Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2013 12:47 - Повлиян ли е Буда от цар Соломон?
Автор: antoninus Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2562 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 18.01.2013 13:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Будизмът е източна религия, която оказва влияние на мнозина европейци. Защо е така? Възможно ли е причината за това да е, че  в Европа дойде като комбинация на източна и западна религия? Авторът на книгата: "Буда и Исус: Може би Соломон е липсващото звено?", Р. Шърман, смята, че много факти ни навеждат на предположението, че будизмът е повлиян по някакъв начин от Библията и нейните учение. При изследване на тази възможност, той е поразен от многото прилики между ученията на Буда и писанията на цар Соломон, които открива в библейските книги Притчи и Еклисиаст: "Бях поразен от сходствата, прекарал съм повече от година в разследване на въпроса дали си струва написването на книга - или, ако това е просто интересна информация," каза Шърман.
Повечето от многобройните поговорки на Буда са много сходни с тези на Соломон, който е живял 400 години по-рано. В действителност, всяка ключова част от Четирите благородни истини, Благородният Осмократен Път и петте етични норми на Буда са залегнали някъде в Библията (напр. Десетте заповеди) и предимно - в тази част от Свещеното Писание, чийто автор е Соломон. Нещо повече, по-голямата част от основните вярвания, с които са известни будистите, са важни аспекти от вярванията и практиките на евреите по времето на Соломон. Те включват мир, толерантност, гледане на този свят като временен (при будистите илюзия и място на страдание), преодоляване на невежеството с мъдрост, просвещение, свещеници (в будизма - монаси) и т.н. Може би не е съвпадение, и че голям процент на будистките лидери от запада днес имат еврейски произход.

Моля обърнете внимание на следната хронология:
Соломон умира през 931 г. пр. Хр.
Буда е роден през 563 г. пр. Хр.
Първата колония на евреи се заселват в Индия през 562 г. пр. Хр.
Буда става просветен в 528 г. пр. Хр.

Така че, просветлението на Буда, се е състояло повече от 400 години след смъртта на Соломон. За мъдростта на Соломон
Старият Завет ни казва в 3 Царе 3:9, че той я е получил от Бог, "защото е пожелал разумно сърце, за да съди людете", "за да различава между добро и зло"и не е поискал "за себе си дълъг живот, нито поиска за себе си богатство, нито поиска смъртта на неприятелите си, но поиска за себе си разум за да разбираш правосъдие" 3 Царе 3:11; затова "Бог даде на Соломона
твърде много мъдрост и разум, и душевен простор, като крайморския пясък. Така Соломоновата мъдрост надмина мъдростта на всичките източни жители и цялата египетска мъдрост; щото беше по-мъдър от всичките човеци, - от езраеца Етан, и от Емана, Халкола и Дарда, синовете на Маола; и името му се прочу между всичките околни народи. Той изрече три хиляди поговорки; а песните му бяха хиляда и пет на брой. Той говори за дърветата, от ливанския кедър дори до исопа, който никне из стената; говори още за животните, за птиците, за пълзящите и за рибите. И от всичките народи, и от всичките царе на света, които бяха чули за мъдростта на Соломона, дохождаха да слушат неговата мъдрост. 3 Царе 4:29-34. По всяка вероятност под "света" най-вероятно е включена и Индия. Евреите са имали документирана практика за копиране на техните свещени писания върху пергамент в продължение на най-малко 100 години, преди да бъдат прогонени от родината си при завладяването от вавилонците (в 583 г. пр. Хр.). Възможно е писанията на Стария Завет да са достигнали земите на днешна Индия векове преди периода, в който Буда е живял, тъй като търговията между Индия и Близкия Изток процъфтявала в древността. Макар и сравнително малко по площ (в сравнение с някои от своите съседи) царстото Израел е било разположено на ключово място, тъй като Бог е искал Неговият народ да оказва влияние на съседните страни и един ден те да рекат: Дойдете, да възлезем на хълма Господен, В дома на Якововия Бог; Той ще ни научи на пътищата Си, И ние ще ходим в пътеките Му, Защото от Сион ще излезе поуката, И словото Господно от Ерусалим. Исая 2:3.
Те се скитаха през суровите земи на Персия и Афганистан в продължение на 20 години, преди да намерят тучната земя на Индия, където е имало голям интерес към религиозните вярвания на евреите, които се различават от индуизма. Затова е доста правдоподобно, че един от тези възприемчиви слушатели да е бил самия Гаутама Буда.
Може би просветлението на Буда е дошло, когато разбра, че чрез смесване на написаните от Соломон (с дадената му от Бог мъдрост) притчи с модерирана форма на аскетизма на джайнизма, той ще има "средния път", който да осигури конструктивна алтернатива на анти-индуските възгледи на джайнистите. В усъвършенстване и провъзгласяването на учението си, Буда прекарва последните 45 години от живота си.
Шърман отбелязва също така, че са налице някои непреодолими различия. Фактът че,  има сходства между двете религии, не означава, че няма и различия - напротив. Това е напълно разбираемо - напр. днес евреи и християни, макар да имат обща основа на вярванията (целият Стар Завет), пак имат различия във религиозните си практики. Повечето различия се дължат на две неща. Първо, Соломон е бил евреин и Буда се е издигнал в хиндуистка Индия. Второ, Соломон натрупва огромно богатството и запазва властта си, докато Буда се отказва от тях. Това, което също така е любопитно е, че Соломоновите притчи са по-изчерпателни от тези на Буда. Области, които Буда не е разгледал в притчите си са свързани с правителството, жените, брака и семейството, докато Соломон посвещава много притчи за тези теми.
Докато християните вярват в един Бог, в Будизмът не изисква върховното същество. Християните вярват, че ще отидат в рая, а будистите се опитват да заличат собственото си его и чувство за себе си, за да се постигне просветление и да сложи край на цикъла на прераждането.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Тезата на Р. Шърман е интересна, но няма категорични доказателства за това, че християнството и Библията са оказали сериозно влияние върху будизма. Според мен, наблюденията му се основават на предположения, но реални исторически извори, доказващи влиянието на християнството върху будизма няма. Авторът посочва различията, но като че ли предпочита версията, че Старият Завет и по-конкретно Еклисиаст са повлияли чрез еврейските заселници в Индия на изграждането на възгледите на Буда. Обаче
наличието на някакви добри морални норми у някоя езическа религия може да не означава директно влияние на библейски текстове, защото:
1) Според библейския възглед в началото е имало само една вяра, която на различни места започнала да се изопачава. Но няма да е очудващо, ако някои добри идеи от първоначалната вяра са се запазили в дадена езическа религия. Това не значи, че приемниците на тази първа вяра неременно са били в контакт с въпросните езичници и са им повлияли. Просто езичниците са запазили нещо добро сред процеса на покваряване на първоначалната вяра.
2) Съвестта и нуждата у морал се намира у всеки човек и народ. Не е невъзможно някой мъдър езичник да осъзнае, че следването на определени морални принципи води до просперитет на един народ и че подхранването на определено лошо поведение ще доведе народа до разруха. И за това не е необходимо последователите на правата религия да са били непременно в контакт с въпросния мъдър езичник.
Наистина има сведения, че ранното християнство и ученията на Библията достигат до будистките храмове. Пазенето на събота било едно от основните учения на ранната християнска църква, както и основна нейна позиция
. "Пазене на съботата, оригиналната позиция на църквата, се е разпространило на запад в Европа и от Палестина се разпространило на изток в Индия (Ранно разпространение на Християнството, Мингана, том 10, 460 стр.),
а след това в Китай. Въвеждането на съботата в Индия предизвика Големия Будистки Конфликт от 220 г. сл. Хр.). Според Лойд: Кишанската династия от Северна Индия свикала знаменития събор от будистки свещеници във Вайсалия, за да въведе единодушие сред будистките монаси в празнуването на ежеседмичната им събота. Някои от тях са били така впечатлени от писанията на Стария завет, че започнали да освещават съботата...  Дори много будистки монаси прегърнали съботата след получаване и изучаване на Библията. (Ллойд, КРЕДОТО НА ПОЛОВИН ЯПОНИЯ, стр. 23).

Приликите в някои от ученията на Буда със притчите на Соломон, както и почитането на Библейската събота не означава и приемане от будистите на Исус - Господарят на съботата в сърцето, покаяние, кръщение и започване на нов живот в Христа, т.е. основните библейски учения като цяло не присъстват в будизма. Той е популярен и може би привлекателен за мнозина поради РАЗЛИЧИЯТА му с Библията. А те са много важни! Защото разбиранията на будизма за злото, за състоянието на човека, за спасението, Божеството, смъртта и всички други важни въпроси, с които се занимава една религия, са ТОТАЛНО различни от разбиранията на Библията. И те по никакъв начин не правят общите неща между двете като добра начална база. Всъщност будизъм и юдаизъм (християнство) са абсолютно различни в същността си възгледи.

Ето защо, макар да има някои положителни неща във будизма, аз препоръчвам на всеки да пие от Извора на истината - Библията, отколкото от съмнителни поточета. Защо е по-добре да съм християнин, съм обяснил вече в постинга "
Защо станах християнин?"

Изт.:
www.pointsoftruth.comwww.dailytidings.com; www.buddha-christ.info;



Гласувай:
5



1. tikoev - За Буда не знам, но дървото което му ...
18.01.2013 13:17
За Буда не знам, но дървото което му се е поклонило най-вероятно се е повлияло от Соломон. Защото дървото си остава дърво...:)
цитирай
2. antoninus - Вероятно визирате някоя притча на Буда
18.01.2013 14:15
tikoev написа:
За Буда не знам, но дървото което му се е поклонило най-вероятно се е повлияло от Соломон. Защото дървото си остава дърво...:)


Вероятно визирате някоя притча на Буда; за съжаление аз не съм я чувал. Все пак искам да ви кажа, че в 1 притча е по важна поуката, като напр. притчата за Лазар http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/01/09/pritchata-za-lazar-ili-kak-se-izpolzva-edna-pritcha-za-izgra.1040080
Трябва да търсите иситината в Библията, а не в някакви съмнителни поточета, като будизма.
цитирай
3. tikoev - За Буда не знам, но дървото което му ...
18.01.2013 20:39
antoninus написа:
tikoev написа:
За Буда не знам, но дървото което му се е поклонило най-вероятно се е повлияло от Соломон. Защото дървото си остава дърво...:)


Вероятно визирате някоя притча на Буда; за съжаление аз не съм я чувал. Все пак искам да ви кажа, че в 1 притча е по важна поуката, като напр. притчата за Лазар http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/01/09/pritchata-za-lazar-ili-kak-se-izpolzva-edna-pritcha-za-izgra.1040080
Трябва да търсите иситината в Библията, а не в някакви съмнителни поточета, като будизма.

Библията е фалшификат за съжаление...Тоест не фалшификация, а компилат....Истината е съвсем друга.
цитирай
4. antoninus - Всеки има право на мнение, дори да е погрешно.
18.01.2013 21:00
tikoev написа:
Библията е фалшификат за съжаление...Тоест не фалшификация, а компилат....Истината е съвсем друга.


Всеки има право на мнение, дори да е погрешно. Между другото, предполагам сте чел Библията от кора до кора поне веднъж?
цитирай
5. kostadin - Недей да говориш глупости Будизма ...
21.01.2013 21:46
Недей да говориш глупости Будизма не е религия!
цитирай
6. antoninus - Дали е или не е религия - това не е най-важното
21.01.2013 23:03
kostadin написа:
Недей да говориш глупости Будизма не е религия!


Според страницата на Будистка общност в България:
"Будизмът е ... световна религия... Възприеман на много и различни места, будизмът запазва основните си принципи непроменени. Те са мощен фактор за утвърждаването му като една от големите световни религии. Това спомага за постоянното му самообновяване и реинтегриране на основата на вярата. Но будизмът не е точно религия, а философска школа."

Според сайта: Got questions:
Будизмът е една от водещите световни религии от гледна точка на последователи, географско разпространение и обществено-културно влияние. Макар да е предимно „източна” религия, тя става все по-популярна и влиятелна в Западния свят. Тя сама по себе си e уникална световна религия, макар че има много общо с индуизма по това, че и двете религии говорят за „карма” (причинно-следствена етика), „мая” (илюзорното естество на света), и „самсара” (цикълът на прераждане). Будистите вярват, че крайната цел в живота е да се постигне „просветление”, според тяхното собствено разбиране.

Дали е религия или не - това не е най-важното. За будистите няма милостив небесен Баща в небето, който е изпратил Своя Син, за да умре за нашите души, за нашето спасение, за да ни осигури път да достигнем Неговата слава. В крайна сметка това е причината, поради която трябва да отхвърлим будизма.
цитирай
7. kostadin - Добре е да им изпратиш на Будистите ...
22.01.2013 09:10
Добре е да им изпратиш на Будистите това определения на учението им.
Както винаги ние отново сме измислили нещо ново.
Горките хорица преди Христа или преди Адам и Ева .Ами освен Християните на този свят има милиарди друговорци .Съобразявай се малко с реалностите .Не казвам да взимаш пример от сегашните духовни водачи в БългарияКаква връзка имат те с Христа ,след ,като са потъпкали клетвата си да служат само на Христос.
С какво се отличава твоето изказване от твърдението 7
Сестра ти е курва -нищо ,че такава си нямам
цитирай
8. antoninus - Добре е да им изпратиш на Будистите ...
22.01.2013 09:36
kostadin написа:
Добре е да им изпратиш на Будистите това определения на учението им.

Кои будисти - българските, американските илио тези в Азия? Ето какво казва англ. Уикипедия:
Buddhism (Pali/Sanskrit: बौद्ध धर्म Buddha Dharma) is a RELIGION and philosophy encompassing a variety of traditions, beliefs and practices largely based on teachings attributed to Siddhartha Gautama, who is commonly known as the Buddha (meaning "the awakened one" in Sanskrit and Pāli). Според http://www.godweb.org/whatisbuddhism.htm "Buddhism is a major world RELIGION with a complex history and philosophy".
Явно доста хора го смятат за религия.

kostadin написа:
Както винаги ние отново сме измислили нещо ново.


kostadin написа:
Добре е да им изпратиш на Будистите това определения на учението им.

Кои будисти - българските, американските илио тези в Азия? Ето какво казва англ. Уикипедия:
Buddhism (Pali/Sanskrit: बौद्ध धर्म Buddha Dharma) is a RELIGION and philosophy encompassing a variety of traditions, beliefs and practices largely based on teachings attributed to Siddhartha Gautama, who is commonly known as the Buddha (meaning "the awakened one" in Sanskrit and Pāli). Според http://www.godweb.org/whatisbuddhism.htm "Buddhism is a major world RELIGION with a complex history and philosophy".

kostadin написа:
Както винаги ние отново сме измислили нещо ново.
Явно доста хора го смятат за религия, не само ние.

[quote=kostadin]Горките хорица преди Христа или преди Адам и Ева .Ами освен Християните на този свят има милиарди друговорци. Съобразявай се малко с реалностите. Не казвам да взимаш пример от сегашните духовни водачи в България. Каква връзка имат те с Христа, след, като са потъпкали клетвата си да служат само на Христос.
С какво се отличава твоето изказване от твърдението: Сестра ти е курва - нищо, че такава си нямам

Там е работата, че аз като библейски върващ християнин, не приемам, че е имало хора преди Адам и Ева. Има много доказателства за описаните в Битие събития. Тези, които обещават и не си изпълняват обещанията, ще ни понесат последствията: http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/01/30/mahnete-se-ot-men-nikoga-ne-sym-vi-poznaval.892625
Ако аз кажа, че съм будист, но проповядвам исляма, това не ме прави будист, нали? По-скоро лъжец.
Твърдението ми се отличава от посоченото твърдение, че Бог е реален, аз съм преживял връзка с Него http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/01/17/zashto-stanah-hristiianin.1043122/, а Буда спи в гроба /http://antoninus.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/01/08/systoianieto-na-myrtvite.1039725/.
Единствен Исус е възкръснал от гроба, докавайки своята правота. Нито Буда, нито Мохамед, нито някой друг го е направил. Та изборът ни е да слушаме Бога или човешките басни. Аз избрах първото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 799666
Постинги: 231
Коментари: 505
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930