия редовно употребяват алкохол (както и в България) - за една година се изпива 25 милиарда чист спирт. 80% от младежите имат първи стадий на алкохолизам. Организмът им вече започва да се руши. Атрофира чения дроб, сърцето се “омазнява“ и мозъкът се руши. 90% от децата са болни страдат от физически и психически разтройства защото родителите са алкохолици.
От употребата на алкохол пряко или косвено ежедневно умират милиони хора. Широката му  употреба  е един от най-големите социални проблеми  на нашето време. Бих препоръчал употребата на 
шира като заместител на алкохола. Нека да не се доверяваме на фалшиви научни изследвания, подкрепяни / подкрепящи алкохолната индустрия, а колкото се може по-скоро да кажем не на по нататъшната му консумация и пристрастеността, до която може да доведе, както и всички преоблеми (физически и психически) за нас и близките ни.






Гласувай:
7



1. larryone - Уважаеми авторе, вредно е и да се ...
17.07.2014 06:46
Уважаеми авторе, вредно е и да се ядат съвременни храни - съдържат ГМО съставки, подобрители, овкусители и оцветители. Вредно е да се ходи на работа - натоварващо е за психиката, износва нервната система и качва кръвното. Вредно е да се пие вода - минералната е в пластмасови бутилки (канцерогенно!), а тази от чешмата е пълна с боклуци. Не трябва да се спортува в градовете - въздуха е много замърсен и т.н. Щяхте да сте прав, ако човек имаше как да отиде да живее далеч от хората, на 2000 метра височина и да се занимава само с йога. За жалост, подобна миграция е невъзможна. Поздрави!
цитирай
2. antoninus - Уважаеми Larryone
17.07.2014 06:53
Уважаеми Larryone,
безспорно сте прав за всичко изброено от Вас. За съжаление алкохола вреди не само физически, но и психически, а това е видно и във обществата, привикнали към консумацията му.
Не съм почитател на йогата (не съм и специалист в тази област) - тя си има много плюсове, но и минуси - този филм дава по-подробна информация по темата Боговете на Новата Епоха http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/06/17/bogovete-na-novata-epoha.968999.
Поздрави и благодаря за коментара
цитирай
3. antoninus - ТЯЛОТО – ХРАМ НА БОЖИЯ ДУХ - 2. Алкохолът - питието на греха
17.07.2014 09:11
„Пиещият не е вече свободен човек: той влачи най-тежкото робство, защото робува на най-злия господар.” Сократ
„Пиянството е доброволно безумие.” Аристотел
„Силата на ума зависи от въздържанието. Виното е враг на мъдростта и приятел на лудостта...” Питагор
„Човекът вкарва един враг в устата си, който му открадва ума, а после го превръща в скот...” Уилиям Шекспир
„Пиенето за организма е като пясъка за движението на машината... Пия вода, защото мозъкът ми е потребен за много по-добра работа от тази да го отравям.” Томас Едисон
„Алкохолът във всичките му форми не дава нито здраве, нито сила, нито топлина, нито щастие. Той донася само нещастие...” Лев Толстой
„Ако леността е майка на всички пороци, то алкохолът е техен баща.” Бенджамин Франклин
„Умереното пиене е всъщност алеята, която води към ада на пиянството. Всеки пияница е бил някога умерен пияч.” Професор Густав фон Бунге
„Алкохолът прави повече опустошения от трите исторически бича: глада, чумата и войната.” Уилиям Гладстон
„Народът гине от пиянство. Трябва да се направи нещо за намаляване на пиянството и отравяне на цели поколения с вино.” Достоевски
„Отстранете всички пияници... и след няколко години те ще бъдат напълно заменени с нови. Една голяма част от пияниците умират без да намалее техният брой. Но превърнете всички умерени пиячи във въздържатели и не след дълго в цялата страна не ще остане нито един пияница, защото умерените пиячи са източник на алкохолизма.” Професор Август Форел
„Алкохолът е главен парализатор на нервната система. Каква полза може да има от отрова, която довежда хората до състояние на безумие, тласка ги към престъпления, прави ги болни, отравя съществуването не само на пиещите, но и на заобикалящите ги, дори на техните потомци.” Академик Иван Павлов (Измамни блаженства)

http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/01/02/tialoto-hram-na-bojiia-duh-2-alkoholyt-pitieto-na-greha.1037423
цитирай
4. antoninus - Наистина ли малко вино е добро за сърцето?
17.07.2014 09:13
От медицинска гледна точка е много трудно да се оправдае пиенето на алкохол. Медицинското списание Cardiology Clinics стига до следния извод: „Като се има предвид комплексът от фактори на връзката между алкохола и заболяванията, консумацията на алкохол не бива да се смята за добра превантивна стратегия.”

http://maranatha.blog.bg/lifestyle/2012/12/16/naistina-li-malko-vino-e-dobro-za-syrceto.1031868
цитирай
5. freeoldmen - Сега разбрах какво най ми липсва при демокрацията.
17.07.2014 13:25
Оказа се гневното, но правдиво слово на творците от незабравимият вестник "Трезвеност"!
Ех, де да разполагаха с тези нАучни данни, колко хора можеха да спасят от този дяволски алкохолен бич за човека!

Поздрави! И никакво Наздраве!!!
цитирай
6. antoninus - Мерси за посещението
17.07.2014 15:41
freeoldmen написа:
Оказа се гневното, но правдиво слово на творците от незабравимият вестник "Трезвеност"!
Ех, де да разполагаха с тези нАучни данни, колко хора можеха да спасят от този дяволски алкохолен бич за човека!

Поздрави! И никакво Наздраве!!!


Благодаря, че се включихте. А от пиене полза има само за тези, които го произвеждат.
Поздрави.
цитирай
7. antoninus - Древни библейски истини за здравето
17.07.2014 15:44
http://antoninus.blog.bg/drugi/2013/10/12/drevni-bibleiski-istini-za-zdraveto.1191386
цитирай
8. leonleonovpom2 - Общо взето - истини! Но те са ва...
17.07.2014 16:31
Общо взето - истини!
Но те са валидни за всичко!
До една концентрация е полезно- над нея вредно и отрова
Солта ,в количество много по ниско от това на твърд алкохол причинява смърт ,поради коагулация на кръвта
Виното и твърдият алкохол действат различно-виното повишава кръвното, ракията в малки количества-обратно, понижава го. Затряването е с вино, не с ракия
И накрая, твърдият алкохол в малки количества, разтваря плаките от кръвоносните съдове, предизвикващи стеснението им-зза холестерола става дума, който е висш алкохол
Следователно е лекарство, но като всяко лекарство си има дозировка. След това е отрова!
цитирай
9. antoninus - Всеки сам си преценява
17.07.2014 17:21
leonleonovpom2 написа:
Общо взето - истини!
Но те са валидни за всичко!
До една концентрация е полезно- над нея вредно и отрова
Солта ,в количество много по ниско от това на твърд алкохол причинява смърт ,поради коагулация на кръвта
Виното и твърдият алкохол действат различно-виното повишава кръвното, ракията в малки количества-обратно, понижава го. Затряването е с вино, не с ракия
И накрая, твърдият алкохол в малки количества, разтваря плаките от кръвоносните съдове, предизвикващи стеснението им-зза холестерола става дума, който е висш алкохол
Следователно е лекарство, но като всяко лекарство си има дозировка. След това е отрова!


Алкохолът като лекарства може да се употребява външно. За вътршна употреба по-горния цитат ми се струва по-актуален:

От медицинска гледна точка е много трудно да се оправдае пиенето на алкохол. Медицинското списание Cardiology Clinics стига до следния извод: „Като се има предвид комплексът от фактори на връзката между алкохола и заболяванията, консумацията на алкохол не бива да се смята за добра превантивна стратегия.”

http://maranatha.blog.bg/lifestyle/2012/12/16/naistina-li-malko-vino-e-dobro-za-syrceto.1031868
цитирай
10. vencivaleri1951 - Спориш с кардиолог/Ларионе е такъв/
17.07.2014 19:42
antoninus написа:
Уважаеми Larryone,
безспорно сте прав за всичко изброено от Вас. За съжаление алкохола вреди не само физически, но и психически, а това е видно и във обществата, привикнали към консумацията му.
Не съм почитател на йогата (не съм и специалист в тази област) - тя си има много плюсове, но и минуси - този филм дава по-подробна информация по темата Боговете на Новата Епоха http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/06/17/bogovete-na-novata-epoha.968999.
Поздрави и благодаря за коментара


в случая.
Иначе всичко е в дозата. Има сериозна практика через винотерапия и сериозни и успешни клиники в това направление. Страните със сериозна продължителност на живота са средиземноморските, а там алкохолът е постоянен спътник на трапезата. Съкото важи за и за кавказките страни. Кавказ е известен с дългоретниците си , но също така и с вината и коняците си. В страните където алкохолът присъства в диетата /южните страни/ страдащите от алкохолизъм са значително по малко отколкото в страните където има или е имало ограничения. Споменавате за Русия, но така е и във Финландия, Полша, Швеция, Норвегия...С две думи колко по на север и колкото по интензивен е животът толкова злоупотребата с алкохора е по голяма. Това си има своето оляснение-намалено слънце греене, а от там и меланхолията. Във всеки случай за предпочитане е умереното пиене пред психотропните препарати. Бъди здрав и лъди сигурен, а , че едно питие няма да навреди на интимните ти радости:)
цитирай
11. leonleonovpom2 - Прекаленият светец и богу не е др...
17.07.2014 21:27
Прекаленият светец и богу не е драг!
Става въпрос за минимални концентрации
Кожедуб, летец изтребител от Втората Световна война, може би най големият герой-летец!
Специално следен от германците, свалят го от височина около 3000 метра.
Катапултира , но и двата парашута не се отварят.
Пада на слон, покрит от сняг ,замразен, около метър дълбок. Това много омекотява удара
Случайно има хора наблизо, така, че бързо се озовава в болница.
Целият е натрошен, с вътрешни кръвоизливи.
Идва в съзнание и чува коментара на опериралите го, че положението му е неспасяемо!
Моли за чаша вода. Абсолютно противопоказно. Професорът нарежда на сестрата да му даде, като прави знаци, че така или иначе си отива.
Сестрата носи, той изпива" водата" и губи съзнание.
Изведнаж сестрата пребледнява. Казва на професора, че стъкленицата с чист спирт е била до тази с водата и грешно е наляла от нея.
Професорът побеснява, но се замисля. и вместо да я ругае, я поздравява с думите, че тя вероятно с грешката го е спасила
Бил заплашен от обща инфекция Кожедуб, няма отърване от нея, единственото, което може да й повлияе е чистият спирт и тя му го е дала.
Кожедуб оцелява ,колкото и да е невероятно!
цитирай
12. haralanov - ...........................
17.07.2014 22:57
Алкохола и висшето образование не прощават.
цитирай
13. merlin68 - Руснаците най ги бива в пропаган...
17.07.2014 23:18
Руснаците най ги бива в пропагандата против алкохола. Направо не можах да догледам филма - така се изплаших. И като се сетих, че вече си глътнах ракийката за тази вечер, направо ме е страх нощес да не получа инфаркт:)))
Иначе, един мой приятел който е лекар, твърди, че алкохолика може да умре от всичко друго, но не и от инфаркт. Казва, че в кръвоносните съдове на алкохолик, няма никаква плака, това малко противоречи на филмчето.
Аз съм на принципа, че с нищо не бива да се прекалява, умереност е нужна на човека.
Иначе един мой познат руснак, обичаше да казва: Пить пиво утром не только вредно, но и полезно
И една комсомолска пропаганда против алкохола:
Алкохола е враг на пола, чрез нектари и сокове - към нови полови скокове!
цитирай
14. pentecost - Бих казал, че
18.07.2014 04:35
алкохолната зависимост е пагубна и съсипва живота на милиони хора по света и не бива да се гледа на нея несериозно. Лично съм познавал хора способни, интелигентни, свестни, които си отидоха без време заради злоупотреба с алкохола. В България ситуацията е плачевна: официално има около 500,000 алкохолно зависими, но това е силно занижено и е по българските стандарти, а не по световните, които са далеч по-стриктни. Така че неофициално вероятно става въпрос за около 2,000,000 - 2,500,000 алкохолици в нашата страна поне. Може и повече да са, никой не знае точно. Всеки, който на седмица изпива по 5 питиета от 50гр е алкохолик, за по-големи количества вече говорим за болестно състояние. А у нас хората масово изпиват по шише ракия или вино на вечер, всяка вечер или около 500-750мл алкохол. Нацията бавно умира. Както и да е, надежда винаги има, стига човек да иска да се избави и да има кой да го насочи към избавлението, което единствено може да дойде отгоре.
цитирай
15. antoninus - Уважаеми Larryone, безспорно сте ...
18.07.2014 06:23
vencivaleri1951 написа:
antoninus написа:
Уважаеми Larryone,
безспорно сте прав за всичко изброено от Вас. За съжаление алкохола вреди не само физически, но и психически, а това е видно и във обществата, привикнали към консумацията му.
Не съм почитател на йогата (не съм и специалист в тази област) - тя си има много плюсове, но и минуси - този филм дава по-подробна информация по темата Боговете на Новата Епоха http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/06/17/bogovete-na-novata-epoha.968999.
Поздрави и благодаря за коментара


в случая.
Иначе всичко е в дозата. Има сериозна практика через винотерапия и сериозни и успешни клиники в това направление. Страните със сериозна продължителност на живота са средиземноморските, а там алкохолът е постоянен спътник на трапезата. Съкото важи за и за кавказките страни. Кавказ е известен с дългоретниците си , но също така и с вината и коняците си. В страните където алкохолът присъства в диетата /южните страни/ страдащите от алкохолизъм са значително по малко отколкото в страните където има или е имало ограничения. Споменавате за Русия, но така е и във Финландия, Полша, Швеция, Норвегия...С две думи колко по на север и колкото по интензивен е животът толкова злоупотребата с алкохора е по голяма. Това си има своето оляснение-намалено слънце греене, а от там и меланхолията. Във всеки случай за предпочитане е умереното пиене пред психотропните препарати. Бъди здрав и лъди сигурен, а , че едно питие няма да навреди на интимните ти радости:)


Приятелю,
трябва да се вземат в предвид много фактори - наследственост, стрес, щастлив ли е този живот и т.н. (защото алкохолът е съсипал не едни и два живота). Аз изложих фактите, но всеки да си реши - шом смяташ, че не ти пречи - ок. Всеки човек има свободна воля и може да си прецени сам.
В Лома Лонда напр., където живеят само библейски вярващи християни (адвентисти) има много столетници, а хората не пият алкохол.
цитирай
16. antoninus - Прекаленият светец и богу не е др...
18.07.2014 06:29
leonleonovpom2 написа:
Прекаленият светец и богу не е драг!
Става въпрос за минимални концентрации
Кожедуб, летец изтребител от Втората Световна война, може би най големият герой-летец!
Специално следен от германците, свалят го от височина около 3000 метра.
Катапултира , но и двата парашута не се отварят.
Пада на слон, покрит от сняг ,замразен, около метър дълбок. Това много омекотява удара
Случайно има хора наблизо, така, че бързо се озовава в болница.
Целият е натрошен, с вътрешни кръвоизливи.
Идва в съзнание и чува коментара на опериралите го, че положението му е неспасяемо!
Моли за чаша вода. Абсолютно противопоказно. Професорът нарежда на сестрата да му даде, като прави знаци, че така или иначе си отива.
Сестрата носи, той изпива" водата" и губи съзнание.
Изведнаж сестрата пребледнява. Казва на професора, че стъкленицата с чист спирт е била до тази с водата и грешно е наляла от нея.
Професорът побеснява, но се замисля. и вместо да я ругае, я поздравява с думите, че тя вероятно с грешката го е спасила
Бил заплашен от обща инфекция Кожедуб, няма отърване от нея, единственото, което може да й повлияе е чистият спирт и тя му го е дала.
Кожедуб оцелява ,колкото и да е невероятно!


И тъй, осветете се и бъдете свети, защото Аз съм Господ вашият Бог Левит 20:7

Според проучване, описано от National Geographic адвентистите (те не пият алкохол) живеят от 4 до 10 години повече от средния калифорниец. Разбира се тук се посочват и вегетарианския начин на живот и де. фактори, но средата е една и съща (изолиран е един щат, а не огромна територия като САЩ).
In the end the study reached a stunning conclusion, says Gary Fraser of Loma Linda University: The average Adventist lived four to ten years longer than
the average Californian. That makes the Adventists one of the nation’s most convincing cultures of longevity.
http://ngm.nationalgeographic.com/print/2005/11/longevity-secrets/buettner-text

Ето 1 случай с човек, разбрал, че алкохолът му вреди и приел нуждата да се излекува:
Той сам разбра, че всичко това се дължи на неправилния начин на живот и най-вече са причина от нещата, които вкарва в тялото си – алкохол и лоша храна. Още от тинейджър е започнал да пие много, алкохолизирал се е през ден, пушил е по 2 кутии цигари на ден. До преди няколко месеца се хранеше с много месо (кренвиршчета, шпекче по една пръчка на ядене, 1 кило свинско на ден), с много бял хляб … Но си каза, че трябва всичко това да се промени и започна новото начинание като спря да пие.
http://www.zemianazaem.com/archives/64
цитирай
17. antoninus - Алкохола и висшето образование не ...
18.07.2014 06:33
haralanov написа:
Алкохола и висшето образование не прощават.


Висшето образование може, но алкохолът - надали.
цитирай
18. antoninus - Повечето лекари изказват точно обратното мнение на това на вашия познат
18.07.2014 06:43
merlin68 написа:

Иначе, един мой приятел който е лекар, твърди, че алкохолика може да умре от всичко друго, но не и от инфаркт. Казва, че в кръвоносните съдове на алкохолик, няма никаква плака, това малко противоречи на филмчето.
Аз съм на принципа, че с нищо не бива да се прекалява, умереност е нужна на човека.
Иначе един мой познат руснак, обичаше да казва: Пить пиво утром не только вредно, но и полезно
И една комсомолска пропаганда против алкохола:
Алкохола е враг на пола, чрез нектари и сокове - към нови полови скокове!


Лекарите съветват да не се пие повече (а не точно) от две алкохолни напитки на ден, ако сте мъж и една, ако сте жена. Алкохолът повишава кръвното налягане и нивото на триглицеридите и добавя излишни калории към вашата диета.
А иначе в тази статия данните са точно обратното, на това, което твърди вашия приятел:
В медицината са известни католипопотеини. В състава им холестерола е с ниска плътност и има и свойството да се отлага по стените на кръвоносните съдове. Лекарите твърдят, че жълтите плаки на лошия холестерол могат да се открият вътре в кръвоносните съдове дори при 15 годишни юноши и девойки. С времето плаката започва да расте, а проходът на кръвоносния съд да се свива. Ако по някаква причина стената на на кръвоносния съд се възпали, това може да предизвика разкъсване на плаката. На мястото на това разкъсване се формира кръвен съсирек - тромб. Ако по кръвоносните съдове се натрупват много такива плаки, лекарите поставят диагнозата атеросклероза. Освен високото ниво на холестерола, рискови фактори за развитието на атеросклерозата са още:
- ПРЕКАЛЯВАНЕТО СЪС СОЛЕНА ХРАНА
- ПУШЕНЕТО И АЛКОХОЛЪТ
- ЗАСЕДНАЛИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ

http://jensko-zarstvo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=232:tainite-na-holesterola&catid=39:2010-01-14-21-36-33&Itemid=62

Информация от Световната здравна организация http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs349/en/

Някои и за цигарите казват, че са полезни - това обаче не ги прави такива, нали?
цитирай
19. antoninus - Много мерси за информацията
18.07.2014 06:47
pentecost написа:
алкохолната зависимост е пагубна и съсипва живота на милиони хора по света и не бива да се гледа на нея несериозно. Лично съм познавал хора способни, интелигентни, свестни, които си отидоха без време заради злоупотреба с алкохола. В България ситуацията е плачевна: официално има около 500,000 алкохолно зависими, но това е силно занижено и е по българските стандарти, а не по световните, които са далеч по-стриктни. Така че неофициално вероятно става въпрос за около 2,000,000 - 2,500,000 алкохолици в нашата страна поне. Може и повече да са, никой не знае точно. Всеки, който на седмица изпива по 5 питиета от 50гр е алкохолик, за по-големи количества вече говорим за болестно състояние. А у нас хората масово изпиват по шише ракия или вино на вечер, всяка вечер или около 500-750мл алкохол. Нацията бавно умира. Както и да е, надежда винаги има, стига човек да иска да се избави и да има кой да го насочи към избавлението, което единствено може да дойде отгоре.


Pentecost,
Мерси за данните - няма какво повече да добавя.
За съжаление много хора (вкл. християни) защитават употребата му, вместо да се замислят какво извличат от алкохола и не могат ли да живеят без него.
Поздрави,
цитирай
20. antoninus - Примерът на Васил Левски
18.07.2014 07:06
Васил Левские на гости в Трявна в Иван Марков, член на Комитета. Иванов ден е, има гости. Но те не познават Апостола и настояват да му бъде налято вино. Той благодари, но отказва. Понеже много настояват, чашата му е напълнена с вино. Дяконът вдига тост, но излива незабелязано виното на земята, докато другите пият своето.
Когато гостите си отиват, Левски казва на Марков: ”Аз препоръчвам на моите последователи да не употребяват никакви спиртни питиета, защото пиянството е най-големият враг на човечеството.”
http://icebarbi.blog.bg/drugi/2011/10/11/duhovniiat-alkohol.833176
цитирай
21. antoninus - Какво учим от историята
18.07.2014 07:07
В древния Рим забраняват на хората, които нямат още 30 г., да пият алкохол, защото до това време става най-активното възпроизвеждане на поколението. В древна Гърциязаконите строго забраняват пиян мъж да се сношава с жена си. Друг закон повелява на младоженците да не близват никакъв алкохол в деня на сватбата си. В митологията си те обясняват, че Хефес (бог на огъня) е куц, защото баща му (Зевс) го зачева в пияно състояние.
През 1740 г. се ражда Ада Джукс. По-късно се превръща в алкохоличка, проститутка и крадла. На стари години е скитница и просякиня. От съвместното й живеене с един крадлив пияница, произлиза поколение, което до края на 19 век наброява 834 души.
Криминолозите Дълдей и Пелмансъбират официални сведения за 709 от наследниците на Джукс и установяват следните потресаващи факти:
199 са незаконородени;
142 са просяци;
46 са задържани от общината, понеже са некадърници;
182 са проститутки;
76 са престъпници, между които 12 убийци;
64 са душевно болни.
Немският лекар Крепелинпише в началото на 20 век, че ако алкохолизмът се разпространи и сред жените, “нашите поколения ги заплашва гибел.”
Алкохолът не само съкращава живота на алкохолика с около 20 г., а дава лоши отражения и на потомците му, живеещи дори столетие след него.
http://icebarbi.blog.bg/drugi/2011/10/10/alkohol-i-nasledstvenost.832658
цитирай
22. antoninus - Алкохолът
18.07.2014 07:10
Алкохолът обезсилва и поразява волята на човека. Алкохоликът изпада в тежка зависимост от опиващото питие (“Кога ще се събудя, за да го потърся пак?”). Просто не може без него, не може да си свърши работата, ако не е пил, не може да си изкаже мислите, ако не си е налял в стомаха малко литературна алкохолна мъдрост. Това води до нервност, сприхавост, лесна раздразнителност и склонност към налитане на бой. Позволете ми да илюстрирам своите анализи.
Немският писател Готфрид Келерсе връща от шумно празненство в нетрезво състояние. Полунощ е. А той забравя къде живее. Лута се, но не разпознава собствената си къща. Тогава сяда на едно кръстовище и чака да мине някой познат, за да го упъти. Най-после се появява един минувач, когото писателят запитва:
- Извинете, знаете ли къде живее писателят Готфрид Келер?
- Господине, вие сте самият Готфрид Келер! – отговаря изненаданият мъж.
Ядосаният учен не издържа и с нервен тон продължава:
- Аз знам това много добре! Но не ви питам кой съм, а къде живея! Толкова ли сте пиян, че не разбирате какво ви питам?
Пияният Нерон пожелава да повтори описаното в песните на Омир унищожение на Троя и подпалва Рим. Опияненият Александър Македонски убива заслужилия си пълководец Клит, който веднъж го спасява от сигурна смърт. После горчиво се разкайва, но е твърде късно. Асировавилонският цар Тиглатпаласарвърши своите зверства в пияно състояние. Неговата жестокост сякаш няма граници. Той се слави с факта, че е пробожда с ножа си безброй хора, че убива 4000 бика и 1000 лъва. Всичките му подвизи са изрисувани по стените на двореца му.

Изследователят Алберт Швайцер плава с параход към джунглите на Габон и наблюдава красивата природа. До него стои търговец, който се обръща към него с думите:
- Тук преди петнадесет години имаше процъфтяващи села.
- А защо са изчезнали? – интересува се ученият.
Краткият отговор гласи:
- Алкохолът.

http://icebarbi.blog.bg/drugi/2011/10/09/posledicite-ot-upotrebata-na-alkohol.832171
цитирай
23. leonleonovpom2 - Не сме на противни позиции! Пр...
18.07.2014 11:46
Не сме на противни позиции!
Просто поддържам мнението, че като всяко нещо, приемано през устата на човек има праг - на полезност и след това вреди.
При алкохола количествата са малки,, но по-големи от на солта например.
На времето англичаните изкупуваха масово горчиви бадеми. Установено било ,че, внимание-цианидите в тях били най-добро лекарство срещу атеросклероза.
Знае се, каква отрова са, че едно вдишване на циановодород например е достатъчно да няма второ.
Но зависи от концнтрацията, от количеството, което в случая е микро
Та според мен не е направена ясна граница, че не е абсолютно вреден, ето чистия спирт предпазва от сепсис Кожедуб, паднал директно от 3000 мегра на склон , покрит от сняг
Или, алкохолът вреди и то много, но от определени количества нататък и в частни случаи е полезен, така виждам нещата.
Разбира се ,за пристрастяването , там единомислието е пълно
цитирай
24. antoninus - leonleonovpom2,
19.07.2014 06:36
leonleonovpom2 написа:
Не сме на противни позиции!
Просто поддържам мнението, че като всяко нещо, приемано през устата на човек има праг - на полезност и след това вреди.
При алкохола количествата са малки,, но по-големи от на солта например.
На времето англичаните изкупуваха масово горчиви бадеми. Установено било ,че, внимание-цианидите в тях били най-добро лекарство срещу атеросклероза.
Знае се, каква отрова са, че едно вдишване на циановодород например е достатъчно да няма второ.
Но зависи от концнтрацията, от количеството, което в случая е микро
Та според мен не е направена ясна граница, че не е абсолютно вреден, ето чистия спирт предпазва от сепсис Кожедуб, паднал директно от 3000 мегра на склон , покрит от сняг
Или, алкохолът вреди и то много, но от определени количества нататък и в частни случаи е полезен, така виждам нещата.
Разбира се ,за пристрастяването , там единомислието е пълно


Ами моята теза е никакво ползване на вредни храни и умерена консумация на полезните. А алкохолът е едно от най-вредните вещества - спор няма.
Народът казва "без една мога с една не мога". Затова по-добре пълно въздържание. Разбира се всеки има съвест и воля да прецени - за мен нямам минимално количество, което е полезно и проучванията, НЕСПОНСОРИРАНИ от алкохолната индустрия го потвърждават.
Впрочем сега видях, че vencivaleri1951 ми е писал, че сте кардиолог - ако е така имате моето уважение - това е една трудна, хуманна, себераздаваща се професия. Знам, че стресът и отговорностите са огромни и някои лекари преди операция отпиват минимално количество за увереност.
Ако е така бих Ви препоръчал филм по живота на един световноизвестен нервохирург - Бен Карсън "Надарени ръце" http://www.youtube.com/watch?v=AB4UEfBFt68.
Поздрави и се надявам да намерите и други интересни за коментиране теми в блога ми.
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравейте!
19.07.2014 13:43
Не, не съм кардиолог, химик съм и подхождам от химическа гледна точка, разбира се ,с всичките условности, защото човешкият организъм е една сложна химична лаборатория
Затова считам, че в малки количества е полезен, включително и като средство срещу стреса, на който са ни подложили, но да не се прекалява.
Там границата е много тънка и лесно се преминава
Иваче прав е Мерлин, алкохолиците не умират от сърце.
Познавах човек, изключително работлив, но храната му беше алкохол. Друго не признаваше Някои, знаейки слабостта му ,му плащаха в продукти на стойността на изработеното, а той се сърдеше
Умря в отлично здраве, но алкохолът беше косвена причина.
Добре " зареден" и в настроение заспива на открито при минус 20 градуса
Да, ще разгледам и другите теми в бъдеще, благодаря за поканата!
Харесва ми и начинът, по който устоявате позициите си!
цитирай
26. antoninus - Странните дълголетници
20.07.2014 10:04
leonleonovpom2 написа:
Не, не съм кардиолог, химик съм и подхождам от химическа гледна точка, разбира се ,с всичките условности, защото човешкият организъм е една сложна химична лаборатория
Затова считам, че в малки количества е полезен, включително и като средство срещу стреса, на който са ни подложили, но да не се прекалява.
Там границата е много тънка и лесно се преминава
Иваче прав е Мерлин, алкохолиците не умират от сърце.
Познавах човек, изключително работлив, но храната му беше алкохол. Друго не признаваше Някои, знаейки слабостта му ,му плащаха в продукти на стойността на изработеното, а той се сърдеше
Умря в отлично здраве, но алкохолът беше косвена причина.
Добре " зареден" и в настроение заспива на открито при минус 20 градуса
Да, ще разгледам и другите теми в бъдеще, благодаря за поканата!
Харесва ми и начинът, по който устоявате позициите си!


leonleonovpom2 , тази тема не е насочена към някой конкретно, но изразява моята гледна точка:
Странните дълголетници
Четейки описания на живота на столетници, се натъкваме и на случаи, в които, сякаш напук на логиката на живота, дълголетието е свързано с абсолютно нередовен и безразборен живот. Хората, които мразят въздържаниетоиотхвърлят неговите основни принципи, с удоволствие и явен триумф разказват “подвизите” на своите любими герои, като чрез тях защитават и оправдават собственото си невъздържание. Ето няколко примера и обяснението на този феномен. В един ирландски град може да се прочете и до днес надгробен надпис: ”Тук лежи Браун, който живя 120 години, изцяло благодарение на бирата. Той беше винаги пиян и толкова страшен в това състояние, че даже смъртта се боеше от него. Един ден обаче, когато въпреки навика си той беше трезв и мирен, смъртта се одързости, нападна го и победи този непоправим пияница.”
Хирургът Политиман умира на 140 години. Според мнението на историците достига тази възраст, изцяло благодарение на лекарството, което взема всяка вечер – цели 114 години той се налива с алкохол “до козирката” и безпаметно заспива. В навечерието на смъртта си изрязва гръдта на една жена, страдаща от рак.
В галерията на столетниците в Париж се намира и до днес портрет на 114-годишната Елисавета Дюре от Савоя, която всекидневно се среща с 40 чаши кафе. Неин познат свидетелства, че нейното кафениче постоянно изпитва жарките ласки на огъня.

Обяснение на аномалията
Безпроблемното обясняване на посочените разтърсващи аномалии е свързано с прекрасната наследственост на тези злоупотребяващи със себе си хора. Те получават от своите родители и предшественици отлично здраве, което дори и с много усилия не успяват да съсипят. Който има, има – това е. Колко ли биха живяли тези невъздържани хора, ако бяха спазвали здравната хигиена и не бяха постъпвали така предателски спрямо собствените си тела и души? Всички, които искат да живеят и живеят подобно на описаните хора, от които са си направили кумири, но нямат техния ген (прекрасната им наследственост) ще си отидат безславно от този свят, като преди това разрушат непоправимо здравето си и затъмнят завинаги зарите на вътрешният си свят.

Блажен е човекът, който съхранява бодрия си дух и младежкия си вид в напреднала възраст чрез послушание на Божиите здравни закони. Той ще се наслаждава на своята дееспособност и на душевния си комфорт със съзнанието за изпълнения дълг пред Бога. Белите коси няма да го плашат с гроба, а ще свидетелстват за неговата праведност (Пр. 16:31). А праведността има бъдеще: ”Праведните ще наследят земята.

http://icebarbi.blog.bg/drugi/2011/08/26/strannoto-dylgoletie.808441
цитирай
27. leonleonovpom2 - Така е приятелю, основното изис...
20.07.2014 14:24
Така е приятелю, основното изискване е човек да е в равновесие със заобикалящата среда И с добра наследственост естествено.
За равновесието алкохорът помага-да изтрие налегналите тежки грижи.
От дядо ми знам, че неговият дядо е живял 112 години, а баща му-102. Той самият живя до 87. За повече са му попречили десетте години войник, тежко измръзване на Булаир и близо четири години пленничество на англичаните, които иначе се отнасяли към българите с огромно уважение. Дядо ми даже е бил искан за зет от английски лорд
Та дядо ми разправяше за баща си, на 100 години, като най-възрастен в града води хорото на мегдана с бутилка вино на главата и тя не пада.
Бутилка вино, така и не го попитах, но от дете ми беше ясно ,че си е попийвал-умерено
Поздрави!
цитирай
28. antoninus - Мисли за алкохола от известни хора
28.07.2014 06:45
Алкохолизмът прави по-големи опустошения от трите исторически бича, взети заедно: гладът, чумата и войната. — Уилям Гладстон
Алкохолът причинява на човечеството много повече мъка, отколкото радост, въпреки, че се употребява именно заради веселието. — Иван Павлов
В пияно състояние, всеки е роб на гнева и беглец от разума. — Софокъл
Водката е бяла, но зачервява носа и очерня репутацията. — Антон Чехов
Искаш ли да оставиш пиенето, погледни трезвен пияния. — Китайска пословица
Пияният все едно няма да убеди трезвия, както и трезвият няма да уговори пияния. — Епиктет
Що мисли трезвен, пиян го казва. — Българска пословица
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 798625
Постинги: 231
Коментари: 505
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930