Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 16:05 - Кога може да говорим за словесно (емоциоанално) домашно насилие в един брак?
Автор: antoninus Категория: Тя и той   
Прочетен: 2042 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 28.11.2015 16:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според наскоро публикувани данни, всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, което прави над 1 млн. души. Едни от най-опасните за живота и здравето на жертвата са физическата и сексуалната форми на домашно насилие. Последиците за наранения партньор са тежки физически, психически и душевни травми. Една от формите на домашно насилие, за която обаче рядко се говори е словенсното (емоционално) насилие. При него често жертви са не само жените, но и мъжете. Често подценявано, то също оказва силно негативно влияние върху здравето и психиката на този върху когото се упражнява, като често последиците могат да са катастрофални. image Кога можем да говорим за словесно (емоционално) домашно насилие в един брак? Ако Вашият брачен партньор:  - постоянно Ви критикува, крещи и/или Ви обижда и оскърбява (например, казва Ви, че сте много дебел/а или прекалено кльощав/а, че сте тъп/а и глупав/а, че сте лош баща / а майка, съпруг/а, и т.н); че сте некадърен (на); - подиграва се на Вашите убеждения (етични, морални, религиозни и др); - унижава Ви пред хора; пред Ваши роднини или Вашите деца или когато сте само двамата; - опитва се да Ви манипулира, да Ви изнудва: " Ако ти наистина ме обичаш, ще(ше) / нямаше да…" Помнете, че любовта е безусловна, иначе не е любов; - счита, че Вие сте длъжен / длъжна винаги да отстъпвате и да бъдете “послушен / на и Ви заплашва да си тръгне или да Ви изгони от къщи, ако не сте послушен/ на; - държи се жестоко с Вас, лесно губи контрол; - игнорира Вашите чувства; - отнася се с Вас като с предмет, който му принадлежи; - постоянно се опитва да Ви контролира, заповядва Ви, опитва се да взема еднолично Важни решения, не се съобразява с Вас и не се интересува от Вашето мнение; - обижда Вашите роднини и приятели, за да ги отстрани от живота Ви или Ви пречи да поддържате отношения с Вашите роднини и приятели; - иска изцяло да контролира семейния бюджет и сам да взема финансовите решения без да взема в предвид Вашето решние; - въобще не дава или дава не достатъчно пари за домакинството; при това самият той не пазарува, но Ви обвинява, че не се грижите за семейството; - заплашва да не Ви допуска до децата или, че ще ги Ви вземе от Вас; - отказва да излиза с Вас и да се срещате с други хора; - запитайте се и дали се страхувате да се приберете вкъщи, защото може да бъдете наранени.



Ако дори на един от горните въпроси отговорът е "Да", т.е. дори ако едно от изброените неща се случва с Вас , може да се говори за словесно (емоционално) домашно насилие и Вие имате проблем. МВР препоръчва в такива случаи да се обърнете към тях, но според мен не по-малко важно в такива случаи е да се потърси квалифицирана помощ от семеен терапевт (ако и двамата го желаят, тъй като обикновено наислникът не вижда вината в себе си и не иска да се променя); да окажем помощ на наранения; както и да молим Бог да даде яснота на насилника какво причинява на жертвата си и да има желание и сила да престане.



Тагове:   МВР,   жертва,   насилие,   стрес,   любов,   исус,   помощ,


Гласувай:
4



1. cecobob - Да, но вече все повече се
29.11.2015 17:41
говори за домашно насилие над мъже. Какво правим за това? Напиши нещо и за това.
цитирай
2. antoninus - Статията засяга
29.11.2015 21:41
cecobob написа:
говори за домашно насилие над мъже. Какво правим за това? Напиши нещо и за това.


Статията е точно затова - защото докато сексуално и физически жертва е обикновено жената, при словесния диспут силите са изравнени.
Разглежда се от гледна точка и на двата пола:
"При него често жертви са не само жените, но и мъжете."
"Ако Вашият брачен партньор постоянно Ви критикува, крещи и/или Ви обижда и оскърбява (например, казва Ви, че сте много дебел/а или прекалено кльощав/а, че сте тъп/а и глупав/а, че сте лош баща / а майка, съпруг/а, и т.н); че сте некадърен (на)"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796443
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031