Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2019 15:11 - Елън Уайт и есенните листа
Автор: antoninus Категория: История   
Прочетен: 1707 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 13.07.2019 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Споделяне на Евангелието е едно от нещата, които Исус ни е поверил и очаква от нас като християни. Но как трябва да се благовества? Понякога виждам братя и сестри да раздават големи като обем книги от по 400 - 500 страници (като "Животът на Исус Христос, "Великата борба", Патриарси и пророци" и др.) на случайни хората безплатно. В това няма нищо лошо, но си задавам въпроса кои печатни материали са най-ефективното средство за довеждане на най-много хора до Исус. Една книга като "Животът на Исус Христос" струва 10-15 лв и за тези пари могат да се закупят 20-30 книги от мисионските книги на годината, и така книгите ще достигнат до по-голяма аудитория. Елън Уайт е казвала, че печтните материали трябва да се разространяват като "есенните листа". От известно време се чудя дали подаряване на големи по обем книги от 400 - 500 страници на случайни хора е достатъчно ефективен метод за споделяне на Еванегелието и дали повечето раздадени обемни книги се четат. Моите наблюдения показват, че днешните хора много по-лесно биха прочели по-кратки книги като "Пътят към Христа" и др.

В една проповед, която слушах преди няколко месеца, говорителят спомена за една английска църква, която решава да подари 90 000 бр. (!!!) от книгата "Великата борба" на Е. Уайт на случайни хора в началото на футболен мач. За съжаление след мача книгите са изхвърлени по кофите, а на братята и сестрите там им се налага да наемат голям камион за да натоварят и изнесат от стадиона изхвърлените книги. Разбира се по-обемните християнски книги също следва да се разпространяват; самата Е. Уайт пише в СМ стр. 126, 127: "Бог ще се радва да види книгата Животът на Исус Христос във всеки дом." "Великата борба трябва да се разпространява много широко...Искам да видя голямото разпространение на тази книга много повече, отколкото на която и да е друга.", но си задавах въпроса дали подаряването на тези книги на случайни хора е това, което Бог очаква от нас."

Стана ми интересно какво точно е имала в предвид Елън Уайт, когато е казвала за нашите печатни материали трябва се разпространяват така. Затова реших да потърся в цялото й творчество, качено онлайн всички цитати за "есенните листа". Наскоро прочетох книгата "Издателска дейност" на Е. Уайт и попаднах на няколко цитати за разпространение на наша литература като "есенни листа". Във почти всички цитати, на които попаднах, тя говори за брошури, които трябва така да се разрпостраняват по този начин. 

Въведох "autumn leaves" (есенни листа на английски) и ми излязоха следните резултати https://m.egwwritings.org/search?lang=en&query=%22autumn+leaves%22&suggestion=0 Видях в няколко цитата, че Е. Уайт съветва да се разпространяват брошури (tracts) като есенни листа, които да бъдат продавани на ниска цена на нашите хора. Затива помислих, че е по-добре да добавъм към "autumn leaves" и "books", за да видя какво говори за есенните листа и книгите и излязоха 3 резултата:

Първият е за нехристиянски книги, които се разпространяват като есенни листа и затова не го превеждам, а само го давам в оригинал на английски език: „" If the youth choose the society of those whose characters have been cast in an inferior mold, if they indulge in the reading of the cheap sensational stories and impure books which are scattered through the land like autumn leaves , their minds will have the inferior...." College record, 1 Януари 1878). В ChS, с 145, 146 тя допълва по този въпрос: "Сатана работи в този отдел на своето дело, разпръсквайки литература, която  понижава морала и отравя умовете на младите. Безбожни публикации се разпространяват по цялата земя. Защо всеки църковен член не е дълбоко заинтересован от представянето на литература, която ще издигне умовете на хората и ще представи истината открито? Тези ВЕСТНИЦИ и БРОШУРИ са светлина за света и често са средство за обръщане на душите във вярата."

Вторият цитат гласи: ("В допълнение към нашата голяма и по-скъпа литература, като " Protestant, Liberty , “State Papers,“ и други книги и брошури, трябва да имаме редица ПОДХОДЯЩИ МАЛКИ брошури, които биха могли да бъдат продадени на нашите хора много евтино - брошури, които могат да бъдат разпръснати като есенните листа. “In addition to our large and more expensive literature, such as Protestant, Liberty , “State Papers,” and other books and pamphlets, we should have a series of appropriate small tracts which could be sold to our people very cheap—tracts that can be scattered like the autumn leaves." GSB, 8 юни 1913 г., стр. 319, 10) Тук се говори за брошури, които да се раздават като есенни листа.

Третият цитат - извадка от него гласи: "Ние вярваме, че трябва да се направи много повече, отколкото в миналото, в разпространението на ПО-МАЛКИТЕ ни книги и периодични издания; те трябва да бъдат разпръснати като есенни листа на всички езици на света." Ето целия пасаж на английски език: "In this connection we would mention the canvassing work. Adverse times have made it more difficult to sell our larger books , and consequently some have turned their attention to selling periodicals and smaller publications. We believe that much more should be done than in the past in circulating our smaller books and periodicals; they should be scattered like autumn leaves in all the languages of the world, but we cannot for a moment believe that the regular canvassing work should be abandoned." GCB 15 Февруари 1895, стр. 149)."

Общо взето явно Е. Уайт говори, че трябва да се разпространяват "брошури" и малки книги като есенни листа, а никъде не споменава за по-големи такива, които явно следва да се продават или зармат, а не разпространяват безплатно. Няма лошо, ако някой закупи книги за да ги подарява (самият аз подарявам "Животът на Исус" и "Великата борба"), но явно това не е много ефективен модел според божия пророк за споделяне на Евангелието. Следният цитат е доста красноречив, че книгите по-добре да се заемат, а не подаряват: "Бог призовава своя народ да действа като живо тяло, да не бъде бездеен, ленив или безразличен. Трябва да занесем публикациите на хората и да ги призовем да ги приемат, като им покажем, че ще получат много повече ОТ СТОЙНОСТТА НА ПАРИТЕ, КОИТО ЩЕ ОТДЕЛЯТ за тях. Издигайте качествата на книгите, които предлагате. Стойността им е по-голяма, отколкото можете да я изразите с думи" (4СЦ с 391-393). "Дайте НАЗАЕМ на СЪСЕДИТЕ си някои от нашите МАЛКИ КНИГИ. АКО ПРОЯВАТ ИНТЕРЕС, дайте им ПО-ГОЛЕМИТЕ КНИГИ." Р1, 1875 Очевидно не трябва да се бърза с подаряване на големите книги, а първо да се уверим, че човекът наистина има духовни интереси.

Тук възниква и въпроса дали е Божият начин книгите да се продават от нашите издателства на загуба за да могат да достигнат повече хора - мнение, което битува сред някои вярващи или да се печатат книги без да се спазват авторски права, за да се отпечатат по-евтино.

В следния цитат в книгата "Издателска дейност" на Е. Уайт пише: "Ниските цени на публикациите не могат да осигурят нужния капитал, с който да се работи. Този проблем не е разгледан изцяло и критично. НИСКИТЕ ЦЕНИ карат хората да подценяват делото. НЕ СЕ РАЗБИРА ДОБРЕ, че след като веднъж цените на деадено издание паднат, става много трудно да се върне реалната им стойност. Тъжна е липсата на далновидност при поставяне на ниски цени на нашите публикации и при представяне на приходите предимно на мисионските общества за разпространение ма литература. Тези проблеми са доведени до крайност и ще има реакция. За да процъфтяват мисионските общества за разпространение на литература, трябва да процъфтява създаването и отпечатването накниги. Ако попречите на работата на издателските къщи и ги натоварите с дългове, мисионските общества също няма да имат успех.
Нашият съветник казва: "Книгите трябва да се продават на ТАКАВА ЦЕНА, че авторът ДА НЕ ОСТАВА С ПРАЗНИ РЪЦЕ И ИЗДАТЕЛСКАТА КЪЩА ДА ИМА ПОДХОДЯЩИ РЕЗЕРВИ, ЗА ДА ИМА СРЕДСТВА, С КОИТО ДА ОСЪЩЕСТВЯВА ДЕЙНОСТТА СИ." (9СЦ, с 73).

Бих искал да приключа с един цитат от Е. Уайт, намиращ се на стр. 80-81 в книгата Издателска дейност: "Беше ми показано, че публикациите вече оказват влияние върху умовете на някои хора в другите страни, разрушавайки предрасъдъците и суеверията... Бяха ми показани мъже и жени, изучаващи с изключителен интерес ВЕСТНИЦИ И БРОШУРИ ОТ НЯКОЛКО СТРАНИЦИ върху настоящата истина. Те щяха да прочетат много чудни и нови за тях неща. Щяха да отворят библиите си с нов и дълбок интерес, когато предметите на истината, толкова неясни преди, им се изяснат, особено светлината за Божия почивен ден от четвъртата заповед. Докато изследваха Писанията, за да разберат дали всичко е наистина така, нова светлина просветли разбирането им, защото над тях се носеха ангели, които раздвижваха умовете им с истините, съдържащи се в публикациите."



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 799069
Постинги: 231
Коментари: 505
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930