Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2012 10:59 - Спиритизъм
Автор: antoninus Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3222 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 13.11.2012 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В тази статия ще разгледаме една специална дейност извършвана от Сатана и демоните, източник на големи заблуди в религиозния свят. Става дума за чудесата. Поради ограничените познания и възможности на човека, някои факти, и явления се възприемат като чудеса. Ние знаем, че светът е арена на действието на две могъщи сили - доброто и злото, Бог и Сатана. Христос, най-великият представител на небесната цивилизация дойде на земята, за да избави човешкият род от вечна гибел. В Своята спасителна мисия Той вършеше и чудеса като лекуваше болни и възкресяваше мъртви. Но целта на тази чудотворна дейност беше благородна, възвишена и хуманна, именно облекчаване на страданията на нещастните, просветляване на умовете, освобождаване на пленниците на лукавия и утвърждаване на вярата на съвременниците Му в истината. Евангелският разказ ни информира, че е имало и случаи, когато любопитни хора търсещи зрелища и сензации Го провокирали да докаже божествеността Си чрез знамения. Христос обаче, категорично отказвал да върши чудеса за удоволствие, чудеса по поръчка – Матей 12:38, 39: “Тогава някои от книжниците и фарисеите Му отговориха казвайки: Учителю, искаме да видим знамение от Тебе. А Той в отговор им рече: Нечестиво и прелюбодейно поколение иска знамение, но друго знамение няма да му се даде освен знамението на пророк Йона”.
Но Свещеното Писание изтъква, че противникът също притежава свръхестествена сила в сравнение с ограничените човешки възможности. Сатана също върши чудеса, но с агресивни цели, именно да омае и обърка умовете, да убеди присъстващите в някакво лъжливо учение, да обгърне хората с духовен мрак. Тази особена дейност на тъмните сили може да бъде проследена исторически в страниците на Библията.
Да започнем от Едем. Първият странен факт от този род е разговорът между Ева и змията, предаден в Битие 3:1-5: “А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: “Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината? Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем, но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете. И змията рече на жената: Никак няма да умрете, но знае Бог, че в деня когато ядете от него ще ви се отворят очите и ще бъдете като Бога да познавате доброто и злото”.
В онези едемски времена змията не внушаваше страх и отвращение, а беше с най-привлекателна външност. Чудото тук е фактът, че едно животно говори. Естествено то беше само оръдие на Сатана, медиум (посредник). Проговарянето на змията създаде интерес в жената и стесни разсъдъка й. Тя беше силно привлечена от този феномен. Макар, че в текста не се споменава изрично, че Сатана е извършил чудото, това е очевидно от самия разговор. Целта на това чудо беше да разколебае доверието на Ева в Божията доброта, да опровергае Божието Слово и да подкрепи една заблуда – “Никак няма да умрете!”. Един друг фрапиращ случай е докладван във връзка с освобождаването на еврейския народ от египетско робство – Изход 7:8-12:  “И Господ говори на Мойсея и на Аарона казвайки: Когато ви говори Фараон и рече: Покажете чудо в себеподкрепа, тогава кажи на Аарона: Вземи жезъла си и хвърли го пред фараона, за да стане змия. Тогава Мойсей и Аарон влязоха при фараона и сториха според каквото каза Господ. Аарон хвърли жезъла си пред фараона и пред слугите му и жезълът стана змия. Но фараон повика мъдреците и чародеите, та и те, египетските магьосници сториха същото с баянията си, защото хвърлиха всеки от тях жезъла си и те станаха змии. Обаче Аароновият жезъл погълна техните жезли”.
Водачите на Израил, Моисей и Аарон трябваше да докажат пред фараона, че са Божии пратеници. Тук имаме типичен пример на сатанинска имитация. Дяволът си е служил винаги с този коварен метод, да имитира и фалшифицира Божиите действия, за да внесе объркване в умовете. Бог е източникът на живота и Той създаде действителна змия от Аароновия жезъл, докато извършеното от египетските жреци беше само илюзия, защото Сатана не може да създава живот. Той хипнотизира присъстващите. И тук е очевидно, че фараоновите чародеи са действували чрез силата на Сатана, защото целта им е била да се противопоставят на Божието дело. Но Бог показа превъзходството Си като Аароновата змия погълна другите змии.
Защо Бог допусна и Сатана да има известен успех при тези събития? Отговорът е в Изход 7:3: “Но Аз ще закоравя фараоновото сърце и ще умножа знаменията Си и чудесата Си в Египетската земя”.
За да може египетският народ по-ясно да види разликата между техните богове и живия и истинен Бог, и по такъв начин Бог да бъде прославен, Той позволи на Сатана да противодейства известно време. Не бива да ни учудва изразът “Аз ще закоравя фараоновото сърце”. В Библията често Бог е представян като Един, Който извършва онова, което не може да бъде предотвратено. Когато Бог се оттегли от един човек поради неговото упорство, тогава Сатана го завладява. Такъв беше случаят с фараона.
Но да преминем към същината на нашата тема. Думата “спиритизъм” произлиза от латинската дума “spiritus”, което значи “дух”.
Спиритизмът твърди, че душите на умрелите живеят и ние бихме могли да установим контакт с тях. Това учение е диаметрално противоположно на учението на Библията за безсъзнателното състояние на мъртвите.
Един древен спиритически сеанс е описан в 1 Царе 28:3-20 : “А Самуил беше умрял и целият Израил беше го оплакал и беше го погребал в града му Рама. А Саул беше отстранил от земята запитвачите на зли духове и врачовете. И тъй филистимците се събраха и дойдоха та разположиха стана си в Сунам,... И Саул се допита до Господа, но Господ не му отговори... Тогава Саул каза на слугите си: потърсете ми някоя запитвачка на зли духове, за да ида при нея и да направя допитване чрез нея. И слугите му рекоха: Ето, има една в Ендор запитвачка на зли духове. И така Саул се предреши като облече други дрехи и отиде той и двамата мъже с него та дойде при жената през нощта.И Саул й рече: почародействай ми моля чрез запитване зли духове и възведи ми когото ти кажа. А жената му рече: Ето ти знаеш, що направи Саул, как изби от земята запитвачите на зли духове и врачовете, тогава защо впримчваш живота ми та да ме умъртват? Но Саул й се закле в Господа казвайки: Заклевам се в живота на Господа, няма да ти се случи никакво зло. Тогава жената рече: Кого да ти възведа? А той каза: Самуила ми възведи... И когато жената видя Самуила извика със силен глас ...защо ме измами, ти си Саул. И рече й царят: Не бой се, но ти какво видя? И жената каза на Саула: Видях един бог, който възлизаше от земята. И рече й: Какъв е изгледът му? А тя рече: Един старец възлиза и е обвит с мантия. И Саул позна че това беше Самуил и наведе се с лицето си до земята та се поклони. И Самуил каза на Саула: Защо ме обезпокои като ме направи да възляза? И Саул отговори: Намирам се в голямо утеснение, защото филистимците воюват против мене, а Бог се е отдалечил от мене ...Тогава Самуил рече: ...Понеже ти не се покори на гласа на Господа... за това Господ ти направи това нещо днес. При това Господ ще предаде Израиля с тебе в ръката на филистимците и утре ти и синовете ти ще бъдете при мене... Тогава Саул изведнъж падна цял прострян на земята, защото се уплаши много от Самуиловите думи...”.
Историческата обстановка: филистимците се готвят за война против Израил. Еврейският цар Саул се допитва до Бога, но Бог мълчи, защото царят беше тръгнал по нечестни пътища. Изоставен напълно от Бога той става пленник на тъмните сили. В тази безизходица Саул решава да се допита до някоя врачка. Неговите приближени, макар и учудени от това му желание, му посочват една жена в Ендор. Сатана действаше чрез тези медиуми и допитването беше отвратителен грях пред Бога. Но Саул, тръгнал вече по наклонената плоскост, не подбираше никакви средства. Сега той иска да се посъветва със Самуил, верен Божи мъж, и пророк, и добър съветник на царя. Но Самуил беше вече починал и Саул е затруднен.
Макар, че разказът използва името на Самуил, един добър анализ ше ни покаже, че тук се явява не Самуил, а един демон, който познавайки отлично живота на царя и Самуила имитира сполучливо Самуила...
Обърнете внимание сега на съществения факт, че няколко пъти в разказа се казва, че става допитване до зли духове. А Самуил не е зъл дух, даже и душата му да съществува. Освен това при тези сеанси никой не може да контролира лицата които се явяват. Царят не вижда нищо и врачката му обяснява, че възлиза “един бог”. Но в момента когато злият дух се появява, жената разбира, че дошлият да се допита е самият цар. Ясно е кой й разкрива това. Този ефект се повтаря и при съвременните врачки, ясновидци и гледачи. Сатана и демоните знаят имена и подробности и в подходящ момент ги подсказват на медиумите. Описанието на врачката е много кратко и съвсем не е доказателство, че се е явил пророк Самуил, но Саул в този момент на напрежение веднага се съгласява, за да получи по-скоро отговор.
Ако съществуват душите на умрелите, праведният Самуил би трябвало да дойде отгоре, а не от земята. И ако Бог мълчи би ли се наел Самуил да разговаря с престъпния Саул?
В края на сеанса злият дух казва на царя: “Утре ти и синовете ти ще бъдете при мене”.
Това е ново противоречие, защото съгласно фалшивото учение за безсмъртието на душата, праведните и грешните са на различни места. Така, че Самуил и Саул не биха могли да бъдат заедно.
Учението на Библията за мъртвите е пределно ясно. Няма никакво съзнание след смъртта, никакъв задгробен живот – Еклисиаст 9:5,6,10: “Защото живите знаят че ще умрат, но мъртвите не знаят нищо, нито вече придобиват, понеже споменът за тях е забравен, още и любовта им, и омразата им, и завистта им са вече изгубени, нито ще имат вече някога дял в нещо що става под слънцето. Всичко що намери ръката ти да прави, според силата си, направи го, защото няма ни работа, ни замисъл, ни знание, ни мъдрост в гроба където отиваш”.
А апостол Павел обяснява, че Сатана и падналите ангели са способни фалшификатори и имитатори – 2 Кор.11:14,15: “А не е чудно щото сам Сатана се преправя на светъл ангел, тъй че не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата им”.
Всичко това ни показва, че при този сеанс не се явява покойният Самуил, а един зъл дух, който играе отлично неговата роля. Такъв е случаят и с всички съвременни спиритически сеанси за повикване на душите на починали хора.
Когато Христос започна Своята публична дейност, Сатана се активизира, за да пречи на спасителния план. Тогава имаше хора завладяни от демонични сили, жертви на греха и злото. Исус лекуваше и такива нещастници. Ето един подобен случай – Марко 1:23-26:
“И скоро след това се намираше в синагогата им човек хванат от нечист дух, който извика думайки: Какво имаш Ти с нас, Исусе, назарянине? Нима си дошъл за да ни погубиш? Познавам Те Кой Си, Святия Божий. Но Исус го смъмра казвайки: Млъкни и излез от него. Тогава нечистият дух като го сгърчи изкрещя със силен глас и излезе от него”.

Забележете, че Спасителят се обръща към една втора съзнателна личност в самия болен, която говори чрез гласа на болния.
Когато настъпи времето на религиозно пробуждане в средата на XIX век и се появи адвентното движение, Сатана пак се активизира. Съгласно пророчеството в Откровение 13:13,14 древният спиритизъм и врачуване щяха да бъдат възкресени в последните дни на земната истори: “И вършеше големи знамения дотам, че да направи и огън да излиза от небето на земята пред човеците. И мамеше живеещите на земята чрез знаменията които му беше позволено да извърши пред звяра, като казваше на живеещите на земята да направят образ на звяра, който беше ранен от сабята и оздравя”.
Съгласно това пророчество модерният спиритизъм се появи в САЩ, описан като двурог звяр за който говорихме в една от предните глави. Действително през март 1848 г. в дома на семейство Фокс в малкото провинциално градче Хайдсвил, щата Ню Йорк се чуха тайнствени хлопания на невидими интелигентни същества, отговарящи на зададени им въпроси. По-късно сестрите Фокс стават знаменити медиуми. Били увлечени и редица учени като физикът Уйлиям Крукс, големият естественик еволюционист и приятел на Дарвин, Алфред Ръсел Уолъс и др. Последният пише за спиритизма: “Той напълно доказва както един факт може да бъде доказан, че тъй наречените мъртви са още живи” (Уолъс, “За чудесата на съвременния спиритизъм”).
Със забележителна бързина спиритизмът заля света. Днес той брои милиони последователи. Създадоха се различни клонове на окултната “наука”. Общо взето, светът днес не вярва на чудеса. Скептиците ги приписват на случайността или ги считат за мошеничество. В науката няма място за свръхестественото. Но все пак тя не може да обясни чудните феномени на които сме свидетели днес, като полтъргайст, аномални явления, НЛО. Сатана обаче е доволен от този скептицизъм защото ако няма нищо свръхестествено, няма и Бог! Така той може по-успешно да мами човечеството. Свещеното Писание ни посочва, че последната генерация ще бъде подведена, измамена и отклонена от евангелската истина чрез сатанинска чудотворна дейност - различните форми на спиритизъм и окултизъм. Тази дейност на тъмните сили все повече ще се разраства като белег на последното време.
Христос и апостол Павел, говорейки за последните дни предупреждават – Матей 24:24 и 2 Солунци 2:9,10:
“Защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят ако е възможно и избраните” (Матей 24:24).
“Тогова, чието идване се дължи на действието на Сатана, съпроводено с всякаква сила, знамения и лъжливи чудеса и с всичката измама на неправдата, между ония, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят” (2 Солунци 2:9,10).


Днес тези сили действат по четири канала:
1. Езичество - езически форми на поклонение, суеверия, теософия, йогизъм.
2. Обществен спиритуализъм - сеанси с кръгла дървена масичка, гледане на карти, на кафе, врачуване, ходене при врачки и гледачки.
3. “Християнски” спиритуализъм, приобщен към протестантското и католическо поклонение, на базата на общата доктрина за безсмъртието на душата.
4. “Научен” спиритуализъм, практикуван под формата на лабораторни изследвания, с различни имена, парапсихология, телепатия, сугестология, телекинеза, психотроника, екстрасенси и пр.
Чрез този богат арсенал от начини и средства Сатана прокарва своите планове и води човечеството към сигурна гибел.

Съгласно Откровение 16:13,14 – в последните дни спиритизмът ще играе доминираща роля в политическата област, като ще внушава решения и действия на държавници и водачи:
“И видях да излизат от устата на змея и от устата на звяра и от устата на лъжепророка три нечисти духове, прилични на жаби, защото те са бесовски духове, които вършат знамения и отиват при царете на цялата вселена, за да ги съберат за войната във великия ден на Всемогъщия Бог” (Откровение 16:13,14).
В този пасаж богопротивната коалиция, за която говорихме в една от предните глави е представена чрез символите змей, звяр и лъжепророк:
Змеят е езичеството и спиритуализмът, звярът е възобновеният католицизъм, а лъжепророкът - протестантска Америка, която е родина на модерния спиритизъм и поддържа Рим.
И в трите системи безсмъртието на душата е общопризнато и това ги обединява за последната борба против Божия народ. Шедьовърът на сатанинската дейност в края на световната история ще бъде един опит за имитиране на Христовото пришествие. Само онези, които познават основно Божието Слово няма да се излъжат – Матей 24:27,30: “Защото както светкавицата излиза, от изток и се вижда дори до запад, така ще бъде и пришествието на Човешкия Син. Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син и тогава ще заплачат всички земни племена, като видят Човешкия Син идещ на небесните облаци със сила и голяма слава”.
На Сатана няма да бъде разрешено да имитира пришествието по обхват и мащаб.
Има много текстове в Свещеното Писание, които показват Божието отношение към спиритизма във всичките му разновидности.
В обстановката на древния еврейски народ Бог беше забранил категорично това и го наричаше духовно блудство - Левит 19:31 и Левит 20:6,27:
“Да се не отнесете към запитвачите на зли духове, нито към врачовете. Не ги издиряйте та да се не осквернявате чрез тях. Аз Съм Господ вашият Бог” (Левит 19:31).
“И човек, който се отнесе към запитвачите на зли духове и към врачовете за да блудства след тях, против ония човек Аз ще насоча лицето Си, и ще го изтребя из сред людете му” (Левит 20:6).
“Също мъж или жена, която запитва зли духове или е врач непременно да се умъртви...” (Левит 20:27)

Бог желае Неговият народ да е абсолютно чист и свободен от сатанински заблуждения – Второзаконие 18:10-12: “Да се не намира между вас някой, който да прекарва сина си или дъщеря си през огън, никой чародей, астролог, гадател или омаятел, никой баяч, запитвач на зли духове, врач или запитвач на мъртвите. Защото всеки, който прави тия неща е омразен на Господа и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе”.
Пророк Исая посочва, че всеки опит за допитване до мъртвите е фактически връзка със злите духове. Това е отвратителна мерзост в Божите очи. Един просветен християнин никога няма да прибягва до такива съмнителни източници. Той има на разположение Божието Слово (закона и свидетелството) в което намира достатъчно светлина за всички случаи – Исая 8:19,20: “И когато ви рекат: Допитвайте се до запитвачите на зли духове и врачовете, които шепнат и мърморят, отговорете: Не трябва ли един народ да се допита до своя Бог? Ще прибегне ли при мъртвите заради живите? Нека прибегнат при закона и свидетелството! Ако не говорят според това Слово, наистина няма зазоряване за тях!”.

Изт.: гл. 20 от книгата "Основни учения на Библията" на Агоп Тахмисян




Гласувай:
6



1. kikowsky - Имам един голям протест. Нещо, к...
13.11.2012 11:47
Имам един голям протест. Нещо, което ми се вижда като противоречие.
Значи, приживе хората имат душа. Като умрат, повече няма душа и всичките й дела, спомени и т.н. се изличават. Щом е така, значи няма какво да им бъде съдено? Значи никой не бива да се притеснява от делата си, нали?
Обаче, фактически това не е така. Живота на всеки поражда последствия, които се разпростират и след това. Какво значи това? Че всеки човек продължава да живее чрез делата и помислите си и след смъртта си, нали? Щом това е така, значи инфомацията за него продължава да съществува. А нали точно душата носи спомените, намеренията, съзнанието? Значи именно душата продължава да съществува.
И друго. Всички тези същества - демони, ангели, Бог - без душа ли са? Или тяхната душа е вечна, а нашата - временна?
цитирай
2. antoninus - Само така ви се струва
13.11.2012 12:36
Не, смъртта на хората е представена като сън в Библията. След смъртта си човек заспива чак до второто пришествие. В този смисъл, както един спящ човек няма представа какво се случва около него, така и мъртвите не знаят какво се случва и не контактуват с нас. По-подробно разгледайте следните статии:
http://varna.sdabg.net/rubriki/bog-i-chovek/211-systoyanieto-na-myrtvite
http://bobby99.blog.bg/drugi/2011/11/25/4-systoianieto-na-myrtvite.856649
http://truth.sdabg.net/death/files/book_666.pdf
Господ каза чрез пророка: "Ето, всичките души са Мои; както душата на бащата, така и душата на сина е Моя; душата, която е съгрешила, тя ще умре." Езекил 18:4. Това твърдо установява, че душата определено не е безсмътна по природа и не може да преживее смъртта. От тук думата "безсмъртен" означава "който не може да умира," и не може да става въпрос за смъртта на душата, притежаваща вродено безсмъртие. Поне десет други стихове потвърждават точно същото нещо: душата не е природно безсмъртна. Библията разкрива, че ще има 2 възкресения - първо на праведните при второто пришествие, след 1000 години на неправедните за съд. Делата на хората са записвани в книги, така че не може да се спасим от съда.
Полезна статия ще ви бъде:
http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/11/06/ogyniat-na-ada.1017464

Както правилно сте забелязали, статията засяга човешката душа. В Новия Завет Павел си служи с термина “атханазия” (гръцки), което значи “безсмъртие” и го прилага само за Бога - 1 Тимотей 6:15,16:
“...Господ на господарите, Който Сам притежава безсмъртие обитавайки в непристъпна светлина...”.
Само Бог е безсмъртен. Безсмъртието е вътрешно присъщо (иманентно) качество само на Божеството. Никое сътворено същество не притежава безсмъртие - демоните, ангелите и дори самия Сатана са сътворени същества и следователно зависими от Бога.
цитирай
3. kikowsky - Може ли тогава да се говори за отд...
13.11.2012 13:10
Може ли тогава да се говори за отделяне на съзнанието от душата?
Доколкото разбрах, има душа без съзнание - само записите, нещо като информационен масив, който си съществува. Има и съзнание, което май се явява живота. Ако добре разбирам механизма, значи към душа може да се прикрепва или маха съзнанието. Все едно душите са дискове с програми и данни, затова всичките са на Бог. Те са си негови и той решава кога да задейства някоя.
Това мога да го разбера, ако е така.
Тогава остава съзнанието. Съзнанията отделни ли са - множество от отделни съзнания? Ако е така, тогава те продължават да живеят след смъртта? Или е едно общо всецяло съзнание, което се изпозлва в негови части да "задейства" душите?
Може според Библията и тълкуванията й да съм грешник. Но намирам логика в тая светлина: че действително душите са записи за опита, намеренията и т.н., които са потребни на някаква много висша същност, за да изследва, да учи и да се развива. Тази същност чрез части от себе си изживява тези души все едно играе на множество различни игри. След това може да реши кое иска да остави и кое - не. Така го разбирам много добре и виждам смисъла на такова начинание и технология на изпълнение.
Само не знам според Християнството Бог развива ли се с времето или си е винаги същият? Ако се развива с времето, смисълът на цялото това огромно начинание е ясен. Ако не - защо изобщо е нужно?
Идва ми виждането, че може би Бог съдържа всичко в себе си. Тогава смисълът е осъществяването на това всичко. Обаче при това положение съдържанието на душите е предопределено, което ни освобождава от отговорност.
цитирай
4. kikowsky - Отделянето на съзнанието от душата ...
13.11.2012 13:17
Отделянето на съзнанието от душата го има в Будизма. Това се случва в момента на смъртта, когато е налична най-голямата възможност за освобождение. Казват, че ако съзнанието успее да се разграничи от душата и да се разпознае в "цялото" (някаква форма на бог), то е свободно.
Ако продължи да се отъждествява с душата и еднот от проявленията й (тялото), то то поема по пътя към ново въплъщаване.
Така, като гледам, разликата между Християнството и Будизма в това отношение се състои в следното: при Б е въпрос на израстването на съзнанието, което си зависи само от него, докато при Х е въпрос на чужд избор.
Допускам, че в крайна сметка става дума за едно и също, но по-вероятно при Християнството има изкривяване в представянето му.
цитирай
5. antoninus - Библията ни учи, че всеки отговаря за делата си /добри или лоши/ и ще бъде съден според тях.
13.11.2012 13:59
Измамата, че няма да умрем се корени в първата лъжа, която Сатана изговори на Ева. Сатана искаше да скрие логичната последица след отделянето от източника на живота. Бог ни дарява живот и без Него не бихме могли да съществуваме. Хората и до днес живеят благодарение на Бога макар да не го признават. Сатана желае ние да вярваме, че душата ни е безсмъртна. Според описанието на Свещения текст ние сме създадени от земните елементи и жизнено дихание от Бога. Единствено тази комбинация се нарича в Писанието жива душа. Тялото ни се състои от земни елементи и ако в него няма живот, а той идва от Бога, тогава то ще изглежда като празна консервена кутия. Понеже душата се състои от тялото (материята) и жизненото дихание (живота), то тя не може да съществува, щом живота се оттегли от тялото ни. Думата душа се използва в Писанието не за нещо което се намира вътре в човека, но за самия човек.
http://bobby99.blog.bg/drugi/2012/01/14/18-ima-li-jivot-sled-smyrtta.882908

Вие имате свободата да вярвате в каквото искате, но аз пиша това, което Библията ни учи. Различни исторически, археологически и всякакви научни изследвания потвърждават достоверността на Словото (и хората, описани в нея). Съзнанието не може да се откъсне от душата - смъртта е сън http://bobby99.blog.bg/drugi/2011/12/13/11-smyrtta-e-syn-ot-poredicata-duhovete-na-myrtvite.866037
Исус дава вечен живот на правените http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/11/06/ogyniat-na-ada.1017464
Предолагам тази статия ще ви е интересна http://maranatha.blog.bg/drugi/2009/07/12/vyzmojno-li-e-da-dushata-da-izleze-ot-tialoto.362499
Библията ни учи, че Бог не се променя - ние се променяме за да се заприличаме на Исус.
Ако всичко беше предопределено, то аз нямаше да имам вътрешна борба когато повярвах за да изоставя някои от грешните си навици. Именно свободата на избор ме кара да реша, но не винаги духовната борба да надделеем над плътското е лека. Библията ни учи, че всеки отговаря за делата си и ще бъде съден според тях.
цитирай
6. antoninus - До 4
13.11.2012 14:08
Буда е станал просветен 400 г. след "като целият свят търсеше Соломоновото присъствие, за да чуят мъдростта, която Бог бе турил в сърцето му" (3 Царе 10:24).

Соломон умира през 931 г. пр. Хр;
Буда е роден през 563 г. пр. Хр;
Първата колония евреи, заселили се в района на Индия е през 562 г. пр. Хр;
Буда получава прозрение през 528 г. пр. хр

http://buddha-christ.info/blog/2012/04/23/was-buddha-influenced-by-solomon/


kikowsky написа:
Отделянето на съзнанието от душата го има в Будизма. Това се случва в момента на смъртта, когато е налична най-голямата възможност за освобождение. Казват, че ако съзнанието успее да се разграничи от душата и да се разпознае в "цялото" (някаква форма на бог), то е свободно.
Ако продължи да се отъждествява с душата и еднот от проявленията й (тялото), то то поема по пътя към ново въплъщаване.
Така, като гледам, разликата между Християнството и Будизма в това отношение се състои в следното: при Б е въпрос на израстването на съзнанието, което си зависи само от него, докато при Х е въпрос на чужд избор.
Допускам, че в крайна сметка става дума за едно и също, но по-вероятно при Християнството има изкривяване в представянето му.


Това, че преражданията водят до духовно извисяване не се потвърждава от живота - престъпленията растат, а светът не става по-добър - напротив. Учението за прераждането води до освобождаване от поемане на отговорност - каквото и да направиш, ще се преродиш и ще започнеш отново. Библията говори обаче, че човек веднъж живее, след което следва смърт и съд. Вярването в прераждането възпрепятства да приемем Исусовата жертва - помислете кой би искал това?
Защо смятате, че при християнството израстването е въпрос на чужд избор - ако аз реша, да не лъжа, крада, прелюбодейстам и т.н., аз ли правя избора или друг? Ако реша да живея в Христа, аз ли правя избора или друг? Свободата се състои във възможността да избирам какво и кога да направя. Ако приемам наркотици това свобода ли е?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796386
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031